Skip to main content
Szabadidő

Meggyászolták a lovasszobrot

By 2014. február 5.23 hozzászólás

Szívbemarkoló esemény történt kedden, elkezdték ugyanis a Végvári vitézek szoborkompozíció bontását a főtéren. A rombolás láttán Csarnó Ákos rögtön cselekedett és megemlékezést szervezett a Dobó térre. Estére több ezren érkeztek a pusztítás helyére, ahol a gyászoló tömeg tagjai elhelyezték gyertyáikat is a szoborrom mellett.

gyaszolotomeg

A gyászoló tömeg

A megyeszékhely értelmiségi rétege gyakran fejezi ki félelmét az alkotás elvitele miatt, Eger turizmusának bukását látják benne, a várost évről-évre a köztéri mű miatt keresték fel ugyanis a külföldiek. Nemtetszésüket nyilvánítják ki továbbá a városvezetés diktatúrára emlékeztető cselekedete miatt is, amikor pusztán hatalomfitogtatás miatt Eger teljes lakosságának tiltakozása ellenére is a szobor elvitele mellett döntöttek.

A szakértőnek hazudott, tervezésben résztvevő pártkatonák egy józan észt mellőző listát állítottak össze annak idején indoklásképp a beavatkozásra, ez így szólt:

 • A szobor takarja a Városháza épületét
 • Elvonja a figyelmet Dobó István szobráról
 • Megbontja a tér elnyúló szerkezetét
 • Eredetileg sem oda szánták az alkotást, és 1967-ben sem tartották ezt jó ötletnek az akkori szakértők
 • A fentebb felsoroltak miatt

A város lakói is összeállították racionálisan megalkotott listájukat az elmozgatás elleni indokokkal:

 • Ott van megszokva

A városvezetés mindenki meglepetésére figyelmen kívül hagyta az ellenvéleményt és rendíthetetlenül a szobor elpusztítása mellett áll(t). A szoborkompozíciót így mintegy 18,6 millió forintból felújítják, majd a restaurálás után egy újonnan épített parkba helyezik azt vissza – jelenlegi helyétől mintegy 100 méterrel arrébb.

Szólj hozzá! 23 hozzászólás

 • Bokros P szerint:

  :DD

 • totó szerint:

  ez a csarnó hülye inkább magát gyászolná meg a pártját. de a szobor elvitel nekem sem tetszik. mondjuk gyertyát nem gyújtok érte :)

 • Géza bácsi szerint:

  Több ezren?? Ugye ez barokkos túlzás?
  Mit gyászoltok, komák? Nem hal meg az a szobor, csak kipofozzák, aztán visszakapjuk!

  • Sasi szerint:

   Hát… :) Valójában az egész bejegyzés barokkos túlzás, amolyan kínos reakció arra a kínos szenvedésre, ami a szoborfelújítást övezi adott körökben. De igen, szóval olyan nyolcan, ha voltak a megemlékezők valójában :)

 • kytti szerint:

  Szoritsunk, hogy ugylegyen!

 • laport szerint:

  Valahol azt olvastam, hogy „ébresztő, itt szétlopnak mindent, ezt sem látjuk többet”. Félelmetes, hogy egyesek mennyire khm… egyszerűek tudnak lenni.

  • Sasi szerint:

   Tényleg félelmetes… Mint ahogy az is, hogy mai napig vannak akik azon háborognak, hogy nem lesz Dobó szobor a téren, meg, hogy minek építenek az egész alá mélygarázst. Először vicces, utána minél tovább nézi az ember, annál félelmetesebb :)

 • Martin szerint:

  Es tudjatok mi a legfelelmetesebb hogy eskudni mernek sokan ebben a cikkben sem erzik az ironiat sot csak orulnek hogy megerositest kaptak az igazukban

 • Nem akarom Csarnó Ákos bántani, mivel tisztelem, sőt kedvelem a dolgokhoz való hozzáállását, de ha jól emlékszem ő is megszavazta annak idején, hogy kerüljön el onnan a lovasszobor. Ha mégsem így lenne, legyen szíves valaki javítson ki!

 • (Facebook) szerint:

  Mint embert mi is tiszteljük, de egy viszonylag azért nagyobbnak számító város képviselőjének (pláne egyben az egyik polgármesterjelöltjének) azért lehet valamivel magasabb szintet kéne megütnie attól, minthogy meggyászol egy felújítás előtt álló szobrot… A szavazásról nem tudunk, hogy pontosan kik döntöttek az áthelyezésről

  • Kálomista Edit szerint:

   Kedves Egri Napok!
   Ha Csarnó szerintetek „polgármesterjelölt”, akkor Ti pedig Eger második blogja vagytok. Illetve egy kicsit szemen szúrt a hitvallás is: „Politikamentes közéleti témák”. Ez most nem sikerült maradéktalanul.
   De hajrá!

   • Sasi szerint:

    Ezt most nem pontosan értem, miért, nem polgármesterjelölt Csarnó Ákos? A politikamentes rész pedig fura, már hogy ezt hogy lehet megoldani, de úgy gondolom, hogy a cikkben pártjától függetlenül – pusztán tette kapcsán – jelent meg a képviselő, mint ahogy az egész belvárosi rehabilitációról sem úgy írunk, hogy a Fidesz csinálja, mert most éppen ők vannak hatalmon. Azzal foglalkozunk a blogon, ami a város életében történik, és azt hangsúlyozzuk, ami történik, nem pedig azt, hogy ki csinálja – Csarnó Ákos után sem volt zárójelben, hogy milyen párthoz tartozik és a neve is szabadon felcserélhető lett volna bárkire, ha bárki más szervez ilyet.

   • Kálomista Edit szerint:

    Kedves Sasi, akkor Ön áprilisban szavazzon csak valamelyik polgármesterjelöltre, ha megengedi, a többiek inkább az országgyűlési képviselőjelöltekre (és persze a listára) voksolnak majd. Ami pedig a politikamentességet illeti, teljesen igaza van, nyilván felcserélte volna a nevet, hiszek önnek.

 • laport szerint:

  Csarnó Ákos szerintem is jó arc, de ebben a témában szerintem kicsit túlpörgött. Talán a közeli választások miatt…

 • Gabriella szerint:

  Nekem,szimpatikus volt az aktív hozzáállása az emberekkel való közvetlen kapcsolata,de most úgy érzem,hogy ő sem vette észre azt a bizonyos” banánhéjt” ami a lába előtt van minden politikusnak, bármilyen jó szándékú. Talán,még nem késő és okul belőle…

 • Cséfalvay Gyula szerint:

  Én már múltkor sem értettem az „elmozgatás” kifejezést. Ez valami olyan, mint a behalás?

 • Megtaláltam: „A javaslato(ka)t elfogadta a testület. A Végvári vitézek szoborcsoport áthelyezésére vonatkozót 12 igen, 3 nem és 1 tartózkodás mellett.” Szólva könnyen elképzelhető, hogy Csarnó Ákos nemmel szavazott. Ha így van, elnézést kérek tőle! És a szavazás előtt: „Dr. Csarnó Ákos – tiszteletben tartva a szakértők véleményét – azt veti fel, hogy meg kellene kérdezni a lakosok véleményét.” Lett ebből valami? Volt szavazás?

 • (Facebook) szerint:

  Nem volt szavazás, közmeghallgatáson lehetett elmondani a véleményeket, de a szobor tekintetében ott is figyelmen kívül hagyták ezeket – teszem hozzá, érthető módon. Ez a „vita” soha nem a szoborról szólt, aki valóban szereti az alkotást, az most örül, hogy felújítják és a realitásoknál maradva az is kétségtelen, hogy jelenleg nincs jó helyen a mű. Az új helyével kapcsolatban már jobban lehet vitatkozni, illetve azt is lehet sajnálni, hogy elviszik, de ha megnézi, hogy kiknek fáj most ennyire látványosan a beavatkozás, elenyésző kivétellel a városvezetést ellenző embereket találunk köztük, akik többsége egyébként valószínűleg azt sem tudja, hogy pontosan mi történik a szoborral

  • Kálomista Edit szerint:

   Azért tényleg nem ártana a feltételezésein túllépnie az Egri Napoknak. Ugyan miért nem lehet megadni az esélyt azoknak, akik tényleg szerették és szeretik azt a szobrot? Miért nem lehet elhinni, hogy a hülye politikusokhoz való érzelmek nélkül igenis vannak olyan egriek, nem is kevesen, akik kötődnek ehhez az alkotáshoz? Ha csak annyi is, hogy gyermeke minden nap azért könyörög, hogy apával felmászhasson a talapzatra, vagy a mellette lévő padon olvasta Gárdonyit, vagy engedtessék meg egy kis személyeskedés: ott kérték meg a kezét. És ha azt, akinek ilyen kötődése van a szoborhoz, az Egri Napoknak sincs egy fikarcnyi alapja megkérdőjelezni…
   Szeretem az alkotást és örülök, hogy felújítják. De abban is tévednek, amikor azt sugallják, hogy az áthelyezést szinte elenyésző kivétellel csak valami idióta politikai ellenzéki berögződés miatt ellenzik sokan. Biztos, hogy vannak ilyenek. Hiszen tudja, miért alakult ez ki? Mert az elején, az áthelyezés hírére azok a lakosok, akik felemelték (volna) a hangjukat értelmesen, nem tehették. Gyakorlatilag nem hallgatták meg őket vagy csak úgy tettek, lenézték úgy, ahogy maguk, és szép lassan beállították ellenzéki elmúltnyolcév söpredéknek. Ezért nem lehet erről normálisan, átpolitizálás nélkül vitázni, és ezzel az eddig szimpatikus Egri Napok is beállt abba a buta sorba.
   További jó munkát!

   • Sasi szerint:

    Sajnálom, ha így gondolja, a véleményem viszont továbbra is az, hogy döntő többségben nem a szoborról szól az ilyen ellenzők véleménye. Ahogy írtam, sajnálni valószínűleg sokan sajnálják, hogy elkerül, de szerény tapasztalataim és élményeim alapján ezek az emberek nem azok, akik utána gyertyát gyújtanak a téren, vagy fórumokon írnak ilyen-olyan cifra és néha már meglepően tájékozatlan hozzászólásokat. De ahelyett, hogy egymást győzködjük, leírhatja az Ön véleményét akár az áthelyezésről, akár a jelenlegi helyzetről, mi is megtettük ezt annak idején például itt is: http://www.egrinapok.hu/2013/02/26/ezert-nem-ellenezzuk-a-szobormozgatast/ Az egész blog célja és profilja annyi, hogy egy picit talán szűrtebb fórumon az emberek kulturált és építő módon hangot adhatnak a véleményüknek – legyen az a vélemény bármi is Egerről. Nem azért, hogy megváltsuk vele a világot, hanem hogy kiélhessük valahol az ilyen jellegű igényeinket. Sugallni pedig elhiheti, hogy végképp nem akartam, meg akarok semmit, ennyire azért nem vagyok elvetemült, hogy tudatosan próbáljak értékítéletet adni a városnak, pláne nem egy ilyen jelképes olvasottságú blogon téve mindezt :)

 • Gabriella szerint:

  Már megint az”én” kerül előtérbe,( ott kérték meg a kezem,,a gyerekem szeret felmászni a szoborra,stb) ez 56 ezer egri ember tere ! Gondoltak már arra,hogy a jelenlegi kicsi téren két ilyen hatalmas szoborcsoport,és a még hatalmasabb Minorita templom,( Isten, nem hiszem,hogy ilyen hatalmas házat akart magának, annál sokkal szerényebb ) élvezhetetlené teszi a teret ? Az átalakítás, a Dobó szoborcsoport maradásával (olvastam olyan hozzászólást, amitől sikítottam,,” Dobó tér, Dobó szobor nélkül ? én többet nem megyek arra ” még mindig sokan nem is tudják,hogy mi történik,de megjegyzést fűznek hozzá).új tér létrehozásával, és ott a Vitézek szoborkompozíció felállításával,,Eger, legnagyszerűbb átalakítása történik meg.Az Egri Napok meg azt ír amit akar,ha valakinek nem tetszik nem olvassa.Eddig csak jó és valóban az Egerben történt dolgokat közölte és nagyon is jól.A politikát,meg nem lehet teljesen kizárni az életünkből.Én még javasolnám is nekik,mivel fiatalok,hogy igenis finoman,kulturáltan lehet politizálni és annak hangot adni.Most,kérném az illetékeseket,hogy a Vitézek új helyen való felállításánál, ne felejtsék el az alkotó nevének a feltüntetését,mert az utókortól ezt megérdemli és így illik.