Skip to main content
Belvárosi rehabilitáció

Dobó már nagyon türelmetlenül várja a visszakerülését

By 2014. július 23.20 hozzászólás

“Dobó kapitány – társaival együtt – már várja, hogy júniusban visszatérhessen Eger főterére.” Ezt az eger.hu írja a vezető hírek közt, a turisztikai főszezon kellős közepén. Szerencsétlen várkapitány iszonyat nyűgös lehet már azért így július vége felé, hogy még mindig egy műhelyben kell dekkolnia. Tőle már csak azok a turistákok lehetnek morcosabbak viszont, akiknek halvány elképzelésük sincs, hogy milyen állapotokkal találkozhatnak a városban, hiszen nem találnak erről sehol megbízható infókat. A szobor visszakerülése legújabban egyébként augusztus elejére várható.

img_2240

Épül Dobóék talpazata – Forrás: mediaeger.hu/belvaros

Nem csak a saját honlapján áll hadilábon a város a rehabilitációval: a hírlevél is össze-vissza jelenik meg, mostanában például már két hónapra egy, a Jókai utcát előzetes beharangozás nélkül bontották fel egyik pillanatról a másikra, de a nyilvános wc-k sorsát szívükön viselő emberek kérdésre sem válaszolnak odafentről, nehogy megtudjon a nép valamit ezekről a véresen komoly titkokról. Igyekezet persze látszik, még régen kitáblázták például a várost a látványtervekkel, van külön honlap és rehabos információs pont is működik a Tourinform irodában, de valahogy azért csak nem az igazi a dolog. Mindegy, majd a következő belváros-felújításkor hátha jobb lesz, addig meg csak kibírjuk ezt a mostanin.

Szólj hozzá! 20 hozzászólás

 • Géza szerint:

  Ennyit bénázni egy tér felújításán. Mikor is kezdték? Decemberben?

 • Pista szerint:

  Mikorra lesz kész? Mármint legalább járható

 • Nem kizarolag a varkapitany iszonyat nyugos….

 • Az Én számomra már sosem lesz olyan mint a 70-es években volt.

 • Én is nyűgös vagyok, mert babakocsival, biciklivel, a Belvárost már csak nagy nehezen tudom megközelíteni, jó, oké, szép lesz, alig várjuk, valahol a Miénk lesz….De addig is kisgyerekes anyukaként küzdök át a Kalandparkon, mert A-B pontba iszonyat logisztika, mire eljutok. Ja, és a babakocsim kereke ezeken az akadályokon kezdi magát megadni:)

  • emes szerint:

   Ne nyafogj! Jó néhány mellékutcából és átjárható udvarból lehet válogatni! A Dobó téren az egy dm-en kívül nincs számot tevő üzlet. A dm-nek és a kisebbeknek van megfelelője a plázában, vagy a Katona tér környékén. Ne kínozd a babakocsidat, felesleges. Egyébként a késedelem a tér alatt talált műemlék akármi miatt van. Másfél hónapig tárták fel a régészek.

 • Zentai László médiareferens szerint:

  Kedves Mindenki!

  Egy ekkora beruházás levezénylése akkora feladat, amihez foghatót én életem során még nem láttam testközelből. Egy-egy megtorpanás persze van, s ez egy ilyen volumenű építésnél egy ilyen történelmi területen, műemléki környezetben, stb. nem szokatlan dolog. Napról napra vannak nehézségek, izgalmak, de összességében nagyon szépen haladunk, ahol pedig még gondok lehetnek a mindennapokban, továbbra is az egriek türelmét és megértését kérjük. Ezen a mindig korrekt kritikát megfogalmazó és általában pozitív hozzáállású oldalon valamiért most morcosak lettek a szerkesztők. Próbáltam összerakni, hogy mi is a konkrét baj, de a probléma-felvetés nagyon sokrétű. Minden esetre legalább megpróbálok válaszolni a felvetésekre, vagy éppen árnyalni a képet, ugyanis nagyon szeretem ezt az oldalt. Oriana Fallaci kiváló olasz újságíró szellemében működik: “nincs semlegesség, csak szakmaiság és tisztesség” … “objektivitás nem létezik…korrektnek kell lenni!”

  Itt van például, hogy a belvárosi rehabilitációs program során egy MŰKÖDŐ közműrendszeren hajt végre a város 15 km-es csatorna- és kábelhálózatot érintő közműcserét. Mindezt úgy, hogy egyébként szinte semmilyen közmű (1920-as, 30-as években telepített hálózati részek is vannak) nem ott helyezkedik el, ahogyan azt a speciális térképek, tervek jelzik.

  A Jókai utca felbontása azt jelenti: elindult a munka az utolsó közterületi projektelemnél is, nem lesz több rombolás, csak építés-szépítés (kivéve a régészeti feltárás miatt miatt kényszerűen halasztott Végvári vitézek terét). Eddig forgalomszervezési és sok egyéb, a kivitelezéstől függő ok miatt nem lehetett elvégezni ezt a munkát a Jókai utcában és bevallhatom, jómagam nem is tudtam a Jókai felbontásáról, annyira hirtelen jött. Számtalan városi ügy között kiemelt téma a belváros megújítása, mi is hibázunk néha. Az-e a nagyobb hiba, hogy a kivitelezési meló jobban halad, mint a kommunikáció, vagy az, ha megy a kommunikáció ezerrel, csak a munka áll? Utóbbiért – általában igaztalanul – többször ütnek minket, pedig szerintem az előző változat – ha kellemetlen is – sokkal jobb a másodiknál… :)

  A várkapitány és társainak szobra gyönyörűen megszépült, méltó, központi eleme, uralkodója lesz a főtérnek. Volt némi huzavona, hogy visszajöjjön a lehető leghamarabb a térre, de a közben elkészült statikai vélemény szerint mégis az a biztos, ha újrarakják a posztamens magját. Most már tényleg nem kell sokat várni rá…mi is nagyon-nagyon várjuk!!!! ;)

  Minden más megjegyzés ugyan “az önkormányzatra hullik vissza”, azért sok-sok városi szereplő jó együttműködésének függvénye. Vannak hibák, hiátusok, minden nap több megoldandó problémával szembesül a kivitelező, a városi projektcég és a velük kapcsolatot tartó hivatali szakiroda. A megoldás mindig megszületik, erről a folyamatról azonban – talán érthető módon – nem szoktunk sajtótájékoztatókat tartani és közleményeket kiadni. A kritika viszont mindig segít, főleg, ha van veleje és nem öncélú, s ezért ezt az írást is köszönjük!

  A végére egy személyes megjegyzés (magánvélemény) tisztelettel: szerintem nem is baj, hogy sosem lesz olyan, mint a 70-es években volt, hiszen 2014-et írunk.

  • Sasi szerint:

   Morcosságunk oka, és egyben jelen cikkünk fő témája a rehabilitáció szerény sikerű kommunikálása… Konkrétan kellemetlen dolog látni, hogy a város első számú internetes hírforrásán a vezető cikkek közt egy lassan két hónapja lejárt infó virít. Azért ciki ez, mert a turistáknak gyakran csak az eger.hu az egyetlen felület, ahonnan infókat tudnak szerezni. Azt látják ugyan az érdeklődők, hogy valami nagy építkezés van a városban, de a lényeget, hogy ez pontosan mekkora területet, hogyan érint, elrejtik előlük, csak úgy mint a naprakész infókat és a várható munkák menetrendjét is. Az más kérdés, hogy ez utóbbi gyakran az egriek előtt is rejtély, visszakanyarodva a Jókai utcára: róla például többször beharangozták, hogy a Bajcsy befejezése után kezdenek majd hozzá, ehhez képest ez látványosan nem így történt. A fő gond nem azzal van, hogy így alakult – valóban óriási munkával állunk szemben, ahol ezer és egy tényező szólhat közbe – hanem, hogy erről nem sikerül tájékoztatni az embereket. Nem csak a Jókairól, de Dobóékról sem, a főtérről sem, a Buttler ház környezetéről sem, az Eszperantó sétányról sem és a sor valószínűleg hosszan folytatható lenne még. És ilyen ügyes hírközlés mellett persze, hogy nyíló bicska az ember zsebében, ha még a konkrét kérdésre sem válaszolnak az illetékesek. Ha párbeszéd lenne a város és a városvezetés közt, akkor haversrácként tudnánk mi is rájuk nézni, még akkor is, ha annyit írnak vissza például a mosdós kérdésünkre, hogy nem tudnak segíteni. De így, hogy egyoldalú a kapcsolat, azt várná az ember, hogy legalább azért nem állnak vele szóba, mert maguktól is jól csinálják, amit csinálnak, nem pedig azért, mert valójában fura kis önfejű, mogorva és pökhendi manókkal van dolga :(

 • Géza bácsi szerint:

  Köszönjük, Zentai úr!
  Remélem, arról már tudni fog, hogy mikor hozzák vissza Dobó kapitányt a terére! Ezúton kérem, nemcsak a magam nevében, hogy előre hirdessék ki az időpontot, magam is szívesen megtekinteném!
  Tisztelettel: Géza bácsi

 • emes szerint:

  Tisztelt Zentai Úr! Ön is tudhatja, hogy egy egri lakos attól igazán EGRI, ha fenségesen nyafog, mint tavaly a Végvári vitézek miatt tüntető “tömeg”, akik maximum 8-an voltak. Apropo: Végvári vitézek. Én is csóváltam a fejem, amikor hírét vettem az áthelyezésnek. Most, miután a Városházát nem takarják el és teljes szépségében meg tudja magát mutatni, azt gondolom, hogy kár volt oda tenni a vitézek szobrát anno..

 • lokalbe szerint:

  Kedves Zentai László Médiareferens Úr!

  Nem nagyon találkozik a város vezetése a belvárosi lakosokkal és azokkal, akik szeretnének a belvárosban nap mint nap áthaladni. A belvárosi kereskedőkről nem is beszélve. Vagy lehet találkoznak, de jól titkolják a Kossuth utcában (perpill). Ez még belülről is őskáosznak tűnik, akkor el lehet képzelni, hogy mit gondolnak az ott lakók, kereskedők, na és a városba látogató turisták. Naponta emberek tömegei keresik a Dobó teret, az áthaladási lehetőséget, de a legeslegdurvább, hogy centikkel az ember mellett dolgoznak az óriási gépek. A felújítás menetéről, időpontjairól nulla, azaz semmilyen infót nem küld ez önkormányzat sem a médiumok felé (beszámolhatnak egyáltalán erről?), sem a lakók és a kereskedők irányába. “Az-e a nagyobb hiba, hogy a kivitelezési meló jobban halad, mint a kommunikáció, vagy az, ha megy a kommunikáció ezerrel, csak a munka áll? – Ez meg egyenesen lekezelő mindannyiunkra nézve.
  Hogyan lehet, hogy a Bajcsy tömbbelsőn keresztül megy át a napi forgalom a traktortól elkezdve a pénzszállítóig? Mi lesz, ha az ottani pincék egyszercsak megadják magukat (ahogyan ez már látszik is)? Mit tapasztal az idelátogató ön szerint? Milyen véleménnyel megy haza?
  “Minden más megjegyzés ugyan “az önkormányzatra hullik vissza”, azért sok-sok városi szereplő jó együttműködésének függvénye.” – Ezzel kire és mire tetszik gondolni? Hogy csak szépet és jót lehet mondani az önkoriról és a városról?
  “Ezen a mindig korrekt kritikát megfogalmazó és általában pozitív hozzáállású oldalon valamiért most morcosak lettek a szerkesztők.” – Lásd mint előbb, tessék minden nap a belvárosban mászkálni. Amúgy meg nincsenek politikai tartalmú témák, lehet ezért is kis sziget ez a blog sokaknak. Köszönjük a folyamatos lapszemlét…

  Egy személyes megjegyzés a végére. “Egy ekkora beruházás levezénylése akkora feladat, amihez foghatót én életem során még nem láttam testközelből.” – Mert ön még fiatal.

 • Gratulálok,Eger Városnak,1 ső , kis unokámat alíg várom,még egy kicsit nőjön,3.5éves mostt. Rögtön visszük őt a Egri napokra,már mostt tudja, hogyan öntötték le a törököket szur okkal,kacság rajta,mindíg elmesélteti.

 • Bár csak mi mehetnének,a b.kocsit még a kezembe is el vinném!!!

 • Zentai László szerint:

  – Magam is kerékpárral közlekedem mindenhová, valamint tudatosan az eddiginél is többször teszek sétát a beruházási helyszíneken, folyamatosan készítek fotókat a beruházások aktuális állásáról. A Városfejlesztési Kft. és a Polgármesteri Hivatal illetékes munkatársai folyamatosan a helyszínen vannak, forró dróton tartják a kapcsolatot a kivitelezővel.
  – Bár a “rehab” A NAGY PROJEKT, a munkám korántsem csak erre terjed ki, itt a nyár, ezer és egy kommunikálandó dolog. Mint minden nagy pályázatnak, ennek a projektnek is megvan a nyilvánosságért felelős kommunikációs partnere. Azonban a felvetés, hogy a Polgármesteri Hivatal ne adna információt a belváros felújításáról, s hogy ne esne erről szó a helyi és országos sajtóban………
  – Hogy milyen véleménnyel vannak Egerről az ide látogatók? Biztosan állíthatom, számos tapasztalat alapján, hogy JÓ véleménnyel. Eger iránt alapvetően megvan a szimpátia, valahogy csak mi, egriek vagyunk sokszor negatívak – a kivételnek nagy tisztelet!!! A felújított területek általában nagyon tetszenek a turistáknak, azoknak is, akik minden évben ide jönnek pihenni, feltöltődni!
  – Relatíve fiatal vagyok, 34 éves, családos, két gyermek édesapja, de azért tartom, hogy ilyen grandiózus munkát közelről igen kevesen látnak életükben…

  • emes szerint:

   Hajrá!

  • Károly szerint:

   Zentai úr, mikor lesz már átadva a kerékpárút? És az Eszperantó sétány? Úgy tűnik, mindkettő készen van, és égető szükség lenne rá, hogy ne a Széchenyin kelljen araszolni a gyalogosok közt kerékpárral.

 • Jumurdzsák szerint:

  Kedves Károly! Ön el van tévedve. Nem a kerékpárosoknak kell araszolniuk a Széchenyi után, mert az sétálóutca. Ott semmi keresnivalójuk nincs a bringásoknak, akiknek – mert járművet használnak – az úttesten a helyük. Ott viszont állandóan veszélyeztetik az utcát rendeltetésszerűen használó gyalogosokat. Micsoda felfogás ez?

 • xyz szerint:

  Tisztelt emes úr/hölgy! Elég fényes már a nyelve önnek, aki nem “fenségesen nyafog”, Ennek a kifejezésnek egyébként semmi értelme, viszont hülyeség! Tanulja meg, hogy van más vélemény is, mint a városháza-fanoké. S legalább annyi jogunk van ellenvéleményt mondani, mint önnnek. Hajrá! És ne felejtsen el táboriszéket vinni a Dobó térre, ha annyira élvezi azt a kuplerájt.

 • marci szerint:

  A turista szezon közepén széttúrva a város centruma, gratulálok. Milyen grandiózus munkálatok? Azért nem egy gízai piramist vagy Eiffel-tornyot építenek… Ha látták már más városok főbb tereit, még csak nagynak sem mondanám. Igazság szerint, lehet kifogásokat keresni (mint az elmúlt tél különösen zord időjárása), de már rég készen kéne lennie. Ezt csak az nem látja be, aki nem akarja belátni…