Skip to main content
Önkormányzati közlemény

„Ez is Eger!” – Mit tesz a város az egriekért?

By 2014. június 17.One Comment

Eger Önkormányzata számos közszolgáltatást nyújt a városlakóknak. A fejlesztéseken, útfelújításokon, virágosításon túl intézményekt tart fenn, és az egri családok életében nagyon sok olyan területen jelen van, ahol azt a polgárok talán nem is gondolnák. Habis László polgármester hétfői sajtótájékoztatóján néhány konkrét példát említett erre, a 2014-es egri nyár kapcsán.

Felhívta a figyelmet arra, hogy június 18-áig, azaz e héten szerdáig még lehet jelentkezni a gyermekek ingyenes nyári étkeztetésére. Aláhúzta: a támogatás feltétele az, hogy az adott gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesüljön. Az igényeket a Családsegítő Információs Irodánál, a Kallómalom u. 88. szám alatt, valamint a Gyermekjóléti Központban, a Mindszenty u. 12. szám alatt lehet jelezni.

A nyári szünetekben évek óta – 44 napon át – ingyenes étkezést biztosítunk több száz gyermeknek. Idén ez a szám meghaladja a 600 főt. Az étkeztetés költsége – a központi forrásokkal együtt – 9 millió Ft. Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben megközelítőleg 1500 gyermek részesül, Egerben, közülük 1000 fő még általános iskolai tanuló.

Az óvodákat érintő, fontos tudnivaló, – mondta a polgármester – hogy az egészségügyi okból indokolt, speciális étkezést minden egri óvodás és iskolás gyermek megkapja, akinek a szülei ezt igénylik. A napköziben így pl. a lisztérzékeny, tejérzékeny, vagy cukorbeteg gyermekek is megfelelő ellátást kapnak az egri intézményekben. Február 15-e óta (akkor indult be ez a szolgáltatás) átlagban havonta 37 fő élt a lehetőséggel, a rendszerbe 42 gyermeket regisztráltak a kollégáink. Öt általános iskolába szállítunk és 10 tagóvodába. Nyáron 16 óvodás gyermek veszi igénybe a diétás étkeztetést, hiszen az iskolákba vakáció idején nem szállítunk. Február óta csaknem 3500 adag diétás ebédet főztek a valamilyen élelmiszer-érzékenységgel élő gyermekek számára.

HOSSZABB ÓVODAI NYITVA TARTÁS A NYÁRON!

Az egri óvodák nyári nyitva tartását – fenntartói döntéssel – két héttel meghosszabbítottuk, így az óvodás gyermekek szüleinek 2014 nyarán már nem hat, hanem csak négy hétre kell megoldaniuk kisgyermekük elhelyezését. Ez úgy volt lehetséges, hogy növeltük az óvodai dolgozók létszámát, például pedagógiai asszisztenseket is alkalmazunk. Eger Önkormányzata összesen 24,5 álláshely-bővítéssel járult hozzá az egri nevelő-oktató munka minőségének fejlesztéséhez.

NYÁRI TÁBOROK

Eger Önkormányzatának támogatásával számos nyári tábor valósul meg 2014-ben is a középiskolás és általános iskolás korosztály részére. A felsőtárkányi Imókő Üdülőben 352 fiatal kedvezményes üdülését támogatja Eger Önkormányzata. Idén 100 fővel bővült ez a program, vagyis csaknem 40%-kal több gyermeket üdültetünk Imókőben. A Városi Diáktanács táborába 33 középiskolás megy, a Kis Diáktanács táborába pedig 21 gyermek. Emellett az IFI Pontban két, egyenként 1-1 hetes nyári napközit is tartanak, összesen 35 gyermekkel. Nagyon sikeres táborokat szerveznek intézményeink is, így a Kulturális Központ, a Vár. A Családsegítő Intézet alapvetően rászorultsági alapon nyújt nyári kikapcsolódást az egri gyermekeknek. A város a Vöröskereszt nyári táborát is segíti anyagilag.

A felsoroltak mind azt bizonyítják, hogy az önkormányzat jelen van az egri családok életében.

Hasonló ügy a méhnyakrák elleni védőoltás is, melyet 2/3-résznyi önkormányzati támogatással kérhettek a meghirdetett korosztályban érintett egri családok. Szociális alapon néhány családnál további önkormányzati támogatást is adtunk. A gyermekek a napokban kapják meg az első oltást. A város igyekszik sokat tenni az egri családokért, ugyanakkor a 160 érintettből az akció széleskörű meghirdetése és a név szerinti levél elküldése ellenére is 60 szülő jelezte, hogy kéri gyermeke számára a védettséget nyújtó oltást. A HPV oltás kérdése példa arra, hogy a lakosság részéről nagyobb aktivitásra lenne szükség, kérjük az egri polgárokat, hogy kísérjék figyelemmel ezeket az akciókat és éljenek a lehetőséggel!

Szólj hozzá! One Comment

  • Dné Mariann szerint:

    Mind nagyon szép és jó csak én állandóan nézem az álláshirdetéseket hol volt kiírva az a sok pedagógiai asszisztens állás egerben?