Skip to main content
KereskedelemSzabadidő

Megnyitott a Dobó téri adventi vásár

By 2014. november 29.4 hozzászólás

November utolsó péntekén, egészen pontosan 28-án nyitott meg az adventi vásár a Dobó téren. A helyzet mindenkinek ismeretlen még, nem csak a főtér lett felújítva ugyanis az utolsó vásár óta, de a faházakat is kicserélték. Az EVAT vezérigazgatója jelezte is, hogy ez a mostani alkalom még csak egy próbaév – talán ők is érezték, hogy azért volt már ettől jobb vásár a főtéren.

A téren készült fényképeink ide kattintva tekinthetőek meg.

DSC_0014

Faházak

Az egyik probléma ugyanaz, mint amit a főtér átadásakor is megfogalmaztunk: sem akkor, sem most nem tudták eldönteni az illetékesek, hogy mit szeretnének igazán, így mindenből lett egy kicsi. Az új faházak nagyon szépek, nappal is jól mutatnak, de este még pöpec megvilágításuk is van. Modernek, letisztultak, és bár a használhatóságukról még nem tudunk, kívülről le a kalappal előttük. Ugyanígy a feldíszítésük előtt, egységesen mindegyik kapott egy-egy fenyőfüzért, egy-egy koszorút, szabványosított névtáblát, hát valahogy így kell ezt csinálni. Ezek a faházak viszont a megjelenésük miatt nagyvárosiasak, olyasmik, amik a budapesti Vörösmarty téren is bőven megállnák a helyüket – tesszük hozzá, a modernizált Dobó térrel is tökéletes összhangban vannak. Gondolhatnánk, hogy akkor elvitték egy ilyen irányba a Dobó téri vásárt, de nem, mert a korábbi évekből megismert kis fenyőfás kapukat ugyanúgy visszahozták mint a szökőkút helyére letett kis játszóházat a maga díszleteivel. Ez a két stílus borzasztóan üti egymást és mindkettő kölcsönösen elveszi a másik hatását. A magunk részéről mi a modern vásárt választanánk, de ha a szervezők a kis nünükés, inkább romantikusan-aranyos megoldást szeretnék, akkor csinálják úgy, mert annak is megvan a maga hangulata, de akkor következetesen csak olyan elemek legyenek a helyszínen. Akár azt is lehetne, hogy a Dobó teret elvinnék a modern irányba, a Gárdonyi teret pedig a kisszerű, inkább gyerekeknek szóló változatba.

DSC_0015

Színpad

Minden tiszteletünk a színpad kitalálójáé, ettől rosszabb megoldást ugyanis valószínűleg keresve sem találhatott volna. Tényleg, gyakorlatilag amit el lehetett rontani a színpaddal kapcsolatban, azt sikerült is elrontani. Konkrétan rossz helyen van és nagyon szarul néz ki. Elképzelni sem tudjuk, hogy kinek a fejéből pattant ki egy Dobó tér kaliberű helyszín közepére bezúzni egy fehér ponyvás színpadot, de ettől a szereplőtől már csak az volt a viccesebb, aki szerint mindezt jó ötlet volt közvetlenül a Dobó szobor elé tenni. Így pont azt sikerült megölni, ami a főtér egyik legjellegzetesebb ismertetőjele: a szobor látványát, háttérben a várral. Nagyszerű ötlet volt, mondjuk jövőre még azt is meg lehetne próbálni, hogy led-falakkal körberakva hogy nézne ki a tér, csak, hogy biztos, ami biztos alapon, mindent takarjunk el, ami látványosságnak számít.

DSC_0017

Karácsonyfa

A karácsonyfa minden évben szegényes látvány nappal, nem csak nálunk van ez így, hanem úgy általában. Sokat nem is írnánk róla, este kell majd megnézni, akkor a fények miatt nem lesz majd ennyire kopasz az egész. Az elhelyezése újdonság, alapvetően nem volt rossz ötlet berakni a templom elé, mert az a színpaddal ellentétben jól harmonizál a templommal, meg inkább feldobja azt, semmint, hogy ártana neki.

DSC_0018

Térkihasználás

Nem volt könnyű dolguk a szervezőknek, a korábbitól jelentősen nagyobb területre kellett ugyanis összerakni a házait tekintve viszont nem jelentősen nagyobb vásárt. Ez kicsit meg is látszik, a kelleténél talán tágasabb a tér, ami egy nyüzsgésétől hangulatot kapó karácsonyi vásárnál nem biztos, hogy előnyös. Nem egyszerű persze kis faházakkal megtölteni egy ilyen teret, és ezzel nincs is bajunk, ezt a részt tényleg ki kell tapasztalni és majd úgy lehet idővel kisakkozni a jó megoldást. A bejegyzés végén mindenesetre megmutatjuk, hogy mi mit képzeltünk el.

DSC_0022

+1 Gárdonyi tér

A Gárdonyi tér még félkész a képünkön, vagy hát inkább egyharmad-kész. Iszonyatosan jó ötlet viszont, hogy ez is kap egy kisméretű, gyerekeknek szóló koripályát a télre, ilyenkor bánjuk, hogy már nagyok vagyunk ezekhez a lehetőségekhez. Kár, hogy árus ide nem nagyon jutott, de inkább legyen így, minthogy a főtéren legyenek még kevesebben. Amit lehetett, azt kihozták, vagy ki fogják majd hozni várhatóan a területből.

DSC_0024

Ötlet a főtérre

A faházakat mi négy sorban tennénk a főtér elejére, ott mintegy összenyomva így a teret. Kérdés, hogy a szökőkút mennyire terhelhető, de ha más nem, ott ki lehetne hagyni vagy 4 ház helyét (ennyivel kevesebb kellene legalább) és megcsinálni Betlehemnek, vagy etetőnek, ahol árustól függetlenül leülhet a nép fogyasztani. A színpadot, ha mindenképp középre akarják és nincs pénz szebbre, jobbra, akkor mi megfordítanánk és háttal raknánk közvetlenül a középső sor utolsó faházai után. Rendezvénykor a nézők a szobor és a színpad között gyűlhetnének össze. A tér végébe, az éttermek elé nem muszáj árusokat tenni, mert ott van látni/tennivaló a házak aljában is, és így a most ott helyet kapókat is be lehetne forgatni a tér közepére. Új árus igazából nem is nagyon kellene így, a jelenlegi létszámmal meg lehetne oldani az ötletünket. A karácsonyfát akár hagyhatnánk is a jelenlegi helyén, de helykihasználás miatt mi inkább a szobor mögé tennénk. Hangsúlyozzuk: mögé! Iszonyatosan szép lenne előtérben Dobóék, középen a fa, háttérben pedig a vár bástyája. És hely is lenne bőven, a híd és a szobor közt egy kisebb erdő is elférne, nem, hogy egyetlen karácsonyfa. A tér hátsó fele így is kihaltabb lenne, de annyi árust nem valószínű, hogy össze lehetne szedni, amennyien megtöltenék az egész teret. Az alább csodás precizitással megalkotott képen viszont látszik, hogy így a tér első felén igazi karácsonyi hangulatot lehetne létrehozni, ahol nyüzsögnek az emberek, egymást érik a házak és mindent bejár a forralt bor illata.

dobokaracsony2

Szólj hozzá! 4 hozzászólás

 • Méregzacsko szerint:

  Miért baj,hogy a szobor elé állították fel a színpadot,karácsonykor senkit sem érdekel,nem azért mennek ki a térre ! A szökőkutat meg kell védeni a rongálóktól és ez igenis egy jó megoldás,még így sincs garantálva,hogy a tér megússza sérülés nélkül az ünnepek végét !.A Vörösmarty teret ne hozzák fel példának mert az egy tömegnyomor, menekül az ember még a környékről is.Ezzel szemben viszont a Dobó tér tágas
  jól átlátható és az árusokon fog múlni,hogy milyen benyomást hagynak maguk után.Jövőre már könnyebb lesz.Kedves Blog írok,ne keressék előre a kákán a csomót,netán várakozáson felül jól fog sikerülni és híre megy,hogy a Dobó téren minden nagyon jó volt,akkor ígérjék meg,hogy egy hétig nem írnak semmit,nem magyarázzák a bizonyítványt.A fenti kép hangulat rontó,ezt akarták elérni ?

  • Sasi szerint:

   Nem gondolom, hogy kákán is csomókeresésnek számít, ha építő jelleggel megírjuk a pozitív és negatív véleményünket a vásárról. De ha valaki ezt sérelmezi, akkor azt nem tudom, hogy ő milyen tartalmat vár egy városblogon :)

 • laport szerint:

  Nekem a régi elrendezés tetszik: a templom előtt a színpad, vele szemben pedig a fa. Gondolom a színpad azért került a mostani helyére, mert így a tér nagy részéről látható, hogy mi zajlik rajta, nem kell feltétlenül elé gyűlni. De kár lenne tagadni, hogy elég rossz ötlet volt.
  Remélem, hogy idén is lesznek olyan melegedő tüzek, mint korábban. Bár félek, hogy a kő megóvása miatt nem engedik, pedig nem lenne nagy dolog megoldani a védelmét.

 • Abkarovits Endre (Facebook) szerint:

  Sok érdekes szempontot vet fel, amikről lehetne gondolkodni! Vajon ki a szerző?