Skip to main content
Belvárosi rehabilitáció

Temetik a Dobó téri ásatás gödrét

By 2014. június 5.6 hozzászólás

Végre elkezdődött a Dobó téri ásatás gödrének betemetése – az ottani munkát eredetileg már március közepén befejezték. Most fekete védőanyaggal leterítették a talált falmaradványokat, erre jön majd a kavicságy, illetve a leendő szintbe süllyesztett vízi játék. Ahogy a TV Eger egy korábbi riportjában Berecz Mátyás, a vármúzeum igazgatója nyilatkozta, a romszerű bemutatás helyett azért kerül sor inkább a falmaradványok betemetéssel történő megóvására a későbbi korok számára, mert nincs mód a látványosabb közzétételre – ez általános gyakorlat más ásatásoknál is. Tervezik viszont valamilyen módon jelezni az épületek helyeit, ennek módjáról a riport készültekor nem voltak még pontosabb részletek. Ha optimisták vagyunk, akkor mi ahhoz hasonlót szeretnénk elképzelni, ami Székesfehérvár belvárosában látható, ott iszonyat látványos fénycsíkok futnak a földben, amik nálunk kirajzolhatnák az épületek alaprajzait, ám ha realisták, vagy netán pesszimisták vagyunk, akkor erre aligha van esély, mindegy, kíváncsian várjuk a megoldást.

IMG_0239

A Média Eger fényképe az ásatásról

A nem épített leleteket elszállították a régészek, a jövőben vizsgálják és feldolgozzák őket, tervben van továbbá, hogy egy időszaki kiállítás keretében meg is mutatják az érdeklődőknek.

Szólj hozzá! 6 hozzászólás

 • inkább egy járható üveglapot tennének rá !

 • D szerint:

  Ha ad rá pénzt

 • Géza szerint:

  Sajnálom, hogy nem az üveglapos megoldást választották, de inkább fontosabb, hogy elkészüljön már végre a tér! Borzalmas, ami most van!

 • Vidéki szerint:

  Helló, nyaralni készülünk Egerbe, de nem igazodunk ki az információkon. A Dobó tér kész lesz még a nyáron?!

  • Sasi szerint:

   Valószínűleg nem lesz kész, így ősz elejére, vagy pesszimistán ősz közepére várható az átadása. Viszont egyre nagyobb területen fedi már az új díszburkolat, így látványosan javul a helyzet :-)

 • Vidéki szerint:

  Köszi az infót :-) bízunk benne, hogy nem fogja zavarni a nyaralásunkat a dolog!