Skip to main content
Kereskedelem

Vonzó-e az Agria Park?

By 2014. július 24.12 hozzászólás

A fenti eldöntendő kérdésre az igenlő és a nemleges választ is egyből rávághatnánk attól függően, hogy éppen mire gondolunk Eger egyetlen plázáját illetően: míg építészetileg közel nagyszerűt alkottak vele annak idején és a márkakínálata is mindmáig hiánypótlónak számít a környéken, addig a tucatnyi üres üzlethelyiség és a rossz elhelyezkedés sokak kedvét elveszi a látogatástól. Találtunk egy cikket a Portfolio.hu-n, aminek egy bekezdését párhuzamba állítottunk a plázánkkal – ez a rész persze megint nem az írás fő mondanivalója volt, de mindegy, minket lekötött pár percre és az a lényeg. Egy grafikáról van szó, mely azt mutatja meg, hogy mit tartanak fontosnak az emberek a bevásárlóközpontok esetén, lássuk hát, hogy a mintegy 21 ezer válaszadó véleményére alapozva, objektíven népszerűnek számít-e az Agria Park. Cikkünket persze annyira kell komolyan venni, mint mi vettük a megírását, sokoldalas tanulmányt nem érdemes hát építeni ránk. A szempontok mellett értékelésnek a mi pontszámunkat adtuk meg, zárójelben pedig a grafika mutatta hozzávetőleges értéket tüntettük fel, hogy adott fogalom átlagban mennyire fontos az  embereknek. Általánosságban elmondható, hogy ahol magasabb a kapott érték a zárójelestől, ott túl-, ahol pedig alacsonyabb, ott alulteljesít a plázánk. Az ideális eset a két érték  minél nagyobb egyezősége lenne.

bevasarlokozpontvonzo

Árak 4/4 (4)

Az ábrán jól látható, hogy mind a fiatal-, mind az idősebb vásárlóknak elsődleges szempont az ár. Noha az Agria Park több bérlője is gyakorlatilag monopol helyzetet élvez a maga nemében, gondolva itt elsősorban – de nem kizárólag – a divatüzletekre, az árak mégsem szálltak el az üzletházban. Hiába nincs a közelben akár a New Yorkerhez, akár a Hervishez hasonló kínálat, az internet világában nem szökhetnek a csillagos égig az árak, ráadásul Budapest is elérhető közelségben van sokkal nagyobb kínálattal, mely tényezők erősen behatárolják az árképzés lehetőségeit. Ahogy egész Egerre-, úgy a plázára is jellemzőek hát a térségtől magasabbbb, ám a más nagyvárosokhoz képest átlagos árak.

Tisztaság 4/4 (4)

Valószínűleg nem kis munka eredményét látjuk akkor, amikor végigsétálunk a plázánkon: ha találtunk egy eldobott szemetet, mire jövünk vissza, már biztosan nem lesz ott, és a mosdókat is példásan gyakran takarítják, egyszóval le a kalappal. Ha rosszindulatúak lennénk, mondanánk, hogy azért nem kell itt a pesti Westendhez hasonló állapotokkal találkoznunk, mert nálunk nincsenek vásárlók se a plázában, de nem. Tény ugyan, hogy az említett bevásárlóközpontéval nem vethető össze az egri forgalom, de azért a takarítók munkássága is nagyon erősen kell a jelenlegi állapot eléréséhez.

Kényelem 4/1 (3,8)

A plázánk egyik legnagyobb gyenge pontja az elhelyezkedése, a szűken vett belvárosból fel kell mászni egy hegyre érte, csak pár buszjárat áll meg mellette és gyalogosan gyakorlatilag soha nem esik útba. Ez meg is látszik a forgalmán, Egerben elenyésző azoknak a plázázóknak a száma, akik csak úgy “beugranak” szétnézni, nálunk a plázalátogatás külön program, ami időben és utazásban is külön tervezést igényel.

Biztonság 4/3 (3,6)

A környező buszpályaudvar és -börtön kevésbé kívánatos használóiból jócskán kap a bevásárlóközpont is, ezt viszont ügyesen próbálják ellensúlyozni a temérdek biztonsági őrrel, úgyhogy helyzetkezelésből 5-ös, amúgy meg 4-es. Vagy hát mivel egy 4-es skálán vagyunk, akkor 3-as. És külön pacsi az értékmegőrzőért.

Parkolás 4/2 (3,5)

Szép nagy (520 férőhelyes) és kényelmesen használható parkolót építettek a pláza alá, amit viszont ügyesen elrontottak azzal, hogy az első ingyenes óra után megkezdett 60 percenként 250 forintba kerül az igénybevétele. Nem egy horror összeg, de amíg az Aréna pláza 2 800 férőhelyes mélygarázsa tud ingyenes lenni, addig próbálja már meg ugyanezt az Agria Park is, pláne, ha a vásárlók egy meghatározó része autóval keresi fel az üzletházat.

Ingyenes parkolás 4/1 (3,4)

Lásd fentebb, hülyék lennénk egy óránál tovább nézelődni a plázában, ha ketyeg közben a parkolóóránk. Megvesszük, amiért mentünk és már indulunk is haza, a helyzet vesztesei azok az üzletek, akikbe a szabadidőnkből adódóan csak úgy szétnézni totyognánk be – és nyilván akkor már beleszeretnénk mindenbe, amit látunk, és vásárolnánk is össze-vissza mindent, amire amúgy nincs szükségünk. Bár így belegondolva, teljesen fogyasztóbarát húzás akkor ez a plázánktól.

Üzletválaszték 4/2 (3,5)

Sok tekintetben még Budapest vonzáskörzetéhez tartozunk, így kár lenne csodát várni, a nagy márkák soha nem fognak minket választani a fővárostól másfél órányira. Nincs Butlers, Marks & Spencer, Hilfiger, Oysho és Nordsee – ezek csak, amiket ismerünk, a sor viszont közel a végtelenig bővíthető lenne. Nincs is gond ezzel, egy középnagy méretű városban élve ne várjon rájuk az ember, Pesten is rakás nagy márka lehet hiánycikk más fővárosokhoz képest, csak azokat mi már nem ismerjük, így nem tudunk róluk. Az üzletválaszték tehát olyan, amilyet elvárhat az ember, helynek megfelel, vágyaknak kevésbé, 4-ből 2.

Információ 4/3 (3,3)

Az információs dolgozót soha nem kérdeztük még, mindenesetre valljuk, hogy a leghülyébb ötletek egyike volt a földszintről felköltöztetni őt az emeletre, mindegy, pöpec tapis infótáblákat szórtak szét a plázában, amik minden kérdésre választ adhatnak. Legalábbis gondoljuk, hiszen még azokat sem használtuk soha.

Bizonyos márkák 4/1 (3,2)

Lásd kettővel fentebb, átlagostól is átlagosabb üzletkínálata van az Agria Parknak, nem tehet róla, de elvétve van olyan név benne, amit célirányosan keres fel az ember. Nyitáskor próbálkozott a Subway és a Benetton, ők sikeresen meg is buktak azóta, utánuk nem jött olyan komoly vonzerőt jelentő márka, ami ne lenne meg minden nagyobb városban hazánkban.

Szolgáltatások választéka 4/3 (3,1)

A Telenor látványosan haldoklik, de egyébként mindhárom mobilszolgáltató jelen van, kulcsmásoló, Tigáz, biztosító és bankok színesítik a sort, már van gyermekmegőrző, plázakönyvtár és jóga terem is, így ilyen tekintetben rendben van az Agria Park, megszűnt viszont benne az újságos és baromira hiányzik egy posta.

Fedett épület 4/4 (3)

Sikerült az egész épületre tetőt tenni :)

Független üzletek

Az a baj, hogy ezt nem értjük, így inkább kihagyjuk :(

Hipermarket/szupermarket 4/3 (2,9)

Pici városba pici bolt, nálunk nyilván csak szupermarket nyílt a plázában, de az legalább egy Tesco, ami relatíve jónak számít úgy választékban, mint árakban. Csúnya és piszkos, de legalább a miénk, a magunk részéről szeretjük nagyon a plázában.

Környezettudatos megoldások 4/1 (2,8)

A pláza áram-, meleg víz- és fűtési igényeit egy saját kis (földgázüzemű, gázmotoros) erőmű biztosítja, megújuló energiának nem nagyon van nyoma sehol.

Boltok mérete 4/1 (2,6)

A C&A és a New Yorker kivételével nagyjából minden márka a legkisebb boltméretét hozta Egerbe, esetleg még a Springfield lehet kivétel, akik kicsiben kezdtek ugyan, de később bővítették magukat. Ja meg az OTP ugye az ipari méretű üzlethelyiségükkel aminek indokoltságát azóta sem látjuk, de annyi baj legyen.

Alkalmas helyszín találkozóhelyre 4/1 (2,6)

A légkondin és a mosdókon kívül semmi nincs, ami a plázába vonzaná találkozni az embereket, a városban jobb vendéglátóhelyek vannak, amik ráadásul jobban útba is esnek, ergo miért akarna valaki az Agria Parkban találkozni, ha megteheti ezt az Érsekkertben, vagy a szűken vett belvárosban is?

Divatáruház 4/2 (2,5)

Fura, hogy ennyire szétszabdalták az üzletválasztékot a forrásnak számító cikkben, bár más környezetben biztos van értelme, csak nálunk nincs. Átlagos és minimálisan elvárható divatmárkák vannak jelen Egerben, nem soroljuk most fel a Marks & Spencer-es szívfájdalmunkat, nem várhatjuk el Egertől, hogy egy főváros vásárlóerejével bírjon.

Egy, vagy két jelentős divatmárka 4/4 (2,6)

Nyilván a fentebb leírtak fényében, de a maga nemében jól teljesít az Agria Park. Több olyan nagy márkát is Egerbe hozott, ami amúgy nem lenne meg nálunk, legnagyobbak körülük nyilván a Vögele, C&A és New Yorker.

Széles gasztronómiai kínálat 4/1 (2,5)

Érdekes, hogy az Agria Parkot építő cég másik bevásárlóközpontja a budapesti Hegyvidék központ. Azt a pici plázát telerakták jobbnál-jobb gasztronómiai egységgel, nálunk meg basszus semmi. Érezzük persze, hogy talán nem ugyanolyan fizetőképességű a kereslet ott Budán, mint nálunk, de legalább a vidéken kötelező egységeket hoznák be, vagy tartanák meg itt, így az ismertebb gyorséttermeket, vagy kávézókat. A jelenlegi kínálatból a Frei és a Boldizsár emelkedik ki, de na, ettől azért lehet többet is elbírna a pláza – bár kereslet alapú a dolog, tehát ha elbírná, valószínűleg lenne itt Wienerwald és Starbucks is.

Kávézók 4/2 (2,6)

Ha szűkítjük a kört, akkor elmondhatjuk, hogy, de legalább Frei kávézónk van, nem nagy különlegesség, de a semmitől azért több.

Ingyenes wifi 4/4 (2,5)

Éttermeknél, kávézóknál tökéletesen, de gyengén a bevásárlóközpont egész területén is fogható több ingyenes wifi hálózat, úgyhogy ez előtt is le a kalappal, nem lehetett olcsó játék így kiépíteni a rendszert.

Jó éttermek 4/1 (2,5)

Éttermek? Egy darab rendes étterem volt ugye az Agria Parkban, mostanra az is bezárt, maradtak így az emeleti gyorsétkezdék, ott van kínaitól pizzériáig minden noname egység, de jó étterem az mondjuk pont nincs köztük.

Szórakozási lehetőségek 4/4 (2)

A kötelezőt hozza a pláza egy kis extrával, van múzeum, mozi, könyvtár, nincs tropicárium és hullámvasút, de hát kibírjuk valahogy nélküle.

Események 4/4 (1,8)

Hiába érezzük és mutatja a grafika, hogy az emberek tesznek a programokra, az Agria Park masszívan kitart mellettük. Jól is teszik, ha máshogy nem megy, hát így generálnak tömeget, félő viszont, hogy ez az üzletek forgalmán talán nem érződik annyira. Az is igaz viszont, hogy ha nyitás után hátradőltek volna és csak az üzletektől várják ott a belváros szélén a forgalmat, akkor mostanra már talán az üzletközpont nevét is elfelejtettük volna.

Szólj hozzá! 12 hozzászólás

 • leo szerint:

  én szeretem az agria parkot…msot pl debecenben a fórumban is van egy rakat bezárt üzlet, nemcsak nálunk

  • Sasi szerint:

   Persze, mindenhol vannak bezárt üzletek, a baj inkább a kezelésükkel van. Debrecent nem tudom, de máshol gipszkartonnal el szokták takarni ezeket, nálunk meg ott csúfoskodnak, maximum egy homályos fóliát ragasztanak rájuk :(

 • Jumurdzsák szerint:

  Sok mindent mondtak már az Agria Parkról, de ilyen sületlenséget még nem: ” … a rossz elhelyezkedés sokak kedvét elveszi a látogatástól.” Két buszmegálló található a két oldalán, igen közel az autóbusz-pályaudvar! Szóval mi kellene még hogy jó helyen legyen??? Akinek ez a hely nem elérhető, az nem is akar odamenni, akkor meg mivégre okoskodik. Nehogy már minden a Dobó téren legyen. Fárasztó már ez a kákán is csomót kereső kötözködés.

  • Sasi szerint:

   Nem arról van szó, hogy megközelíthetetlen a bevásárlóközpont, vagy, hogy esélytelenül messze esne bármitől is (egész Egerben nincsen esélytelen nagy távolság), hanem arról, hogy az esetek 99.9%-ban nem esik útba a gyalogosoknak. De vegyünk egy példát, hátha úgy egyszerűbb: vidéken tetszik lakni és be tetszik jönni Egerbe venni egy barackot a piacon. Igen ám, de út közben meg tetszett szomjazni, így kell egy üveg víz. Fel tetszik menni a plázába érte leszállás után, vagy el tetszik indulni a piac felé és út közben tetszik azt beszerezni, mondjuk a pályaudvar alatti büféknél, vagy a Széchenyi utcai újságosnál? Ön nyilván a plázát választja, de más nem, mert kerülő. És a barack bármilyen hivatalos papírra/ügyre/feladatra felcserélhető, csak úgy mint a piac helyén is állhat hivatal/iskola/rendelő. De a helyzet ugyanez, ha egrinek tetszik is lenni, és mondjuk a Felsővárosból (ahol mintegy 20 000 ember éldegél) kell bejönnie a belvárosba. A pláza mellett valóban van ugyan két megálló, ezek kihasználtsága viszont jelképes, a buszhálózat fő tengelye egy utcával ugyanis lentebb fut, a pályaudvarnál. Innen meg (ha nem tetszett már a postánál leszállni eggyel hamarabb) ugyanaz a helyzet, mint a baracknál volt. A pályaudvar kétségtelenül sok látogatót hoz a plázának, de ők tudatosan keresik fel az üzletházat, nem pedig azért, mert éppen útjukba esett. Ez a cikkben is le van egyébként írva, csak a bevezető után biztos olyan dühbe tetszett jönni, hogy rögtön a kommentáláshoz kellett jönni. Pedig nálunk kár heves érzéseket társítani az írásokhoz, mi csak ilyen kis beszélgetős blog vagyunk, tetszik tudni, nem olyan világmegváltós izé :(

  • Erős pista szerint:

   Félig egyetértek! Jó helyen van, viszont tényleg érthetetlen, hogy miért nem megy több busz a Plázás megállóba? Azért a busz pu.-tól elgyalogolni a plázába annyira nem kellemes.Városból indulva plázázni pedig tényleg felér egy túrával. Lehetne annyi esze az Agria Volánnak, vagy a plázának, hogy betesznek egy postától induló és a plázánál megálló járatot. További probléma, hogy a plázában nincs normális gyorsétterem pl. Burger King, vagy KFC. Budapest vonzáskörzetében vagyunkos szöveg meg nagyon hidegen hagy olyankor mikor látom, hogy Pesten kb 100 méterenként van 2 meki vagy burger king.

   • Sasi szerint:

    Régebben tervben volt, hogy kitolják a buszokat a négysávosra és Lajosváros felől a vasútnál nem kanyarodnának le a Bazilika felé, de ebből nem tudjuk, hogy végül miért nem lett semmi. Bár a hétköznapokat tekintve jobb, hogy így maradt, csak így meg szinte értelmetlen a pláza melletti megálló :-(

 • Jumurdzsák szerint:

  Hosszú okoskodás, de egyáltalán nem meggyőző. És nem tetszettem dühbe jönni, de nem szeretem a mószerolós stílust. Sajna a válasza pökhendi. Nem tetszik lenyelni, ha van másnak is véleménye, mert azt mindjárt “világmegváltós” -nak minősíti.

 • Jumurdzsak szerint:

  Rendicsek! :-)
  Udvozlettel:
  Minusz egy tovabbi blogolvaso.

 • eszem szerint:

  Nekem a sok ,, jólnevelt,, akár-kikkel van gondom … ha fel áll az asztal mellől jó keményen odatolja a nehéz faszéket és ha ezt egyszerre többen csinálják , hát fel áll az ember hátán a szőr … nem kapunk kivülről elég felesleges zajhatást ???? 2-3 már szóltunk a ,, nagyvezirnek ,, de valószinüleg nem vett tudomást róla….. az emeleti hátsó térre vonatkozik főleg….

 • SA szerint:

  Posta és gyógyszertár.. két gyönyörű szó..