Skip to main content
Önkormányzati közlemény

Eger Önkormányzata jelentős összeggel támogatja az egriek buszközlekedését

By 2014. május 22.3 hozzászólás

Eger Önkormányzata a 2013-as és 2014-es évben összesen 185 millió Ft-os támogatást adott az Agria Volán Zrt-nek, hogy így biztosítsa az egri polgárok számára a helyi járatú buszok zavartalan, kiszámítható közlekedését. Az előbb 100 millió, majd 50 millió, végül további 35 millió Ft támogatással a közszolgáltatást végző cég elszámolt.

Az ágazatot érintő miniszteri rendelet szerint a települési önkormányzatok helyi közösségi közlekedésére vonatkozó központi támogatás igénylésének feltétele, hogy az önkormányzat közgyűlési határozatban nyilatkozzon a következőkről:

– vállalja, hogy év végéig folyamatosan fenntartja a helyi személyszállítási közszolgáltatást (ezt a közszolgáltatást az Agria Volán Zrt. végzi)

– milyen összegű, saját forrásból származó, vissza nem térítendő önkormányzati támogatást számolt el a helyi közlekedés működtetéséhez, fejlesztéséhez

– pályázati eljárás útján vagy pályázati eljárás nélkül a közszolgáltatással közvetlenül megbízva kötötte meg a szolgáltatóval a közszolgáltatási szerződést

A fent említett támogatási kérelmet 2014. június 11. napjáig kell benyújtani a Magyar Államkincstár illetékes területi szervének.

Az Agria Volán Zrt. számára a 2013. február 28-án tartott ülésén a Közgyűlés előbb 99 millió 784 ezer Ft nettó összegű, vissza nem térítendő támogatást szavazott meg, majd 2013. augusztus 29-i ülésén újabb 50 millió Ft – szintén nettó – összegű, vissza nem térítendő támogatásról döntött. A 2013-as év veszteségének kompenzálására a Közgyűlés 2014. február 15-én 34,6 millió Ft (nettó összegű, saját forrásból származó, vissza nem térítendő) önkormányzati támogatást szavazott meg.

Ezekkel a cég elszámolt.

A helyi buszos közlekedési vállalaton keresztül ezeket az összegeket a város valójában az egrieknek „utalta át”, lehetővé téve azt is, hogy a Volánnál keletkező veszteségeket a cég ne terhelje az egri utazó közönségre.

Szólj hozzá! 3 hozzászólás

  • Még tovább kéne fejleszteni hogy így csökkentsük a városon belüli gépjármű forgalmat .Ezzel a zsúfoltságot a közlekedésben és a parkolók terheltségét . Valamint a káros anyag kibocsájtást .

  • Pityu szerint:

    Egerben van helyijárat közlekedés? Rosszindulatot félretéve én inkább kocsiba, vagy biciklire pattanok, mintsem kivárjam a kb 20 percenként járó buszt! Illetve a “völgy busszal” mi lett?

  • eszem szerint:

    A györi ,, beavatkozás ,, 1 nulla gondolom sok adófizetői pénzért – ha nem – akkor irja meg – mert változatlanul 15-20 perc várakozás után 2-3 busz egyszerre az 5-ös a 12-el változatlanul ,, párban jár ,, – ami változott a buszvezetők vezetési stilusa – negativan – az álló utas düllöngél mintha részeg lenne . Most csak ennyit de van más probléma is a közlekedéssel.