Skip to main content
Önkormányzati közlemény

Iskolakezdés Egerben

By 2014. szeptember 1.

A 2014/15-ös tanév első napján újra leszögezhetjük, hogy Eger továbbra is igazi iskolaváros: szeptember 1-jén 17 ezer gyermek és fiatal indult útnak, hogy elkezdje az óvodát/iskolát. Általános iskoláinkban 5 ezer, középiskoláinkban 10 ezer fiatal kezdte meg az új tanévet, míg az egri óvodákba 2 ezer gyermek jár. A 23 megyei jogú város közül Eger az iskolás-óvodás létszám alapján a 9. helyen áll, noha lélekszámát tekintve a 16. a rangsorban. Iskoláinkat az egriek mellett 100 település lakói látogatják, van olyan egri középfokú intézmény, ahová öt megyéből járnak a fiatalok.

Tudjuk, hogy a szülő szavához és példájához hasonlóan a szívvel-lélekkel végzett oktatói-nevelői munka is meghatározza egy emberpalánta személyiségét, értékrendjét. Eger Önkormányzata ezért megbecsüli a pedagógusokat: az életpálya-modellhez kapcsolódóan az óvodák létszám- és bérfejlesztéséhez a város 2014-ben is biztosította a több tízmillió Ft-os önkormányzati önerőt. Az oktatói-nevelői munkát szolgáló ingatlanok működtetésére több százmillió Ft-ot fordítottunk. Fejlesztettük iskoláinkat, kollégiumainkat. Pedagógus-létszámunkat úgy tudjuk megtartani és bővíteni, ha intézményeink vonzóak a szülők és a diákok számára. Óvodáinkban színes nevelői programot kínálunk, félállású óvodapszichológusokat, valamint pedagógiai asszisztenseket alkalmazunk, s az új óvodatitkári helyekkel együtt 24,5 álláshely-bővítéssel járult hozzá a város az egri nevelő-oktató munka minőségének fejlesztéséhez.

Óvoda- és iskolaépületeinket jó gazdaként működtetjük és fejlesztjük. Kihasználjuk a pályázati lehetőségeket, s az Egri Közszolgáltatások Városi Intézményén (EKVI) keresztül a nyár folyamán elvégzett felújítási-fejlesztési munkálatok minden intézményünket érintették.

Tanterem-felújítást végeztünk a Tinódiban, a Pásztorvölgyiben, a Lenkey-ben, a Kemény Ferenc iskolában, a Hunyadiban és a Szilágyi Gimnáziumban. Tetőt újítottunk fel a Pásztorvölgyiben, villamos-hálózati és világítás-rekonstrukció történt a Dobó és Szilágyi Gimnáziumban, a Balassi iskolában, valamint a Hunyadiban. Utóbbi intézményben nyílászárókat is cseréltünk.

A mindennapos testnevelés feltételeinek megteremtése érdekében tornaterem-felújítás volt az elmúlt hónapokban a Szilágyi Gimnáziumban, jelentős munka van folyamatban a Kemény Ferenc iskolában és a Dobó Gimnáziumban. Gyógytornatermet alakítottunk ki a Balassi iskolában, a Lenkey iskolában pedig új tornatermet építünk.

Az EKVI a felsővárosban egy új fogászati rendelőt alakított ki, teljesen új műszerekkel.

A kollégista fiatalokat egy teljesen megújult épület várja a Szilágyi Gimnázium szomszédságában, s a város többi diákszállásán is elvégeztük a szükséges munkákat, a bútorzat cseréjét, vagy felújítását, a vizesblokkok megújítását.

A nyári felújítási munkák minden óvodánkat és tagóvodánkat is érintették: a Felsővárosi óvodákban ablakcseréket és padló felújítást, a belvároshoz közeli intézményekben ugyancsak nyílászáró-csere és padlócsere/felújítás, a Hibay óvodában pedig tetőszigetelés történt. A kertvárosi óvodákban (Ney Ferenc Óvoda és tagintézményei) ablakokat cseréltünk, padlót újítottunk fel, bővítettük az udvari játékokat, az Ifjúság úti oviban pedig műfüves sportpályát alakítottunk ki.

Eger Önkormányzata az iskola-rajt kapcsán segíteni szeretné a leginkább rászoruló egri családokat: az újonnan bevezetett iskolakezdési támogatást (4 ezer Ft értékű Erzsébet utalvány formájában) az iskolába járó, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, egri lakhelyű diákok után lehet átvenni, mind alsó-, közép- és felsőfokon. Az új tanévben is megkülönböztetett figyelmet fordítunk az élelmiszer érzékeny gyermekek étkeztetésére.