Skip to main content
Fejlesztés

Zajlik az Érseki palota felújítása

By 2014. április 8.

Szépen halad az Érseki palota felújítása, hamarosan egy új közösségi térrel- és látnivalóval bővül így a város. A munkák jelenlegi állásáról az alábbi közleményben kaphatók részletesebb információk:

Összefoglaló az Egri Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpont felújítási munkálatainak jelenlegi állásáról

Az Érseki Vagyonkezelő Központ az „Egri Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpont” című, ÉMOP-2.1.1./A-09-2f-2010-0001 azonosító számon regisztrált kiemelt projektje megvalósításához 986.143.000 Ft támogatást nyert el. Az 1.185.768.097 Ft tervezett összköltségű turisztikai vonzerő-fejlesztési beruházás generál-kivitelezési munkáira – a közbeszerzési kiírás nyerteseként – a LAKI Épületszobrász Zrt. köthetett szerződést 2013. január 4-én.

Az elmúlt időszakban megkezdődött a korábbi kert helyén az értékes – több esetben természetvédelmi oltalom alatt álló – fák megtartásával kialakításra kerülő új díszkert létrehozása, amelynek a tervei a Pagony Táj- és Kertépítész Kft. munkáját dicsérik. Az udvarban végzett munkálatok közül a talajszondák alapcsövezése már korábban befejeződött, emellett a közművek bekötése, valamint az ezzel kapcsolatos építési munkák is elkészültek.

A palota épületében befejeződtek a bontási munkálatok, elkészült az alap-megerősítés. A statikai okokból szükséges egyéb beavatkozások is megtörténtek: koszorú-pótlások, falkiváltások. A tetőszerkezeti munkák, a palafedés és az utólagos vízszigetelés is szinte teljesen készen vannak.

A restaurátori engedélyek minden szakágban rendelkezésre állnak, a festőrestaurátori munkák zajlanak jelenleg.

A látogatóközpontba tervezett kiállítások kapcsán a mai kor technikai elvárásainak megfelelően áttekintésre és véglegesítésre kerültek azon multimédiás eszközök, amelyekkel az információkat közvetíteni lehet, illetve az elérni kívánt hatás és élmény magas szinten biztosítható.

Emellett a projektgazda saját forrásból finanszírozza a kiállításban bemutatni tervezett korabeli bútorok restaurálását, amely munkák egy része már el is készült.

Sajtóközlemény