Skip to main content
Önkormányzati közlemény

Rezsicsökkentő önkormányzati beruházás Eger legnagyobb bérházában

By 2014. szeptember 3.

Hosszas előkészítő munka után (nyílászárók helyszíni felmérése, gyártás, mintabeépítések) a napokban elkezdődött a nyílászárók és a szigetelés cseréje a 198 lakásos Garzonházban, amely az önkormányzati bérlakás állományunk 20%-át jelenti.

A jelenlegi I. ütemben 60 db lakás nyílászáróit cserélik, s közben a kivitelező beállványozta a homlokzat egy részét és a felület 60%-áról már eltávolította a régi szigetelő réteget. A függőfolyosós épületrészen elkezdődött a kőzetgyapot hőszigetelés ragasztása is.

Az épületbe a legkorszerűbb műanyag nyílászárókat építjük be, melyek minden energiahatékonysági szabványnak megfelelő, háromrétegű, gáztöltéses, hőszigetelt termékek. Az 5 cm-es hungarocell szigetelést legalább dupla vastagságú kőzetgyapot szigetelésre cseréljük, így az épület hőszigetelési képességét gyakorlatilag megháromszorozzuk.

A munka remek ütemben halad, a kivitelezők még idén minden ablakot és ajtót lecserélnek és elvégzik a tetőszigetelést is. A függőfolyosókat – az időjárás függvényében – 2014-ben, vagy a 2015-ös év elején újítják fel, hiszen ez is a beruházás része.

Fontosnak tartjuk, hogy a központi villany- és gázár csökkentéshez kapcsolódva az önkormányzati cégeink is kivették a részüket a rezsicsökkentésből: olcsóbb lett Egerben a távfűtés.A Garzonháznál folyó, csaknem 250 milliós munka befejezését követően a lakók energiatakarékosabban, olcsóbban tarthatják fenn a lakásokat, tulajdonképpen az önkormányzat rezsicsökkentő beruházást hajt végre Eger legnagyobb bérházában.

Ebben a házban csaknem 500 egri polgár él, így az épület bevonása nélkül a Szala városrészben nem valósulhatott volna meg a szociális városrehabilitációs program. Erre a fejlesztésre büszkék lehetünk.

A Garzonház lakásaiban a 40 év alatti, fiatal párok és fiatal felnőttek élnek.

(35-ről 40-re emeltük a korhatárt)

A fiatalok szociális alapon nyerhetik el a bérleti jogot, összesen 6 évig bérelhetik a lakást igen kedvezményes feltételek mellett, előtakarékossági konstrukcióval egybekötve. A lakásvásárlás előtt álló egriek 1,5 millió Ft, kamatmentes, visszatérítendő támogatást kérhetnek az önkormányzattól. Utóbbi konstrukcióban eddig 20 fiatal pár otthonteremtését támogattuk.