Skip to main content
Kereskedelem

Állandó vására lesz Egernek

By 2014. október 21.15 hozzászólás

Egyre több helyen hirdetik már Eger legújabb kereskedelmi attrakcióját, a Kisasszony piacot. Ez egy hagyományos vásár lesz, ahogy magukról írják: vásári jellegű vegyes ruházattal, vegyes iparcikkekkel és egyéb árucikkekkel, kisállat kereskedéssel, bolhapiaccal, illetve régiség- és autópiaccal. A novemberben nyíló vásár hétfő kivételével a hét minden napján várja majd a látogatókat a Kisasszony utcán, régi honvédség jármű-telephelyén.

Noha általában mindent szeretni szoktunk, aminek egyszerre van köze Egerhez és a kereskedelemhez, a Kisasszony piac mégsem tartozik ide, sőt. Azt előrebocsájtanánk, hogy a maguk nemében imádjuk a piacokat, kolbászt majszolva nézni a vásárlókat, majd leöblíteni az egészet a legolcsóbb sörrel, és átérezni az egész hangulatát, valami varázslatos dolog. Viszont – és innen jön, hogy miért nem annyira szeretjük a Kisasszonyt – ezt nem Egerben szeretnénk átélni. Alföldi mezővárosokban nagyszerű hangulatuk van, de Egert mi mindig is szerettük volna egy nívósabb megyeszékhelynek érezni, és ami a gond, hogy nem csak mi szerettük volna, de így is volt. Persze ezt is a maga nemében és magyar viszonylatban, de sikerült elérni, hogy a rendezvényeink a lehetőségekhez mérten igényesek legyenek, és a hozzánk látogatók is komoly kerekítéssel, de egy igényesebb közönségből kerüljenek ki. Az utóbbi években nálunk a „piacok” vagy az érsekkerti Magyarok vásárát, vagy a Bazilika mögötti Országos régiségvásárt jelentették. Vagy állandó jellegűből a belvárosi piaccsarnokot, illetve a felsővárosi alpiacot, de azok máshová tartoznak. Aztán egy kisebb huzavona után megjelent a bolhapiac is Egerben, azt már kevésbé szerettük, de ha igény van rá, ám legyen, meg legalább csak ritkán tartották a külvárosban, így különösebben azért nem zavart senkit. Aztán most elértünk a Kisasszonyig, a csupa nagybetűs, városszéli piacig, ahol már látjuk, hogy utánfutós Ladákról árulják az olcsó zoknit, meg ahol az Eged heggyel a háttérben fújja a szél a hamisított pólókat. A hét hat napján.

Kisasszonypiac

Persze vannak azért fenntartásaink a piac életképessége terén, nem véletlen volt eddig ugyanis a vásártalanság Egerben. Városunk lakosainak vásárlóereje országos viszonylatban is erős: az talán nem annyira meglepő, hogy a Salgótarján-Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen-Békéscsaba félkört megelőzzük, de a nyugati Pécs-Kaposvár-Sopron (!) is gyengébb kategóriába esik tőlünk. Pedig minél magasabb az egy főre jutó jövedelem, úgy lesz egyre kisebb az igény az ilyen jellegű vásárlási lehetőségekre. Szemben például a nyíltan más réteghez szóló régiségvásárral, ami a mellékelt példát is látva, azért elég szépen kinőtte magát a belvárosunkban. Nem tartjuk szerencsésnek továbbá a Kisasszony rendszerességét, illetve elhelyezkedését sem. Mindkettő már első ránézésre is túlszabott, Eger pusztán lakosságszámával sem lesz képes valószínűleg soha fenntartani egy heti 6 napon át nyitva tartó vegyes piacot, úgy pláne, hogy az a piac ráadásul ott van, ahol. A Kisasszony út Eger egyik gazdagabb városrésze mellett található, amit a település többi részéről csak autóval lehet megközelíteni – busz elvétve jár ugye arra. Gyalog már a légvonalban szintén szomszédos Felsővárosból is 20-30 perc körüli sétával lehet odajutni, ami tekintve, hogy a piacok azért inkább a középkorúakat, vagy idősebbeket vonzzák, azért komoly táv. A Kisasszonyt akkor éreznénk életképesnek, ha a régiségvásárhoz hasonlóan országos-, vagy legalább régiós méretűre nőne meg, ergo megsokszorozná a potenciális vásárlóinak számát. Ez persze iszonyatosan nagy feladat egy  gyakorlatilag a semmiből jövő kezdeményezésnek, mindenesetre hajrá hozzá!

Mindenesetre kíváncsian várjuk a vásár jövőjét, attól, hogy mi nem tartjuk Egerbe illőnek-, ha lesz rá igény, akkor idővel úgyis megbarátkozunk majd a létezésével. A piac facebook oldala ide kattintva érhető el, érdeklődők ott követhetik a friss fejleményeket róla.

Szólj hozzá! 15 hozzászólás