Skip to main content
Szabadidő

Kipróbáltuk a ManEger applikációt

By 2014. október 14.

Screenshot_2014-10-10-10-51-08Még tavasszal ígérték, hogy kap két ingyenes okostelefon/táblagép alkalmazást a város, a fejlesztés iOS változata ugyan tényleg megérkezett még nyár elején, az Androidosoknak viszont egészen őszig kellett várniuk. A két program két elkülönített célcsoportnak szól, az ExplorEger a turistáknak, a ManEger pedig a helyieknek. Nézzük is, milyen lett a nekünk szóló, avagy van-e értelme és haszna letölteni azt.

A telepítés utáni első indításkor kicsit hosszabban szinkronizálja magát az alkalmazás, aztán be is jutunk a szöveges főmenübe. Az első pont a Városvezetés, ezen keresztül a polgármesterhez és a három alporgármesterhez juthatunk el, a választókerületek képviselői csak a következő menüpontban jelennek meg. Sok mindent nem lehet csinálni velük, van mindenkiről egy többé-kevésbé előnyös fotó, meg leírás, de ennyi, elérhetőség nuku. A városvezetőket legalább hívogathatjuk az ő menüpontjaikból, sőt, emailt is küldhetünk nekik, ha ki szeretnénk próbálni, hogy milyen, amikor nem kap választ az ember. Sok értelme nincs, de a bizottságokat is megnézhetjük, végülis tök jó, ha tudunk például az Urbanisztikai és Környezetvédelmi Bizottság létezéséről, csak ugye minek, ha a tagok névsorán kívül semmi több infót nem kapunk róla. A Polgármesteri Hivatal menüpontnak már több értelme van, itt a különböző irodákat és csoportokat kapjuk kilistázva, nevekkel, elérhetőségekkel, közvetlen üzenetváltási lehetőségekkel, úgy, ahogy azt kell. Külön pacsi az Ügyek A-tól Z-ig lehetőségért a programban. Érdekes és szintén jeles kezdeményezés az Észrevettem menüpont, ahol a várossal kapcsolatban lehet fényképes bejelentést tenni. Jó lenne ilyen lehetőség az Eger.hu-ra is, persze az más kérdés, hogy mennyire foglalkoznak a beküldött észrevételekkel, na de majd egyszer kipróbáljuk.

Screenshot_2014-10-10-10-51-22A következő fül a Szolgáltatások nevet kapta, ahol betöltés után az első pont az Orvosi ügyeletek lesz. Itt címmel, nyitva tartással és telefonszámmal segítik a rászorulókat. Az extra lehetőségek közt elvileg lenne térképes útbaigazítás is hozzá, ez nekünk nem akart elindulni, de bőven elképzelhető, hogy nálunk volt a gond. A különböző orvosok kilistázása után eljutunk a gyógyszertárakhoz is, ahol viszont komoly hiányosság, hogy nincs megadva az aktuális ügyelet. Ha már gyógyszerhez nem jutunk az este közepén, legalább szórakozzunk jól, a következő pont az Online helyi rádiók, ahol antenna nélkül tudjuk hallgatni a Rádió Egert, illetve a Szent István rádiót. Jól is jön a zene, mert a soron következő Menetrendek ponton úgyis felidegesítjük magunkat – tudni illik ritka használhatatlan és értelmetlen funkciót sikerült ebben megalkotni. Ahhoz képest, hogy civil kezdeményezésből nem régen még jelenidejű, megállóhelyre működő menetrend is volt Egerben, ebben a hivatalos próbálkozásban csak a végállomásról tudunk időpontokat nézni, ami közel közel siralmas megoldás, ettől az is jobb lett volna, ha kihagyják az egészet a fenébe és egy sötét sarokban elszégyellik magukat a kitalálói, hogy egyáltalán eszükbe jutott ilyennel előállni :(

A harmadik pont az Eseménynaptár, ahol maga az elgondolás jó, de a megvalósítás viszont már ismét zavaróan gyenge, már csak azért is, mert eleve nem tudunk, pusztán dátumra keresni, így ha kizárólag a nevét ismerjük a rendezvénynek, akkor esélyünk sincs megtalálni hozzá, hogy mikor lesz. Hiányosság még, hogy megnyitás után csak a bevezető sor jelenik meg leírásként, sem a bővebb kifejtés, sem az esetleg mellékelt képek, plakátok.

A Híreknél már vannak képek, sőt, videók is, a látott tartalmat pedig meg is oszthatjuk közvetlenül az alkalmazásból. Ez a lehetőség rendben van, gyakorlatilag még az Eger.hu-tól is kényelmesebb használni.

Screenshot_2014-10-10-10-51-46A Mobilparkolás az utolsó lehetőség, ez első ránézésre egyszerűnek tűnik, alaposabban meg nem vettük szemügyre, mert biciklivel járunk. Mindenesetre megnézhetjük benne, hogy melyik zónában állunk, aztán kiválasztatjuk ezt a részt a listából, rábökhetünk, hogy mivel állunk ott (személygépkocsi, busz, stb.), megadjuk a rendszámot és elvileg már indul is a parkolóóra. Bájos, hogy nem csak kiemelve nincs külön lehetőségként a parkolóház, de még a térképen sincs bejelölve.

Összességében a próbálkozás jó, a megvalósítás viszont már kevésbé – valójában kevés olyan helyzetet tudunk elképzelni, amiben hasznos lenne az alkalmazás. Kár lenne tagadni, hogy van némi ellenszenvünk a programmal kapcsolatban, ami pedig abból ered, hogy egy városi megbízásból készült fejlesztésről beszélünk. Ha civil próbálkozás lenne, még kimondottan magasztalnánk is, de így, hogy úgymond egy hivatalos programról van szó, ezt nagyon kevésnek tartjuk. Optimista énünk még bízik benne, hogy ez az első kiadás, amit majd javítanak/bővítenek később, de még ha így lenne is zavarónak gondolnánk, hogy jelen formájában közzétették. Úgy meg, hogy nagyjából azért ismerjük a városhoz kötődő utólagos javítgatások esélyét, egy elég szomorú történetnek éljük meg a ManEger programot :(