Skip to main content
Fejlesztés

Ingyenes wifi-hálózattal fedik le a várost

By 2014. október 9.14 hozzászólás

Nem mindig tudjuk hová tenni a városunk vezetését, néhány döntésükben ugyanis konzervatív, kicsit unalmas öregembereknek tűnnek, ám másokban meg nagyvárosi kreatívoknak, fene tudja, hogy hogy sikerül ilyen változatosságot produkálniuk. Mindenesetre szurkolunk neki, hogy a második fajta húzásukból legyen több, olyanokból, mint a jelenlegi cikkünk témája, mégpedig, hogy ingyenes wifivel fednék le a várost.

ersekkertwifi

A háttérképet az Eger.hu-ról csentük

Alább csatoljuk a hivatalos közleményt is a hírről, de a lényeg belőle, hogy az ötlet megvalósításához csak a meglévő térfigyelő kamerákra volt szükség, ergo nem egy sokmilliós plusz hightech beruházásról van szó, „csak” a meglévő rendszer ügyesebb kihasználásáról. Egy olyan ötletről, amitől azt érezzük, hogy tényleg egy iskolavárosban és tényleg 2014-ben élünk, ezúton is üdvözöljük a kitalálóját, szimpatikus ember így ismeretlenül is.

Attól ugyanis kevés klasszabb dolog van az okostelefonok korában, mint amikor egy viszonylag megbízható (!) hálózatra tudunk, ingyen (!) csatlakozni, szinte a város egész (!) területén. A megbízhatóságot arra értjük, hogy mindenki lopott már gondoljuk wifit, na most mégis szívesebben bökünk egy olyan hálózatra, aminek legalább az eredetét biztosan ismerjük. Arról sajnos nem szól a hír, hogy a még csak próbaüzemben induló szolgáltatás pontosan hogyan is fog működni, tehát, hogy a Tescoból, vagy a vonatokról ismert napi időkorlátos dolog lesz-e ez, vagy limit nélküli dőzsi, de mindegy is, ha csak fél órát adnának is fülig érne a szánk. Szinte látjuk magunk előtt, ahogy fetrengünk az Érsekkert frissen nyírt füvén egy kora nyári estén, és ott jön az email a zsebünkbe, hogy megint megbuktunk mikroökonómiából. De! Legalább ingyen tudjuk hívni a többi ismerőst is búsulni, eddig ez csak percdíjjal működött :)

 

TESZTELJÜK EGYÜTT AZ „EGER FREE WIFI”-T!

 

A térfigyelő kamerahálózat intenzív fejlesztése révén év végére 29 kiváló minőségű képfelvevő üzemel majd Egerben. Ezt a fejlesztést folytatjuk: nem csak a közbiztonság javításához járulunk hozzá, hanem elindítunk egy a mindennapokban igen hasznos szolgáltatást is: 8 térfigyelő kameraponton – de a térfigyelő-hálózat informatikai rendszerétől teljesen függetlenül (!) – nyújtunk ingyenes, vezeték nélküli internet elérést! Az „Eger free WiFi” tesztelése zajlik, a rendszer elindítása plusz beruházást nem igényelt, csak előre gondolkodást.

Arra kérjük az egrieket, hogy teszteljék velünk együtt az ingyenes vezeték nélküli hálózatot és küldjék el nekünk észrevételeiket az 1552@ph.eger.hu címre!

Az elmúlt napokban több száz szemfüles egri már próbálgatta is az „Eger free WiFi”-t, amit a következő helyeken érdemes keresni és velünk együtt tesztelni:

 1. Érsekkerti szökőkút környéke
 2. Szépasszonyvölgyi Disznófősor
 3. Széchenyi utca egy része
 4. Tinódi tér
 5. Dobó tér
 6. Katona tér és piac
 7. Leányka utcai kollégium és környezete
 8. A volt 3-as iskola előtti rész

A TEENDŐ: keressék az „Eger free WiFi”-t és válasszák ki az „Ingyenes belépés” menüpontot!

Ezt a kínálatot folyamatosan és ugrásszerűen bővítjük: még idén minden városrészben lesz legalább egy ilyen WiFi pont – emelte ki Habis László polgármester. Hozzátette: rövidesen ingyenes internetezési lehetőség lesz a Bartók téren, a Nemzedékek terén, a Bitskey Uszodában, felújítás után a Sportcsarnokban, valamint a nyári szezonban a strand teljes területén.

Középtávú célunk egyértelműen az, hogy ne legyen Eger belterületén olyan hely, ahol az egriek és a turisták nem férhetnek hozzá az ingyenes WiFi szolgáltatáshoz! Az „Eger free WiFi” célja az, hogy egy-egy séta során nyugodtan böngészhessünk, e-mailezhessünk, megoszthassuk fényképeiket másokkal, vagy éppen megnézzük azt a videót, amit ismerőseink küldtek nekünk.

Habis László leszögezte: az „Eger free WiFi”-vel természetesen az idén kifejlesztett városi mobil alkalmazások használata is adott lesz. Bejelentette, hogy a ManEger és az ExplorEger nevű ingyenes applikációk immár mindhárom népszerű okostelefonos platformon elérhetők, letölthetők az ismert online áruházakból.

 

Teszteljük közösen az „Eger free WiFi”-t!

A visszajelzéseket az 1552@ph.eger.hu címre várjuk!

Önkormányzati közlemény

Szólj hozzá! 14 hozzászólás

 • Varga Krisztina (Facebook) szerint:

  R.I.P. szemkontaktus és személyes kommunikáció

 • Géza szerint:

  Hát ez nem egy rossz dolog, de fontosabb problémák is vannak Egerben, mint a köztéri wifi, mindenesetre kifogom próbálni.

 • Tudor szerint:

  Nekem hasított az Érsekkertben, Viber hívás, YouTube videó, azután mintha belassult volna és egyszer-kétszer le is dobott. Ez másfél hete volt, ma megint jártam arra és bejöttek a mailek, a készített képeket viszont nem tudtam továbblőni Viberen. Ez tesztidőszakban szerintem teljesen normális, de elküldöm az észrevételem, pontosan a teszt miatt. Ilyenkor azzal lehet a legtöbbet segíteni, ha morgolódás és elégedetlenkedés helyett rendesen megfogalmazva leírjuk, hogy hol, mikor találtunk problémát. Tök jó cucc lesz ez! legyünk büszkék Egerre, vagy mi!!! ;)

 • laport szerint:

  Én a Dobó tér átadásakor használtam, de azt hittem, hogy ez a régi wifi, ami évek óta megvan. Kicsit lassú volt, de gondolom akkor elég sokan lógtak rajta.

 • Péter szerint:

  Talán nekünk egrieknek nem olyan érdekes dolog ez, azonban aki járt már külföldi városokban az tapasztalhatta hogy igen jól tud jönni idegenként egy térkép, vagy esetleg valami információ a környékbeli programokról. Ez nagy plusz pont lehet az idelátogató külföldieknek, akik nem rendelkeznek mobilinternettel. :)

 • ata szerint:

  ha van kimenö,akkor van net is ;) akárhol!!!csak informácio gyüjtés az egész!!!!!!

 • Mónika szerint:

  Csodás lesz!
  Most már az érsekkerti szökőkútnál sem beszélgető embereket fogunk látni,hanem telefonjukat nyomkodó droidokat!

 • Boldogok lennénk ha Egerben élhetnénk,lakhatnánk.

 • Balázs szerint:

  A mobil alkalmazások katasztrófák. Az aktuális programok többségénél arra hivatkoznak, hogy részletek a plakáton, de a plakát nem jelenik meg. A legtöbb programról sem részletes információ, sem pontos helyszín nincs. Nagyon gáz.

 • Gizi szerint:

  Akkor ezeken a helyeken van tényleg működő térfigyelő kamera? Hm.

 • Dániel szerint:

  Ha tényleg, nem igényelt extra beruházást és milliókat akkor szerintem nincs vele semmi probléma. Illetve ha ez a térfigyelő kamera rendszer működésének a rovására nem fog menni.