Skip to main content
Más tollából

Jubiláló „Egri Csillagok Országos Rajzverseny”

By 2014. január 28.4 hozzászólás

Tízedik alkalommal rendezte meg az Egri Csillagok Országos Rajzversenyt az Eventus Üzleti,Művészeti Középiskola, Szakiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Kollégium 2014. január 25-én Egerben. Az első forduló keretében Gárdonyi Géza azonos című történelmi regényéhez 200-nál több tetszőleges technikával készült illusztrációt küldtek bea pályázó nyolcadikosok. A pályazók közül 108-an vettek részt a második fordulón.

A kétnapos rendezvény 2014. január 24-25-én zajlott a hevesi megyeszékhelyen. Az ország nyugati megyéiből is érkeztek versenyzők a rossz idő ellenére péntek délután.  A regisztrációt követően az iskola szakmai tanáraival 77 diák vett részt külön foglalkozáson. A képgrafika iránt érdeklődők kipróbálhatták a tusmerítést, az animáció foglalkozáson optikai játékokat készítettek, míg az alkalmazott grafika tanárai a stencil művészetet mutatták be. Ez alatt a kísérő felnőttek Kruppa Sándor közreműködésével fegyvertörténeti bemutatón vehettek részt.

A szombati versenyen a versenyzők  az Egri csillagok regényből vett három idézet alapján készítettek A/4-es méretben tetszőleges technikával illusztrációt kilencven perc alatt. Ez alatt kísérőik Keller Péternek, az egri remete dédunokájának személyes kutatásain alapuló újraértelmező előadását hallgathatták meg Gárdonyi személyiségének kevésbé ismert oldaláról.

A diákok munkáit szakmai zsűri minősítette, amelynek tagjai voltak Herczeg István grafikusművész, Szilágyi Rudolf és Ónodi Mátyás, az Eventus művészeti tanárai.   A díjakat átadtaünnepélyes eredményhirdetés keretében a Kepes Központban 14 órakor Ballagó Zoltán, a Klebersberg Intézményfenntartó Központ egri igazgatója és Keller Péter, a versenyt ihlető regényíró Gárdonyi Géza dédunokája. A tíz legjobban sikerült pályamunka tárgyi jutalomban részesült. Első helyezett Gyenis Evelin, (Szigetvár, Zrínyi Miklós Középiskola Istvánffy Miklós Általános Iskolája) a második helyezett NávayFáció Ákos (Parád, Fáy András Ált. Isk. Alapf.Műv. Okt. Int.) harmadik helyezett Zsubkó Zalán (Szolnok) lettek. Különdíjban részesültek Csombók Panna (Nagyhalász, Csuha Antal Baptista Általános Iskola) és Ormai Fanni Tárnok,  II. Rákóczi Ferenc Sportiskolai Általános Iskola). Rajtuk kívül további 60 művészpalánta nevét emelte ki a zsűri. A verseny vándorserlegét az újszászi Vörösmarty Általános Iskola vihette haza, ami minden évben a legsikeresebb iskolát illeti.

A nyereményekért és rendezvény sikeres lebonyolításáért köszönetet mondunk támogatóinknak: a König Pizzériának, az Agria-Humán Kft-nek, Hegedűsné Takarítószolgálatnak, az Egri Hegyközségnek, Máté Endre étkeztetési vállalkozónak és Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának.

Eventus Szakképző Iskola Inf. Központ

I. helyezett II. helyezett III. helyezett

Szólj hozzá! 4 hozzászólás

  • Ugyan miért nem vagyok meglepődve a témán ,vajon még hány bőrt akarunk lehúzni Gárdonyi Ziegler Géza;-ről az Egri Csillagok kapcsán

  • Gabriella szerint:

    Nagyon jól sikerült rajzok,büszkék lehetnek magukra a díjnyertes és az összes résztvevő.Hiányolom viszont,hol vannak az egri gyerekek,nem akarom elhinni,hogy ne lett volna egy aki díjat nyerhetett volna ! Ami pedig a témát illeti,nagyon is jó választás volt,mert ez megmozgatja minden gyerek fantáziáját. Az is lehet,hogy egy Mekk Elek téma jobban tetszene egyeseknek!

  • Egri2 szerint:

    Géza bá kikapcsolhatná a negatív energia generátort, mert lassan begörbíti a teret…

  • Tim szerint:

    Szerintem is jó dolog, az én keresztlányom is ott volt és nagyon élvezte. Mellesleg annak aki most tanulja annak új és érdekes.Gratula a nyerteseknek.