Skip to main content
Önkormányzati közlemény

Sajtóközlemény – Megújul az Egri Vár

By 2014. augusztus 5.3 hozzászólás

AZ EGRI VÁR ÉS ERŐDRENDSZER TURISZTIKAI ATTRAKCIÓINAK FELJESZTÉSE CÍMŰ PROJEKT ELŐREHALADÁSÁNAK BEMUTATÁSA, MEGHÍVÁS A „BEMTUTATKOZIK A MEGÚJULÓ EGRI VÁR” CÍMŰ PROGRAMRA

„Az Egri vár és erődrendszer turisztikai attrakcióinak fejlesztése” című fejlesztési program keretében, a több mint kétmilliárd Ft-os beruházást követően Eger vára megszépülve, megújulva fogja várni a látogatókat, és teljesen új vonzerőket is kínál.

A programelemek (a teljesség igénye nélkül):

Kazamata teljes megóvása és felújítása – megnyílnak az eddig nem látogatható részek. A Török-kert több mint 30 év után megnyílik. A vársétányt szintén évtizedek után építik újra: ezzel új városrészekbe is elkalauzolják a Várba érkező turistákat. A csodás panorámát kínáló Szép-bástya megerősítése és megújítása. Érdekességekkel, színes tartalommal bővül a Vár kínálata: a program nem csupán építést, hanem tartalomfejlesztést is jelent az Egri várban

A Várfalsétány építéséhez kapcsolódóan kőburkolatot kapott a Dobó-bástya betonfala, továbbá a támfal burkolatjavítása is elkészült. A kapcsolódó attrakció, a Török kávézó területének kialakításán dolgoznak. A 80’-as években félbehagyott Dobó-bástya alsó sétányt megépítették, új, beton mellvédfalat építenek, s az alsó beton lépcsők már elkészültek. A módosított engedély jogerőre emelkedett, így a sétány és a történelmi tanösvény kialakítása is elindul. A területen lesz kertészeti munka, térvilágítást és pihenő padokat, valamint térfigyelő kamerákat telepítenek. A sétány új gyalogos elérési útvonalként is funkcionál majd Eger megújuló belvárosa és az Almagyar domb között. A parkoló kialakítása folyamatban van. Az ÉMOP-program fontos részét képezi a közműcsere a Vár teljes területén, amely szinte 100%-os készültségben van. A Szép-bástyánál ágyúgolyókat találtak, a feltárás és a szükséges, új örökségvédelmi engedélyek megszerzése után folytatódik a terület megújítása. A Törökkert várfalának felújítása elkészült, a régészeti feltárás nagyját elvégezték, a módosított tervek engedélyezése van folyamatban. A Fegyvertár esetében a várfalnál megépítették az új határoló falakat, kiemeltek régészetileg értékes köveket. A Szép-bástyánál az új örökségvédelmi engedélyek megszerzése után folytatódik a terület megújítása.

Minderről és további részletekről egy interaktív délután keretében, különleges tárlatvezetésekkel és családi programokkal kísért eseményen informáljuk az egrieket és az érdeklődőket 2014. augusztus 8-án, pénteken 16.00 órától. A „Bemutatkozik a megújuló Egri vár” című eseményen Eger polgármestere és a Dobó István Vármúzeum igazgatója ad tájékoztatást az érdeklődőknek, majd minden látogató választhat a speciális ismertető séták, tárlatvezetések és családi programok közül.  Az egriek az augusztus 8-i programot a már jól ismert 100 Ft-os egri sétajeggyel látogathatják.

Nagyon fontos, hogy az Egri vár egész évben, a beruházás teljes időtartama alatt nyitva áll a látogatók előtt!

Szólj hozzá! 3 hozzászólás