Skip to main content
Önkormányzati közlemény

Az Egri Vár visszafoglalásának napjáról

By 2014. december 11.

December 17-e az Egri Vár Visszafoglalásának Napja. Ezt a történelmi jelentőségű eseményt szeretnénk minden évben méltó módon, az egri polgárok, a városban működő civil szervezetek és intézmények minél szélesebb körű bevonásával megünnepelni.

Eger Európa és a kereszténység védőbástyája volt a XVI. században, s a 327. évfordulón fejet hajtunk azok előtt a hősök előtt, akik életüket áldozták Európáért, a kereszténységért és a magyar hazáért. Idén újdonságképpen a főiskola fiatal képzőművészei kiállítással adóznak a hősök emlékének.

A 2014-es évben Eger belvárosa megújult, így idén, a december 17-i, történelmi jelentőségű napon már az eddiginél gazdagabb, színesebb ünneplésre van lehetőségünk. Eger Önkormányzatának egy jó gyakorlatokat bemutató nemzetközi programja is fut éppen, melynek keretében arra keressük a választ: hogyan tehetjük minél inkább a magunkévá a megújult és újonnan kialakult városi, közösségi tereket?

A kibővülő, megújuló ünneplés a „Placemaking fo(u)r Cities (P4C)” c. programnak és a hozzá kapcsolódó, jól működő egri összefogásnak is köszönhető. Reményeink szerint a szép tradícióra épülő december 17-i megemlékezés így még vonzóbbá, izgalmasabbá válik a helyi lakosság és az Egerbe látogatók számára is.

AZ ÜNNEPI PROGRAM RÖVID ÖSSZEFOGLALÁSA

* a „köztes időpontok” az ünnepi események menetétől függően tarthatók…

  • 17.00 – Hálaadó Istentisztelet a Minorita templomban
  • 17.00 – 19.00 – Fényfestés az Egri Farkas Ferenc Zeneiskola homlokzatán
  • 17.45 – Az Egri Vitézlő Oskola menet-felvonulása a Minorita templomtól Eger belvárosában (Útvonal: Szent János-, Széchenyi-, Érsek utca, Dobó tér – kiállítás megnyitó a hídon – Eszperantó sétány, patakmeder-kerékpárút, Gárdonyi tér, Kis Dobó tér).
  • 18.00 – Az Eszterházy Károly Főiskola hallgatóinak „Egri Hősök” c. kiállítását nyitják meg a Kis Dobó téren + „tárlatvezetés” a patakmeder-kerékpárúton.
  • 18.30 – „Csakragenerátor” Dobkör előadása a Gárdonyi téren
  • 19.00 – Történelmi visszatekintés, ünnepi műsor és köszöntők, majd az Egri Vitézlő Oskola haditorna bemutatója a Kis Dobó téren.