Skip to main content
Más tollából

Építsünk állatkertet Egernek!

By 2014. november 6.16 hozzászólás

Tegnap kaptunk egy levelet, amiben egy egri állatkert gondolatával játszott el kedves olvasónk. Komolyan vette az ötletet: a megvalósítástól egészen az üzemelésig kitért a részletekre, alább meg is mutatjuk az írását. A magunk részéről is csak támogatni tudjuk az elképzelést, két dolog miatt is: egyszer odavagyunk az állatokért, főleg az egyszerűkért, tehát például egy kecskével, vagy pónival minket már bőven le lehet venni a lábunkról. Ha lenne olyan hely Egerben, ahol ilyeneket állandó jelleggel lehet simogatni-vakargatni-paskolgatni-gyúrni-etetni-itatni-nézni, akkor oda már nyitás előtt megvennénk az éves bérletünket… Másszor meg Egernek, mint turisztikai központnak is elengedhetetlen lenne az életben maradáshoz, hogy túlmutasson a váron és a szőlőn.

Nem szabad persze átesni a póni túloldalára, és zsibvásárt csinálni a városból, ahol mindenből van valami, de semmiből sem jó, viszont egy hegyek lábánál fekvő vadaspark-állatkert keverék bőven megvalósítható lenne igényes és minőségi kivitelben. Mi például a Bervába, vagy a Tárkányi út mellé tudnánk elképzelni egy ilyen parkot, hát bízunk benne, hogy egyszer tényleg megvalósulhat valami hasonló kezdeményezés. Az egyik póninak/kecskének már tuti lenne örökbefogadója. Szívesen vesszük más véleményét is az ötletről, aki szeretne, olvasónk levele alatt hozzászólhat a témához.

egriallatkert

A minap a Beatles-múzeumhoz kapcsolódó írásotok hozzászólásai között több olvasó is felvetette, hogy szívesen fogadnák Egerben egy állatkert létesítését. Jómagam is, mint természet -és állatszerető ember sokszor eljátszottam már a gondolattal, hogy létrehozhatnánk városunkban egy ilyen jellegű intézményt.

Az ötvenes-hatvanas években Magyarországon gombamód elkezdtek szaporodni a különböző állatbemutatók. A környező nagyobb városok is mind állatkert-építési lázban égtek, így Debrecenben 1958-ban,majd az azt követő években Jászberényben és Nyíregyházán, végül az 1980-as évek elején Miskolcon (társadalmi összefogás eredményeként) létesültek vadasparkok. A kétezres évek közepén Gyöngyösön indulhatott el egy magántulajdonban lévő minizoo, majd a Tisza-parti városban, Szolnokon nyitotta meg kapuit egy vadaskert. Ebből a folyamatból azonban a hevesi megyeszékhely valamiért kimaradt. Pedig városunkban (vagy annak közvetlen környezetében) igenis lenne létjogosultsága egy ilyen jellegű létesítménynek.

A közel 55 ezres lélekszámú város évről-évre egyre több turistát vonz, az Egerben eltöltött vendégéjszakák száma évek óta folyamatosan emelkedik. Számos család választja úticéljának a környéket, a gyermekkel érkezők számára is vonzó lehetne egy állatpark a számos látnivaló között. Másrészt a környék természeti adottságai is lehetővé tennék, hogy az erdőkkel tarkított területeken állatkertet létesíthessünk. Herman Ottó, hazánk legismertebb természettudósa egész életét a Bükk-hegység élővilágának tanulmányozásával töltötte, gyakran megfordult Eger környékén is, így az intézmény a híres magyar polihisztor nevét is viselhetné. A park bejáratánál szobor állíthatna méltó emléket a névadó tiszteletére.

A városban számos oktatási intézmény található: az általános-és középiskolák mellett az Eszterházy Károly Főiskola saját természettudományi karral is rendelkezik. Az állatkert kiváló helyszíne lehetne a különféle tudományos munkák és terepgyakorlatok végrehajtásának, emellett a főiskolán végzettek számára munkalehetőséget is biztosíthatna. A főiskola szakemberei mellett nagy segítséget nyújthatnának a kert üzemeltetésében a Bükki Nemzeti Park munkatársai is. A fajok között kezdetben a környék erdeinek élővilága, valamint őshonos magyar háziállatok kerülhetnének bemutatásra. Néhány egyszerűbben tartható egzotikus állatfaj (pl: láma, strucc stb) is beszerzésre kerülhetne. A városban működő állatvédő egyesületek a sérült vagy rossz körülmények között tartott állatokat szintén elhelyezhetnék itt, hogy azok méltó körülmények között, megfelelő gondozás mellett élhessenek, hiszen az állatkert a szórakoztatás mellett ismeretterjesztő, fajmegóvó és tudományos célt is szolgálna. Az újonnan nyíló intézmény munkahelyteremtő célokat is szolgálhatna, számos embernek biztosíthatna munkalehetőséget, emellett a helyi vállalkozók is profitálhatnának belőle (pl büfé üzemeltetése, építkezések stb).

Állatkert létesítéséhez rendszerint pályázati források állnak rendelkezésre, ebben nagy segítséget nyújthatna a jelenlegi városvezetés. A parkban kialakításra kerülhetne egy modern játszótér a legkisebbek számára.Az állatok élelmezését segíthetné a már régóta működő örökbefogadási-program, melynek keretein belül különböző cégek és magánszemélyek gondoskodhatnának az itt élő állatokról.

Elsőre biztosan kivitelezhetetlennek tűnik egy ilyen jellegű elképzelés, de abban a városban, ahol kiemelkedő a civil kezdeményezések száma, s az itt lakók már sokszor bebizonyították, hogy kellő összefogással képesek vagyunk bármit véghez vinni, igenis látok esélyt annak érdekében, hogy Eger pár éven belül rendelkezhet saját állatkerttel. Mert úgy gondolom, hogy sokunk örömére szolgálna, ha ez az elképzelés megvalósulhatna. (Ha bárkinek bármilyen ötlete lenne annak érdekében, hogy hol és hogyan tudnánk megvalósítani, a hozzászólások között megteheti.)

Szólj hozzá! 16 hozzászólás

 • Bokros P szerint:

  Nagyon jó ötlet!! Én még a felsőtárkányi kisvasutat is el tudom képzelni, hogy az állatkerttől indulna. Kettő az egyben a gyerekeknek! Támogatom!! :D

  • Béni szerint:

   Szuper ötlet! Még ez is értelmesebb ötlet mint egy Beatles múzeum Egerbe….

 • Bandi szerint:

  A fotón ivóvízkutak védőterülete látható. Ugye a másik oldalra gondoltatok, ahol ipari park lenne, ha bárki is oda akarna jönni az iparával… Ott legalább már ki vannak építve a közművek.

 • Tudor szerint:

  Hát, persze, virágozzék minden virág, de egy-egy település akkor igazán sikere, ha tudja magáról, hogy mi a fő vonzereje (Hévíz, Hajdúszoboszló, Békéscsaba, stb).
  Ezért azzal, hogy „Egernek mint turisztikai központnak is elengedhetetlen lenne az életben maradáshoz, hogy túlmutasson a váron és a szőlőn”, határozottan nem tudok egyetérteni. Azt sem aknázta még ki a város igazán, ami a szőlőben, a dűlőkben rejlik, ez hatványozottan igaz a várra, amit csak most kezdtek el valóban turisztikai szemmel fejleszteni. Szóval persze, Beatles Múzeum, állatsimogató, Eger eye, meg minden… Minden lehet jó ötlet, de valójában máris rossz ötletté válik, máris csak idő kérdése, hogy elhaljon, vagy beszürküljön, a jó kezdeményezés, ha nem illeszkedik a „fő sodorba”, ha nincs tudatosan felfűzve a városi üzenetre. Ez a véleményem.

  • Sasi szerint:

   Értem, én nem így gondolom :( Ez a városi üzenetre felfűzés a fő attrakciókat érintheti, esetünkben a termálvízzel-, várral-, borászattal kapcsolatos fejlesztéseket. Nekik tényleg illeszkedni kell az Eger „márkához”, sőt, nagyon minőségi módon kell működtetni őket, hogy az maradhasson a város, ami. Viszont – és asszem, innen nem értünk egyet, hogy ez a nagyon tematikusan egy-két vonzerőre építő turizmus kis települések esetében működőképes (például Hévíz, vagy Hajdúszoboszló mintáján. Békéscsabáról mint turisztikailag kiemelkedő, vagy mintaszerűen ismert településről én nem beszélnék, akkor már inkább Gyula mellette.) Eger viszont ezekhez már nagy mind a látványosságainak számával, mind a vonzott turisták összetételével, ergo szerintem már más irányba kell néznie is. Ha a hajdúszoboszlói mintán haladunk, akkor nem fogjuk tudni kiaknázni a város lehetőségeit, ha meg a nagyvárosok (most, hogy turizmusát tekintve Egerhez képest nagyon nagyot mondjak, Budapest) példáját vesszük, akkor viszont sok lábat kell belőni, amin támaszkodhatunk – függetlenül attól, hogy a fő vonzerő persze továbbra is a várunk, szőlőnk, vizünk lesz. Ezek a mellékszálak nem gyengítenék a meglévő, Egert Egerré tevő szolgáltatásokat, meg városimázst, hanem egy olyan csomagot képeznének, amivel még sokkal szélesebb körből, sokkal több turistát vonzhatnánk magunkhoz. Akik persze jó eséllyel megnézik a várat/fürdőt/Szépasszonyvölgyet is, mert ha már Egerben jártak, akkor ezeket is mintegy „kötelező” megnézni az állatkert / Beatles múzeum / bármi, Egerhez nem szorosan kötődő látványosság után.

  • nyugati turista szerint:

   Az a gond, hogy csak a maga fejével gondolkodsz.

   Ha én mondjuk nyugati turista lennék, akkor nem jönnék Egerbe borért. Szépen letáboroznék a Badacsonyban. Közelebb is van hozzánk, ott a Balaton, rengeteg látnivaló. Aztán a gyógyvíz sem vonzana, mert arra meg ott van Hévíz. Vár? Sosem hallottam Dobóról, nem is érdekel, mert nem vagyok magyar. Vár meg nálunk is van több száz, amit ráadásul még szét sem robbantott a császári sereg. Szóval, miért is érdekes akkor nekem ez az Eger? Miért utazzak ennyit?

   Ja, hogy van ott egy Beatles múzeum is? Hát azt megmutatom a srácaimnak is, sőt még a nagyit is érdekli. És tényleg van állatkert is, meg extrém sportpálya? Irány Eger. Azt mondják egész jó borok is vannak, meg talán még strandolni is lehet ott. Meg van valami vár, hát akkor megnézzük azt is.

 • Egy turista szerint:

  Igenis kell a sokféle látványosság!Nem mindenki iszik,azoknak a „szőlő” alapból passz,a vár pedig két óra max vagyis csak a városban egy éjszakát vagy annyit sem eltöltőknek elégséges program! A strandra gyerekes csalàdok is jönnek nagy szàmban,a kicsik is igyanak,aztàn csalinkàzzanak a vàrban minden nap?? Hagyjuk màr…

  • Béni szerint:

   Ott van Szilvásvárad, Felsőtárkány, esetleg a Nagy-Eged hegy, belvárosban is van pár megnézendő építmény, ami bőven 1-2 nap is lehet.

 • Meregzacsko szerint:

  Nem ertem egyes egri gondolkodasat ! Eveken keresztul leveleztem a bloggsl a kertmozi helyzeterol.Megsem fordult az egriek fejeben,hogy van benne fantazia.mire vegre valakik megnyitottak.Nem a turistaknak,hanem a sajat honfitarsaki oromere. Az allatkert,vagy nevezzuk vadasparknak igenis latvanyossag ,amit keves ember hagy ki akar turista vagy helyi lakos.Annyi rosszindulatu irigy ember el Egerben,hogy elmegy a kedvem ” leutazni”nyaron es ott tolteni a megerdemelt nyaralast.Aki viszont nem ismeri Bekescsabat annak ajanlom,ha jol akarja magat erezni es,ha keves is a muemlek de karpotolja a jo konyha es a rendezetseg es ami a lenyeg a vilag legjobb langoltkolbaszat vehei meg,es meg annyit,hogy joindulatu,jokedelyu a varosukat szereto emberekkel talalkozhat.

 • Ancsi szerint:

  Támogatom az ötletet! :)

 • Chump Kensington (Facebook) szerint:

  Nem kell állatkert! Ha állatot akarsz látni, menj ki a szabadba! Az állatkert az állatok fogva tartásából él, és mint olyan, rossz! Bojkottáljuk az állatkerteket!!!!!!!!!

 • szerző szerint:

  ha bárkinek lenne bármilyen ötlete a megvalósításhoz szívesen vennénk…Remélem valamely városvezető is olvassa a cikket és a kezdeményezés mellé áll…nagyon megköszönnénk!

 • eszes szerint:

  ANCSI után én is támogatom az ötletet csak Egert ismerve a MI ötletünk sose valósul meg – csak 1 ,, APRÓ ,, példa a – SZOBORCSOPORT – és kb.7 ezer ember szavazatával maradt a polg.mester . Mennyi Eger lakossága ????? De ha van aki vissza tud emlékezni már ez egyszer téma volt a kerecsendi ut Bp felöli bejáratánál !!!! Abból nem lett semmi . Mindenesetre kisgyerekes , gyerekes családoknak program lenne – Remélem -reméljük hamarabb valósul meg mint a tárkányi uti ipari parkba valaki betelepül !!!

 • Laport szerint:

  „Pullai Béla híradónknak elmondta, rendszeresen jár majd be a Vadaskertbe, nem tudja ugyanis itt hagyni az évekig gondjaira bízott állatokat. Információink szerint új kihívás vár rá, ugyanis a >hamarosan megépülő egri állatkert < vezetésével bízták meg Pullai Bélát."

  http://kecskemetitv.hu/sa_hirek/i_kecskemet_2/i_pullai_belat_levaltotta_a_kuratorium_107120/t_Kecskem%C3%A9t%20-%20Pullai%20B%C3%A9l%C3%A1t%20lev%C3%A1ltotta%20a%20kurat%C3%B3rium/index.html