Skip to main content
Önkormányzati közlemény

Elindul a Minaret három szakaszból álló felújítása

By 2014. november 24.7 hozzászólás

Még az idén négy oldalról megtámasztják a felújítás előtt álló egri Minaretet. Ez a munka 20 millió Ft-ba kerül, a rekonstrukció következő üteme pedig mintegy 200 milliós összegre tehető – mondta el sajtótájékoztatón Habis László polgármester.

Európa legészakibb, épen megmaradt török emlékének megerősítése és felújítása a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt, valamint Törökország nemzetközi kapcsolatokért felelős ügynöksége (Turkish International Cooperation and Coordination Agency: „TICA”) együttműködésében valósulhat majd meg. Miután Habis László májusban Şakir Fakili budapesti török nagykövettel tárgyalt a fővárosban, augusztusban Egerben fogadta a török miniszterelnökséghez tartozó szervezet egyik európai vezetőjét, Dr. Mahmut Ceviket. Az utóbbi egyeztetésen a torony alapjának megerősítéséről, valamint az ehhez kapcsolódó, kulturális területet érintő lehetőségekről esett szó. Ezt követően szakmérnökökből álló török delegáció is járt Egerben

A tulajdonos Magyar Államot képviselő MNV Zrt. tájékoztatása szerint az egri Minaretet még a 2014-es évben megtámasztják négy oldalról, majd elkezdődik a régészeti munka, a falkutatás és az alap feltárása. Ez a tevékenység a közlekedést nem akadályozza majd, így a környező utcákban nem jár forgalmirend-változással.

A Minaret felújításának 2. üteme az alap megerősítése és – a talapzattól kezdve – a külső-belső felületek kb. egyharmad részének felújítása lesz, kőcserékkel, belső megerősítéssel. A 3. ütem a felső, kétharmad résznyi szakasz homlokzati helyreállítását jelenti, kőcserékkel.

A fenti munka megkezdése előtt – a testület november 20-i ülésén – Eger Közgyűlése módosította a közterületek eltérő használatáról szóló önkormányzati rendeletet. A változás lényege, hogy olyan, kiemelt jelentőségű állami ingatlanok felújítása/veszély-elhárítása során, mint a Vár, vagy a Minaret, a közterület-használati megállapodás megkötésekor kizárólag ÁFA-fizetési kötelezettség keletkezzen. Eger ezzel is támogatja a város kiemelten fontos, a török korhoz kötődő emlékeinek karbantartását, felújítását.

Szólj hozzá! 7 hozzászólás