Skip to main content
Más tollából

Alkalmi turista 2

By 2014. május 27.

Régen aludta ilyen jól és mélyen. Ezt köszönhettem a jó minőségű franciaágynak, az illatos ágyneműnek és a jól záródó ablakoknak. Gyorsan rendbe tettem magam, de előtte kinéztem az ablakon, hogy milyen az idő, ledöbbentem, olyan meleg volt. Mit lehet tenni, nadrág, pulóver, kényelmes cipő és a biztonság kedvéért ernyőt vittem magammal (de,jól tettem). Elindultam a lezárt Dobó tér felé. A kerítés egy része az utca felé nyitva volt, nem érdekelt, hogy építési terület és lehet, hogy nem szabadott bemenni, de muszáj volt megnéznem közelről a felásott és feltárt múlt romjait. Álltam a gödör szélén és törtem a fejem, hogy, ha ez így marad, akkor a tér megint kisebb lesz, de valaki egyszer írta, hogy üvegborítással meglehetne oldani és egy nagyon mutatós látnivalót kapna a tér. Tanácstalanul álltam és kerestem embereket akikkel tudnék beszélni. Végre találtam egy középkorú férfit, aminek azért örültem, mert az Aquinkumi ásatásoknál is dolgozott hosszú ideig, tehát volt tapasztalata. Kérdeztem tőle, hogy mi lesz a sorsa a gödörnek, miért halad ilyen lassan a munka, alig látni dolgozó embereket. Meglepő választ kaptam: ” nem képesek megegyezni a fejesek,olyan nap nincs,hogy folyamatos munkát tudjunk végezni, mert nekikezdünk valaminek, egy óra múlva leállítanak, hogy mégsem így lesz. A lakosság állandó reklamálása, panaszai is hátráltatják a munkát, ezért állandóan asztalhoz ülnek tárgyalni a főnökök, így telnek  a napok és sajnos nincs kihasználva  a jó idő sem. A gödörben levő téglákat, rommaradványokat ki kellene ásni felvinni a várba, szerinte is műemlék, de nagy értéket nem képez és a gödörben az eredeti terv szerint szökőkutat kellene létesíteni. Ha lehetőség lett volna, hogy az egész Dobó teret felássák, ki tudja milyen értékes maradványokat hoztak volna felszínre.”

Arra voltam még kíváncsi, hogy azok a beton medencék, talán három, vagy négy, azok mi célt szolgálnak, azt mondta, hogy növényeket ültetnek bele. Megköszöntem a beszélgetést és mentem tovább. A Minorita templomot is megnéztem, szép lett, de a  színét, még nem tudtam megszokni, majd idővel. A másik oldalról megint megnéztem és továbbra is az a meggyőződésem, hogy hiába lesz nagyobb, tágasabb a tér, félelmetesen hatalmas ez a templom, elnyom mindent maga körül.

Közben láttam, hogy  a Spar akkor nyitott. Ennek nagyon örültem, mert az Országban a  legjobb üzletlánc. És ez már a harmadik (?) üzlete Egerben. Mentem végig a Zalár utcán, elhagytam a piacot, de egy pillantást vetettem a régi áruház csúnya barna épületére, ezt soha senki nem fogja felújítani? És szinte  jó volt ránézni a kellemes színű Parkolóházra. A mai napig nem értem, hogy milyen haragot, szinte gyűlöletet váltott ki emberekből. Rendezni kell a környéket, zöld növénnyel szépíteni és minden rendben lesz. Bementem a parkolóházba, megkértem a portást, hogy hadd menjek fel a tetőre, és arra kértem, hogy, ha egy félóra múlva nem jövök le, akkor beszorultam a liftbe.:-) Nem szorultam be, szép halkan felvitt, a tetőt körbejártam, minden oldalról lenéztem nem a ” hajnali háztetőkre” hanem a délelőttire és a tűzőnapon gyönyörködtem bennük és mindenben amit fentről látni lehetett. Nem akartam lejönni, de az idő sürgetett. 11-óra volt és én még a bicikliutat a patakmederben megakartam nézni.

A parkoló mögött a víz nem árasztotta el az utat, tiszta volt és úgy láttam, hogy semmi akadálya kerekezni. Viszont a Szúnyog köznél teljesen ellepte, olyan magas volt a vízállás.Nem tudom, nem értek hozzá, de töröm azóta is a fejem, Érsekkertben alacsony, Parkolóháznál normális, Eszperantó sétánynál nem láthattam, le volt zárva, Dobó térnél árvízszínt magasság.

Amit lehetett megnéztem, csütörtökre ez volt a program és a nap többi részét a barátnőmmel akartam tölteni. Az Almagyar utcában van egy posta, ahol feladtam a képeslapot, közben elkapott a zápor ami még jól is esett mert a pulóverben és az állandó napon sétálástól bizony nagyon melegem volt. Ilyen jó időre nem számítottam. A Valide Szultánát nem tudtam megnézni, a volt Dózsa György tér, ami most Tinódi és a Szarvas tér, nagyon rendezett, szép, öröm arra felé sétálni. A Kertész utca eleje változatlanul nem tetszik mert járhatatlan a járda, az úttesten a nagy forgalom miatt  viszont nem lehet gyalog közlekedni. A földszinti romos épületben lehet, hogy laknak, de jó volna, ha kicsit kipofoznák, mindjárt jobban nézne ki az utca, mert a folytatása az nagyon szép és rendezett. Itt egy kicsit elfogult vagyok.

A barátnőm a Platán hotellel szemben lakik és a loggiáján ülve néztem a jól sikerült épületet. A fák teljesen eltakarták a strandot, de hallani lehetett, hogy sokan voltak kint. Késő estig nosztalgiáztunk, éveket fiatalodtunk. Lassan elindultam „haza”.