Skip to main content
Önkormányzati közlemény

Együttműködés a szépasszonyvölgyiekkel

By 2014. június 26.2 hozzászólás

A Szépasszonyvölgyi pincetulajdonosok eddig bérelték a pincék vendéglátásra használt előkertjeit az üzemeltető EVAT Zrt-től. A borászok megkeresésére Eger Önkormányzata felülvizsgálta korábbi döntéseit, módosította egyes rendeleteit. Ennek köszönhetően a tulajdonosoknak lehetőségük van – a jelenlegihez képest kedvezőbb feltételek szerint – a pincetetők és az általuk ténylegesen használt előkerti területek megvásárlására. Aki ezzel nem kíván élni, az eddigi 12 hónap helyett immár 8 hónapra veheti bérbe a szóban forgó, használatában álló előkerti részt. Ez azt jelenti, hogy a pincetulajdonosoknak ezen túl csak az idegenforgalmi szezonban kell megfizetniük a közterület-használati díjat, s azt is kisebb felület után kéri tőlük a város.

Annak érdekében, hogy a fentiek valósággá váljanak, Eger Közgyűlése június 26-án módosította a városi vagyonrendeletet, valamint az önkormányzat megindította az ingatlanok közút-besorolásának megszüntetésére irányuló eljárást a Heves Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségénél.

A Közgyűlés úgy határozott, hogy az előkertek és pincetetők megvásárlása esetén a tulajdonosoknak lehetőségük van arra, hogy három egyenlő részben fizessék ki a vételárat, 2016. augusztus 31-ével bezárólag. A vételár teljes összegének kiegyenlítéséig az önkormányzat a tulajdonjogát fenntartja.

Eger Önkormányzata a Szépasszonyvölgyet a város egyik kiemelkedő, jelentős idegenforgalmat generáló értékének tartja. Ennek megfelelően igyekszik fejleszteni a területet, valamint együttműködésre törekszik a helyi szolgáltatókkal. 2013-ban, csaknem 400 millió Ft-os beruházással készült el a fedett szabadtéri színpaddal rendelkező Márai Aktív Turisztikai Látogatóközpont, ahol nívós koncertek, színházi előadások, irodalmi programok várják az érdeklődőket. Az önkormányzat támogatásával az elmúlt években ismét rendszeressé váltak a Szépasszonyvölgyben a szüreti programok is.

Szólj hozzá! 2 hozzászólás

  • A pincetetők megvásárlását értem ,az előkertek eladásával a város elveszti a rendszeres bevételi forrását , amit a völgy fejlesztésére lehetett volna fordítani és az egységes arculatra történő ráhatást a volt bérlőknél . Ezután a Széchenyi utcán és a Dobó tér környéki vendéglátósok is kérhetik az üzlet előtti terasz területének a megvásárlását . Érdekes kérdéseket vett fel ez a döntés .

  • Rácz Jolán (Facebook) szerint:

    Tisztelt Schiffer Úr! Nem értem az Ön által felállított párhuzamot a völgy, és a belvárosi szolgáltatók között!Csak a tisztánlátás végett. . . . . A Széchenyi utcán és a Dobó téren a közművesítést az önkormányzat „fedezte”. Azután adta eltérő használatba az üzemeltetőknek. A Szépasszonyvölgyi pincék előterének közművesítését, burkolatát, csapadék elvezetését, mind önerőből alakították ki a pincetulajdonosok. Továbbmegyek. . . A szóban forgó területek anno, a pincékhez tartoztak, de több tíz évvel ezelőtt az önkormányzat/tanács azt kisajátította, „elvette” /2000 ft-ot fizetett érte/. Több pincetulajdonos megőrizte a papírjait egészen a hatvanas évektől, valamint a TSZ aszfaltút építésekori kisajátítás dokumentumait . Több 10 évig az önkormányzat/tanács vállvonogatva nézte, hogy a Paphegyről lezúduló sár egymásra rakodjon, elöntse a pincéket, meggátolva azok rendeltetésszerű használatát. Mikor egyenként elhordatták az évtizedek óta lerakodott mocskot, elvezették a vizet, leburkolták, emberi használatra alkalmassá tették, rögtön jelentkeztek, hogy bérleti díjat kell fizetni. Azért , ami anno hozzátartozott a pincéhez, kisajátították, nem tartották rendben, ellenben megvárták, míg a tulajdonosok keservesen összekuporgatott pénzüket ráköltötték.
    Persze ami igaz, – önkormányzati terület,- tehát fizetni kell/fizettek is/ az eltérő használatba vételért. Pár hónapja pedig a jóságos önkormányzat kiküldte a szakértőjét, a felmuskátlizott teraszok felértékelésére. Valószínűleg jó munkát végezhettek a gazdák, mert 42.000 azaz negyvenkettőezer ft+ ÁFA-ért már meg is vehetik négyzetméterét. Csak zárójelben jegyezném meg, hogy belvárosi telekárra hajaz az összeg!. Egynémely pince /mely a közelmúltban cserélt gazdát/ fele annyiba került, mint a most felkínált áron megvásárolható előrész. Amit persze már milliókért rakott rendbe a gazdája. Csak tessék! Csak tessék! Vetessék csak meg velük, ha olyan hülyék, aztán meg sajátítsák ki újra. . . . . Tisztelt Scheffer Géza Úr, nekem ezeket az érdekes kérdéseket vetette fel ez a döntés, valamint azt, hogy mikor fordul már végre egy külsős véresszájú jogászhoz a papírjaival az a maroknyi palira vett pincetulajdonos?