Skip to main content
Fejlesztés

Végleges helyére került a Generációk szobor

By 2014. június 3.7 hozzászólás

Május 30-án végső helyére, a felsővárosi Nemzedékek terére került Rostás Bea új és egyben első egri szobra, a Generációk. A szó szoros értelmében is nagy (majd’ négy méter magas) mű először a faragás fázisában vett le minket a lábunkról, a munkálatokat ugyanis webkamerán követhettük, erről itt áradoztunk annak idején. Másodjára most emeltük meg képzeletbeli kalapunkat, amikor is május végére a korábban beharangozottaknak megfelelően, tényleg elkészült a szobor. Legutoljára nem is emlékszünk, hogy mikor készült el valami az előzetesen megadott határidőre Rostás Bea szobrán kívül. Mivel három a magyar igazság, bízunk benne, hogy lesz még egy utolsó nagy és pozitív élményünk, mégpedig a szobor leleplezésekor, várhatóan június 26-án.

KomkaPeterMTI

Komka Péter MTI

Az addig fennmaradt három és fél hét alatt a szoborhoz kapcsolódó parkosítás készül el, a Generációkat így hónap végére egy csigavonalban kanyargó sétány-, illetve „óriáskavics” ülőkék is körbeveszik majd. Ez utóbbiakat csak remélni tudjuk, hogy azok a baromi jól kinéző utcabútorok lesznek, amikkel már mi is szemeztünk régebben, ha tényleg azok lesznek, akkor már muszáj lesz vennünk egy igazi kalapot, hogy látványosan is megemelhessük. Az egymás nyakában ülő alakok a leleplezést jelentő nagy napig egy fekete fólia alatt várják szebb jövőjüket.

PocsikAttila

Pócsik Attila

Azon túl, hogy egy egészséges városnak elengedhetetlen alkotóeleme a sok- és sokféle szobor, más célja is lenne a Generációknak, mégpedig, hogy tovább erősítse a Vallon utca melletti park közösségi funkcióját. Ideális esetben hamarosan egy hangulatos találkozóhellyé válhatna a Nemzedékek tere, papíron legalábbis minden adott hozzá, hogy így legyen, a gyakorlatot pedig majd meglátjuk, mi mindenesetre bizakodóak vagyunk. A bejegyzés két szép képét az MTI-től, illetve Pócsik Attilától kölcsönözzük, a harmadik csúnyát csináltuk mi, úgy néz ki jelenleg a szobor és -környéke.

DSC_0768

Háttér információ a nemzedékek teréhez: A Közgyűlés 2013. szeptember 26-i ülésén döntött arról, hogy Rostás Bea szobrászművész – a Nemzeti Kulturális Alap és az Önkormányzat 10 millió Ft összegű támogatásával megvalósuló – Generációk című szobrát a Felsővárosban, az egykori fényszobor helyszínen állíttatja föl. A Képző- és Iparművészeti Lektorátus a 2014 januárjában megfogalmazott és kiadott szakvéleményében szintén támogatta a kiválasztott helyszínt. A környezet továbbgondolása során tájépítészeti tervek is készültek, amelyben a javasolt kivitelezői megoldások egy minden korosztály számára vonzó szabadidős park képét vetítik előre. Ennek megfelelően és a szobor elnevezéséhez hűen, több generáció mindennapos, együttes jelenléte igazolhatja vissza a közösségi térhasználat igényét ebben a megújuló lakótelepi környezetben. A tér pontos beazonosíthatósága végett szükséges, hogy az saját, egyedi nevet kapjon. Korábbi egyeztetések eredményeként… az érintett közterület a „Nemzedékek tere” nevet kapja.

Önkormányzati közlemény

Szólj hozzá! 7 hozzászólás

  • Géza bácsi szerint:

    Nemzedékek? Jaj, fiaim, már megint ilyen fellengzősen adjátok elő! Miért nem a szobor adta a tér nevét, mint a Végvári vitézek terének? He?

    • Sasi szerint:

      Tényleg komoly probléma, hogy a „Generációk” helyett a „Nemzedékek” nevet kapta a tér… :)

  • Pet szerint:

    A lényeg hogy kimondhatatlan és megjegyezhetetlen

  • Lajos4 szerint:

    Gyönyörű szobor…mint amit a Népkertbe száműztek..

  • Laci szerint:

    Ennyi erővel egy nagy hóembert is odatehettek volna, répaorral…

  • Evancod szerint:

    Sőt bicikliutat, patakmederben…Istenem… már-már „településképileg kedvezőtlen”

  • eszem szerint:

    Ettöl sokkal értelmesebbre is költhették volna a pénzt….pl. a sok gödrös és akármilyen járdák ,, kiegyenesitésére,,….