Skip to main content
Szabadidő

Majd’ ötezren jönnének a főiskolára

By 2014. április 9.

Tavalyhoz képest 16%-os növekedéssel, idén mintegy 4727 felvételiző, 8332 jelentkezést adott be az Eszterházy Károly Főiskolára – közülük első helyen megjelölve 2270-en szeretnének egri hallgatók lenni. Mesterképzésre 1082-en jönnének hozzánk, ezzel az adattal az EKF ott van a tíz legnépszerűbb felsőoktatási intézmény között az országban. Zárójelben tesszük hozzá, hogy egyébként a második legnépszerűbb főiskola vagyunk a jelentkezők körében Magyarországon, de ez még titok, mert csak a következő bekezdésben írunk róla.

253_756_14082cf4862ac23812fe45f10be06ec3

Érdekességképp és kitekintésnek, az ország legkedveltebb egyeteme az ELTE- (összesen 22 828 -en, első helyen pedig 12 988-en jelentkeztek rá), a legjelentkezettebb főiskola pedig a BGF (oda 11 125-en mennének, 5259-en első helyen) volt. A vidék kedvenc egyeteme a szegedi- (14 646 jelentkező, 7804 első helyen), a kedvenc főiskolája pedig na melyik, hát melyik volt?! Hát nyilván az egri. Ez azért is jó, mert települési szinten is ez a két leghátborzongatóbban jobb hely a vidéki Magyarországon.

A téma iránt mélyebben érdeklődőknek a fősuli tájékoztatóját is csatoljuk teljes hosszában alább:

Felvételi jelentkezési adatok az Eszterházy Károly Főiskolán

Sokkal többen jelentkeztek idén az EKF-re, mint a tavalyi felvételi során. A jelentkezések száma tizenhat százalékkal emelkedett, 4727 felvételiző 8332 jelentkezést adott be az intézménybe. Nagy az érdeklődés a főiskola mesterképzései iránt is, 1082-en jönnének Egerbe. Utóbbi adattal az EKF ott van a tíz legnépszerűbb felsőoktatási intézmény között az országban.

Az országos helyzethez hasonlóan a tavalyinál az Eszterházy Károly Főiskolára is több jelentkezés érkezett február 15-ig. 2014-ben már öt karra nyújthattak be jelentkezést a továbbtanulni szándékozók, hiszen az elmúlt nyáron Egerhez csatlakozott a sárospataki Comenius Kar. Ennek és a növekvő továbbtanulási kedvnek is köszönhető, hogy 16 százalékkal emelkedett a jelentkezők száma: 4727 fő 8332 jelentkezést nyújtott be az intézménybe, első helyen 2270-en jelölték meg az EKF-et.

Nappali tagozatra közel 5000 jelentkezés érkezett, de nőtt az érdeklődés a levelező tagozat iránt is. A jelentkezők 58 százaléka alapképzésben kíván tanulni, 1082 fő pedig mesterképzésre jelentkezett. Utóbbival a főiskola az első 10 legnépszerűbb intézmény egyike az országos rangsorban.

A legnépszerűbb képzési terület a továbbtanulni szándékozók körében a pedagógusképzés 3207 jelentkezéssel. A sporttudományi képzési terület három alapszakára (rekreációszervezés és egészségmegőrzés, sportszervező, illetve testnevelő-edző) 1269 jelentkezést regisztrált az Oktatási Hivatal, de a gazdaságtudományi szakokra is 997 jelentkezés érkezett.

A legnépszerűbb kar idén is a Természettudományi Kar 826 elsőhelyes jelentkezővel; a legkeresettebb szak is – testnevelő-edző – innen került ki, amelyre 353 jelentkezés érkezett nappali tagozatra, ebből 110 elsőhelyes. Sárospataki és egri képzési helyen is meghirdették az óvodapedagógus szakot, összesen 282 fő kíván továbbtanulni ezen a szakon teljes idejű képzésben. A Tanárképzési és Tudástechnológiai Karon az alapszakok között a csecsemő- és kisgyermeknevelő és a mozgóképkultúra és médiaismeret idén is sok jelentkezőt vonzott, míg a mesterszakok közül a kulturális örökség tanulmányok szakra kiemelkedő az érdeklődés. A Bölcsészettudományi Karon az anglisztika alapszak mellett a művészetközvetítés iránt érdeklődnek a legtöbben, az elektronikus és képi ábrázolás szakra összesen 247 a jelentkezések száma. Stabil a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar helyzete is, hiszen itt hirdették meg az országos szinten legnépszerűbbnek számító gazdálkodási és menedzsment, illetve a turizmus-vendéglátás alapszakot és felsőoktatási szakképzést.

A felvételizőknek idén is lehetőségük van a jelentkezési sorrendjükön egy alkalommal módosítani, illetve július 10-ig a hiányzó dokumentumaikat is feltölthetik az E-felvételin. A felvételi ponthatárok megállapítása előreláthatólag július 24-én lesz.

EKF Sajtótájékoztató – 2014. április 09.