Skip to main content
Önkormányzati közlemény

Debrecen város bora lett a St. Andrea Pincészet „Áldás” 2012-es Egri bikavére

By 2014. december 1.

Nagy sikerrel rendezték meg november 29-én, szombaton Debrecenben a III. Debreceni Bormustrát, melynek a Déri Múzeum adott otthont. A választás eredményét a Bormustrán jelentették be: Debrecen Város bora Tokajból a Szent Tamás Pincészet 2013-as „MÁD” Furmintja, míg Egerből a St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet „Áldás” 2012-es Egri Bikavére lett. Az esemény egyik különlegessége volt, hogy a város borait ifj. Szepsy István és ifj. Lőrincz György mutatta be, Tokaj és Eger képviseletében.

A nívós bor-gasztronómiai eseményen Dr. Papp László, Debrecen első embere, Tatárka József, Mád polgármestere és Habis László, Eger Megyei Jogú Város polgármestere látta el kézjegyével Debrecen Város hivatalos borának első palackjait. A hajdúsági főváros első alkalommal választott magának egy tokaji és egy egri bort, melyet ajándékként és vendéglátások alkalmával szolgálnak fel a jövőben.

Dr. Papp László helyi polgármester kiemelte: Debrecen város vezetése fontosnak tartja, hogy ezzel a magas presztízsű címmel is támogassa a magyar borászatot a Kárpát-medencében. Hozzátette: bízik abban, hogy az ilyen címkével ellátott borokat több debreceni étterem fogja borlapjára, vagy több debreceni család fogja ünnepi asztalára tenni.

Habis László, Eger polgármestere elmondta: a közelmúltban szoros kapcsolat alakult ki a két város között, rendszeres az egri művészek és borászok hajdúsági látogatása. Eger és Debrecen Észak-kelet Magyarország két fontos turisztikai központja, a térség marketingjében kulcsfontosságú, hogy helyzetbe hozzuk az egri borászatokat.

A III. Debreceni Bormustrán a Debreceni Borozó című folyóirat tesztjein legjobban szereplő TOP20 borászat – köztük 8 egri (!) szerepelt:

Thummerer Pincészet, Gál Tibor Pincészet, Orsolya Pincészet, Besenyei Pincészet, Kovács Nimród Pincészet, Gróf Buttler Pincészet, St. Andrea Pincészet, Egri Borvár – Tóth Ferenc Pincészet, Csernyik Pince, Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet, Babiczki Pincészet, Mezei Pincészet, Szent Tamás Pincészet, Disznókő Pincészet, Tokaj Nobilis Pincészet, Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok, Holdvölgy Birtok, Béres Szőlőbirtok, Pendits Szőlőbirtok, Basilicus Pincészet.

Díszvendég: Badacsony – Málik Pince, Csobánci Bormanufaktúra, Borbély Pincészet, Laposa Családi Birtok