Skip to main content
Kereskedelem

Szétnéztünk az Almagyar-Érseki szőlőbirtokon

By 2014. június 21.3 hozzászólás

Május 22-én nyílik városunkban az Almagyar Borkemping, Borterasz és Venyige-spa. A magántőkés beruházásról egyszer már áradoztunk nem olyan rég a blogon, most szét is néztünk benne, így immáron képekkel is szolgálhatunk. Akinek nem elég a bejegyzésbe feltöltött adag, az tovább kattinthat a facebook galériánkba, ahol további csodásnál is csodásabb felvételünkkel találkozhat.

DSC_4522

Az AÉS szőlőbirtok egyébként pozitívan furcsa átmenetet képez a nomád élet- és a minőségi kényelem közt, a szállóvendégek összesen három kis kunyhóból, négy lakóautó- és hat sátorhelyből választhatnak maguknak, ami eddig akár egy szokásos kempingre is vallhatna, ezekhez viszont olyan szolgáltatások is kapcsolódnak még mint az Eged hegyre néző úszómedence, az UAZ-okkal végigjárt dűlőtúra, apró kilátó, vagy éppen a borterasz, ahol megannyi érdekességet és finomságot kóstolhat a nagyérdemű. Nekünk ez utóbbi volt a kedvencünk, nem csak Dr. Csernus Imre gyümölcsös ízvilágú Depresso kávéja-, de a szörpkülönlegességek miatt is, melyekből a bodza-uborka élénkítőt kóstoltuk: a narancsot, citromot és meglepő módon még uborkát, illetve bodzát tartalmazó frissítő állítólag másnaposságra is kiváló, ám különösebb rossz közérzet nélkül is tanúsíthatjuk, hogy nagyon finom volt. A különlegességek sora itt még nem ér véget, pipacs, akác, és rózsaszörp is kóstolható például, na meg eperketchup, aminek az íze nagyságrendekkel finomabb, mint azt első hallásra gondolnánk.

DSC_4544

A képek alatt csatoljuk a szőlőbirtok tájékoztatóját is, érdeklődőknek mindenképp ajánljuk a hely felkeresését, igazi élmény született Eger határában, aminek kipróbálásával garantáltan csak nyerhet az ember, legyen akár egri-, akár messzebbről érkezett turista.

Június 22-én nyílik Egerben az Almagyar Borkemping, Borterasz és Venyige Spa.

Csernus Imre 2009 óta él az egri régióban. Egerben alapították meg Csutorás Ferenccel és Mészáros Péterrel az Almagyar-Érseki Szőlőbirtokot (AÉS). Az elmúlt öt évben megmentették a kivágásra ítélt, 100 éves érseki szőlőt, Csutorás Ferenc készíti a naturális borokat, június 22-én pedig megnyílik az Almagyar Borkemping, Borterasz és Venyige Spa, ahol mindenki karnyújtásnyira lehet a szőlőtől.

A természethez és a szőlőhöz való jog

Az Almagyar-domb nem csak Eger egyik legjobb, de legszebb fekvésű dűlője is, a Nagy-Egeddel szemben. Ez az ihletett hely megmozgatta a Csernus – Csutorás – Mészáros trió fantáziáját, és a három barát úgy döntött, hogy a szőlőbirtokon építik fel az országban egyedülálló borturisztikai attrakciót. És a hely tényleg az, hiszen sehol nem lehetsz ilyen közel a szőlőhöz. Itt, a szőlőtőkék tövében épült fel a páratlan panorámájú borkemping, a borterasz, a szállást adó csőszkunyhók, sátor és lakókocsihelyek, és a medence. A vendégek a szőlővel körülölelt csőszkunyhókban pihenhetnek, hűsölhetnek a Venyige Spa medencéjében, és akár a kilátón is kóstolhatják az AÉS és a környező dűlők borait. De itt mindenki dödöröghet, sétálgathat, ücsöröghet, brüggölhet és semmit is tehet kedvére.

És egy kis ízelítő a menüből: AÉS és vendégborok a környező dűlőkről és Tokajból, borkóstolócsomagok, DEPRESSO, bor alapú koktélok, WOW!, csapolt sör és bivalyszalámi.

„Sok helyen jártam már, de olyan helyen nem, ahol ilyen közel engednek a szőlőhöz. Kinyúlsz a medencéből vagy a csőszkunyhó ablakából és megérinted azt a szőlőt, aminek a borát éppen kóstolod, miközben a Nagy-Eged látványában gyönyörködsz. Ez elképesztően erős dolog. Azt akartuk, hogy a vendégeink is részesüljenek a mi lelkesedésünkből és boldogságunkból. Nálam ez a vendéglátás csúcsa.” – nyilatkozta a nyitás előtt Csernus Imre.

Csernus Imre DEPRESSÓJA

„Én a munkámban és a hobbimban is maximalista vagyok. És ha már az egri dűlők egyik legszebbikét birtokoljuk, úgy hiszem, a kávéval sem adhatjuk alább. A Csuti kezei alól kikerülő naturális borok, a pompás látvány és a szőlőtőkék közelsége arra predesztinált, hogy itt készítsük el Kelet-Magyarország legjobb kávéit. Barista barátommal kiválasztottuk a legjobb dél-amerikai és afrikai kávékat – csakis a legjobb dűlőkről! Ezek házasításából a bécsi pörkölés és hosszas kóstolások után született meg sajátmárkás kávém, a DEPRESSO.

A Depressókatat La Marzoccón főzzük le, az ebből készült kávékülönlegességek csak a borteraszunkon lesznek kóstolhatók. – tudtuk meg Csernus Imrétől.

Dűlőtúra UAZ katonai dzsippekkel

A borteraszról és a kilátóból belátni Eger és az AÉS legjobb bortermő dűlőit. „Mindhárman szeretjük a birtokot, és a lóerőket is. Ezt kapcsoltuk össze, amikor megvásároltunk két UAZ katonai terepjárót. Ezekkel a dzsippekkel visszük el a dűlőinkbe a vendégeket, ahol egy study tour keretében megmutatjuk, hogy mit, és miért éppen ott telepítünk, az út porát pedig az Almagyar, a Pajdos és a Síkhegy borával öblítjük le ott, ahol éppen járunk. Ezt a túrát nálunk csak a vendégek élvezik jobban, jó látni a sok fülig érő szájat – mesélte el Mészáros Péter.

Az Almagyaron megtalálták a Föld borcsakráját

A három tulajdonos először az érseki szőlő megmentése miatt szövetkezett. Amikor 2007-ben és 2009-ben leszüretelték az Érseki-dűlőről a rég elhagyott, kivágásra ítélt szőlőt, csodára bukkantak. Mindkét szüret különleges minőségű bort adott, melyet Érseki Titokbornak kereszteltek.

– A bort kóstolva azzal viccelődtünk, hogy megtaláltuk a föld borcsakráját. A bort pedig Érseki Titokbornak neveztük el, mert a szőlő fajtája máig ismeretlen, a bor pedig semmi máshoz nem hasonlítható. A két szüret után eldöntöttük, hogy megmentjük ezt a kiváló szőlőt. Megvásároltuk az érseki melletti földet az Almagyar-dombon, a megmentett oltványokat oda ültettük, majd tulajdonképpen az „érseki” megmentésére megalapítottuk az Almagyar-Érseki Szőlőbirtokot.” – avatott be a titok és a birtok születésébe Csutorás Ferenc, az AÉS borásza. A Titokbor és más különlegességek mellett megszületett a birtok népszerű borcsaládja is, melynek tagjait Csernus doki munkássága ihletett: a Lelkibéke vörös cuvée, a Bevállalod? rozé és a Lelkifröccs fehér házasítás.

Naturális borok: az AÉS boraiban a borász az adalékanyag

Az AÉS naturális borait a nyolcvan éves múltra visszatekintő Csutorás pince tulajdonosa, ifj. Csutorás Ferenc készíti. Csuti fanatikusan kutatja az egri bor történetét, kísérletezik és keresi az Egert legjobban kifejező fajtákat és ízeket. A tiszta ízek igénye vezette el a naturális borok készítéséhez is, melyek szándéka szerint leginkább visszaadják a szőlő és a föld ízét. A naturális borok bátran és bő beszéddel mesélnek a terroir-ról, a fajtáról, Egerről, és felismerhetővé teszik a borászat stílusát.

Tiszta illatúak, így a fajta jellemzői erősebben jelennek meg, és a terroir jegyeit is hordozzák. Hazánkban és világszerte is kevesen járják a borkészítésnek ezt az útját. Az AÉS és a Csutorás pince naturális borainak fő jellemzői, hogy helyi bortörténeti kutatásokon is alapuló telepítésekből, a jó dűlő és az odavaló fajták összehangolásából születtek, spontán erjesztéssel, fajélesztőktől és minden adaléktól mentesen, kizárólag tölgyfa fakádak, fakácik és ászokhordók használatával készülnek majd tufapincében érnek, melynek egyedi és állandó mikroklímája segíti a spontán folyamatokat.

Azt is mondhatjuk, hogy az AÉS boraiban Csutorás Ferenc az adalékanyag.

www.almagyar.hu
Facebook: Lelkifröccs

Almagyar-Érseki Szőlőbirtok

Szólj hozzá! 3 hozzászólás