Skip to main content
Szabadidő

Új kiállítás nyílik a Kepesben

By 2014. március 8.március 9th, 2014One Comment

Bár nem profilunk, mert van erre egy brutálisan jó másik weboldal, néha azért mi is be szoktunk számolni az egri programokról – kiváltképp azokról, amik a Kepes Központ rendezésében zajlanak. Nincs különösebb közünk a múzeumhoz, pusztán azért szeretjük őket, mert meggyőződésünk, hogy az egri kulturális élet egyik alapkövét adják, valami olyasmit, ami miatt aligha lehet álmos kisvárosnak nevezni Egert. Nem egyedüliek ezen szerepükben egyébként, Bolyki munkásságát is pont ilyen nagyra becsüljük még például és a sort szerencsére folytathatnánk, csak azért nem tesszük, mert akkor még menthetetlenebbül eltérnénk a jelen cikkünk témájától.

Szóval adott egy új kiállítás mától a Kepesben, Igazmondók a címe. Saját leírást nem csatolnánk hozzá, mert tartunk tőle, hogy többet ártanánk, mint használnánk vele, de a sajtóanyagot azért beillesztjük róla alább a szervezők tollából, meg ehhez kapcsolódva érdekességképp a Partmagazin interjúját is megmutatjuk még. Az, hogy június 15-ig (eddig látható a kiállítás) mi elmegyünk megnézni, közel biztos, de buzdítanánk minden hasonló érdeklődésű embert is, hogy tegyen ugyanígy. Nem csak azért, mert múzeumba járni jó dolog, de azért is, mert garantáltan egy izgalmas élménnyel leszünk gazdagabbak utána. Úgyhogy hajrá, veszteni aligha lehet vele.

IGAZMONDÓK – korkritika: kívülállás, karikatúra

Kepes Központ, Eger, 2014. III. 9. – VI. 15.

feLugossy László, Bogdándy Szultán, Bada Dada, Medve Zsuzsi – Free Ostástka, Gyarmati Zsolt, Fekete Valér – Sior, Könczey Elemér, Baranyai (b) András

kurátor: Paksi Endre Lehel

Megnyitja: Balázs Kata művészettörténész, 2014. március 8-án, szombaton 16:00 órakor.

 

A művészek: költők, festők képesek meglátni és megfogalmazni mindazt, ami mindannyiunkat érint, és belső késztetésük van arra, hogy kimondják azt, amit igaznak tapasztalnak. Elnyomó rendszerekben ezért őket félemlíti meg a hatalom, mert az embereknek reményt adnak bátorságukkal, amikor az embertelenség ellen emelik föl a szavukat. Kíméletlen látleletet adnak a korról: a mindent maga alá rendelő pénz hatalmáról, az elállatiasodásról, elgépiesedésről, erkölcstelenségről, agresszióról, testvesztésről, zombivá válásról.

Kiállításunk a rendszerváltás előtti underground művészek botrányos, olykor be is tiltott műalkotásait és a következő generációk igazmondóinak társadalom- és rendszerkritikus műveit gyűjti egybe. A napi aktualitásokon felülemelkedő, általánosabb tartalmakat tesz közbeszéddé e csapat, akik, akár egy avantgárd kommandó, nem a művészi szépre esküdtek föl.

Kepes Központ

Meghivo igazmondók

Szólj hozzá! One Comment