Skip to main content
Fejlesztés

Ilyen lesz a Szent István tér

By 2014. január 28.8 hozzászólás

Majdnem belevágtunk a közepébe, de kezdjük az alapoktól, avagy, hogy mit is jelent a Szent István tér Egerben. Valószínűleg kevesen vannak, akik meg tudnák mutatni a helyét a városon belül, mi is ebbe a körbe tartoztunk, a január 30-i közgyűlés anyagát olvasva találkoztunk először a megnevezéssel. A Csákó (vagy kevésbé ismert nevén Szent István) városrész Bajza József – Tinódi Sebestyén – Ív utcákkal lehatárolt területéről van szó.

szentistvanter

A füves tér jelenleg üresen és kihasználatlanul áll, saját karácsonyi ünnepségét szokta itt tartani a városrész, ám a funkció ennyiben kimerül. Ezen terveznek változtatni már 2007-óta, amikor is Fertálymesteri kezdeményezésre tanulmányterv készült a tér átalakítására. A tervezés után idén pedig szeretnék meg is valósítani a beruházást, mely gyalogutak létesítését, és egy harangláb elhelyezését foglalja magában. Cél, hogy valódi tér legyen a füves részből, ahol így további rendezvények megtartására is lehetőség születhet.

Telepítési tanulmányterv_helyszínrajz.pdf

A tervezést a Motívum építésziroda végezte, akik egy 6×6 méter alapterületű, körülbelül 10 méter magas, fa oszlopokból és gerendákból álló, valamint cseréppel fedett haranglábat álmodtak ide, a Kárpát medencében gyakori, ún. védelmező haranglábak mintájára. A beruházás 2014-ben történő megvalósulásáért, és a költségek csökkentéséért a városnegyed fertálymesterei vállalták , hogy közösségi munkával részt vesznek a terep előkészítésében, elkészíttetik a harangot, -hogy gépi munkával, szakemberek bevonásával segítik a megvalósítást, és, hogy a beruházás megvalósulása esetén felügyelik a terület, illetve annak gondozásában tevékenyen részt vesznek.

Telepítési tanulmányterv_helyszínrajz.pdf

Szólj hozzá! 8 hozzászólás

 • Padokat is lehetne építeni ezeket lehetne használni az év nagyobb részében és a rendezvények alkalmával is hasznosak volnának .

 • Nándi szerint:

  1. Azt a városrészt, már ezer éve Csákónak nevezik. Miért kell átnevezni?
  2. Az a tér azért állt eddig üresen, mert a 60-as, 70-es években a tervek szerint a Hell M. utcát egy mentesítő útként vették számításba. Ezek szerint a utcát egy híddal folytatták volna tovább egészen a Sas útig. Így tehermentesítették volna a Kertész út forgalmát. Ez egyébként már 40 évvel ezelőtt eszükbe jutott a tervezőknek, esetleg most is el lehetne gondolkodni rajta. (Bár bizonyára az ott lakók ezt nem értékelnék.)

 • Géza szerint:

  Sehol nincs írva, hogy átnevezik a városrészt. Bár jobban hangzana Szent István városrésznek, mint Csákónak (rengetegen nevetnek rajta). Illetve miféle karácsonyi ünnepséget is szoktak itt tartani? Feldíszítik az ott álló egyik fenyőfát és ezzel kifújt a dolog. Itt soha semmilyen rendezvény nem szokott lenni, mivel egy nagy üres gazos rész. Remélem megvalósul a terv és életet lehelnek erre a részre is (nem lakok tőle messze). Bár annyi aggodalmam van, hogy a csőcselék, aki a Bornemisszába erre veszi útját az iskolába, vajon mennyire fogja tiszteletben tartani az emlékművet…

 • lesz hol üldögélni és napozni a szépkoruaknak!!

 • Peti szerint:

  Na és főleg vonzani fogja a kiránduló / turista külföldieket :-))