Skip to main content
Más tollából

1926-an nyertek felvételt az EKF-re

By 2014. július 25.

Ez a szám 11%-kal magasabb a tavalyihoz képest, összesen egyébként mintegy 4800-an jelentkeztek hozzánk. Érdekesség, hogy Egerben volt a legkevesebb jelentkezővel bíró szak az országban, konkrétan a plasztikai ábrázolás, ahová mindössze öten szerettek volna bekerülni. Másik főiskolánkon, a Hittudományin 16-an szerettek volna továbbtanulni, ezzel nem került be az iskola a legnépszerűbb intézmények sorába :) A listán az EKF egyébként országosan a 16. helyen áll a jelentkezők számát tekintve, az első az ELTE, oda most 23 000 jelentkezés érkezett. Ezekről az infókról nem szól az alábbi sajtóanyag, csak mi fűztük hozzá érdekességképp, részletek az EKF felvételi eredményeiről alább:

Felvételi eredmények az Eszterházy Károly Főiskolán – 2014

Július 24-én véget ért az általános felvételi eljárás. Az Eszterházy Károly Főiskolára a mintegy 4800 jelentkező közül 1832 fő nyert felvételt, mely az előző évhez képest 11%-kos növekedés. Februárban, a keresztféléves felvételi eljárás során tanári mesterképzésre már 94 hallgató beiratkozhatott, így 2014-ben a felvettek száma összesen 1926.

A most felvettek 54%-a, 989 fő alapképzésre, 468 jelentkező mesterképzésre – többségében tanári szakokra – iratkozhat be szeptemberben. 268-an felsőoktatási szakképzésben és 107-en érettségire épülő osztatlan tanárképzésben kezdhetik meg tanulmányaikat a soron következő tanévben.

A felvettek több mint fele nappali tagozaton tanul majd, levelező tagozaton 864 elsőévesre számít az intézmény. A főiskolára felvételt nyertek nagy része – 1658 fő – állami ösztöndíjas.

A legtöbb hallgató a Természettudományi Karon kezdheti meg ősztől a tanulmányait. A karon a legnépszerűbbek a sporttudományi képzési területhez tartozó alapszakok, valamint a programtervező informatikus és a földrajz BSc, illetve az ezekre épülő tanári mesterszakok.

2013 nyarán csatlakozott a Comenius Kar az EKF-hez és az elmúlt egy év oktatásfejlesztésének hatására a felvett hallgatói létszám megduplázódott Sárospatakon! A karon hagyományosnak számító tanító alapszakon 26 fő, míg óvodapedagógus képzésben 63 hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptemberben. A városban újra indul a csecsemő- és kisgyermeknevelő felsőoktatási szakképzési program és idén először tanulhatnak hallgatók a turizmus-vendéglátás szakképzésben. A kar életében első alkalommal nyerhettek felvételt mesterképzésre hallgatók, tanórán kívüli feladatok ellátására felkészítő tanári szakokra.

A főiskola székhelyén, az Egerben működő Tanárképzési és Tudástechnológiai Karon is elindul szeptemberben az óvodapedagógus és a tanító képzés, így a pedagógusképzés valamennyi szintjén (csecsemő- és kisgyermeknevelő, óvodapedagógus, tanító és tanári szakokon, valamint a neveléstudományi doktori iskolában) zajlik majd ősztől az oktatás. A karon nagy volt az érdeklődés a mozgóképkultúra és médiaismeret alapszakra is, melyre összesen 53 hallgató nyert felvételt.

A legmagasabb ponthatárok a Gazdaság- és Társadalomtudományi Karon születtek, mivel 16 szakon miniszteri rendeletben határozták meg az állami ösztöndíjas ponthatárokat. A magas, 400 pont fölötti ponthatárok is indokolják, hogy a GTK-n csökkent az alapképzésre felvettek száma. Ugyanakkor 53%-kal nőtt a felsőoktatási szakképzésre felvételt nyertek száma, ahol akár 220 ponttal is bekerülhettek állami ösztöndíjas képzésre a jelentkezők. A legnagyobb érdeklődés a turizmus-vendéglátás szak iránt volt a karon, alapképzésben és felsőoktatási szakképzésben szeptembertől összesen 72-en tanulhatnak ezen a szakon.

A Bölcsészettudományi Karon a legtöbben anglisztika alapszakra, illetve az ehhez kapcsolódó angoltanár szakra nyertek felvételt. Évek óta sok jelentkezőt vonzanak a karon működő művészetközvetítői alapszakok, melyeken valamennyi meghirdetett helyet sikerült betölteni: a képi és az elektronikus ábrázolás szakokon 30-30 hallgató kezdheti meg tanulmányait a 2014/2015-ös tanévben.

Míg a korábbi években a ponthatárt az intézmény által meghirdetett szakra legkisebb pontszámmal felvételt nyert jelentkező pontszáma jelentette, idén először az Oktatási Hivatal nem választotta külön az állami ösztöndíjas és az önköltséges képzések ponthatárait. Így azok – a 16, az oktatásért felelős miniszter által meghatározott állami ösztöndíjas ponthatárt kivéve – azonosak, és a jogszabályi minimummal megegyezőek, feltéve, hogy a szakos kapacitást nem töltötte föl az intézmény. Alapszakon és osztatlan képzésben az idén a jogszabályi minimum 260, felsőoktatási szakképzésben 220 pont. A következő két évben ezek a pontszámok 20-20 ponttal emelkednek majd, így 2016-ban már csak 300, illetve – felsőoktatási szakképzésben –csak 260 ponttal vagy a fölött lehet felvételt nyerni felsőoktatási intézménybe.

Azok, akik februárban lemaradtak a jelentkezésről vagy most nem nyertek felvételt egyetlen felsőoktatási intézménybe sem, július 28-tól augusztus 12-ig nyújthatnak be jelentkezést, önköltséges képzésre, csak egy szakot megjelölve. Az EKF-en meghirdetett képzésekről a www.felvi.ektf.hu oldalon lehet tájékozódni.

potfelveteli_hirdetes_213x141_20140721

EKF tájékoztató