Skip to main content
Fejlesztés

Átadták a Szent István téri haranglábat

By 2014. december 16.6 hozzászólás

Mikuláskor adták át Eger új haranglábát a Tinódi és Bajza utcák kereszteződésében található Szent István téren. A 8 millió forintba kerülő építmény meglepően gyorsan kész lett, októberben láttak hozzá az építéséhez, decemberben pedig már kongatták is benne a harangot.

Összhatásról nyilván majd akkor lesz csak érdemes beszélni, ha elkészül a tér parkosítása is, mivel a harangláb jelenleg csak egy füves, sáros területen álldogál. Maga az építmény nem egy túlzottan ingerdús látványosság, viszont egy kertváros közepén kapott helyet, ahová pedig tökéletesen illik. Sőt, ha megkapja a parkot is maga körül, kimondott hangulatos tér jöhet majd létre a környék lakóinak örömére. A haranglábbal kapcsolatban két dolgot sajnálunk, így egyszer, hogy nincs egy tábla, ami elmondaná, hogy mit is látunk pontosan („a 6×6 méter alapterületű, körülbelül 10 méter magas, fa oszlopokból és gerendákból álló, valamint cseréppel fedett harangláb, a Kárpát medencében gyakori, ún. védelmező haranglábak mintájára épült. Ezek a haranglábak, tüptürüptürüp…”), másodszor pedig, hogy csak messziről lehet látni benne a harangot. Ennek biztonsági okai lehetnek, így nem mászik/szemetel fel senki, de cserében nem lehet megcsodálni alulról a harangot, ami pedig tök érdekes látvány lenne. Ünnepségekkor kiszedik a középső deszkákat és látszik a „hangszer”, talán érdemes lenne ezt a lehetőséget hétköznap is fenntartani, mondjuk a deszkák helyett egy üveglap-, vagy egy plexi lemez használatával. Mindenesetre így is szép lett a városrész új dísze, kíváncsian várjuk majd hozzá a parkosítást is, hogy együtt hogy fognak festeni.

Szólj hozzá! 6 hozzászólás

 • Bogica szerint:

  Tisztelt Szerkesztö!
  Reagálnék a cikkben megfogalmazott mondatára: „Maga az építmény nem egy túlzottan ingerdús látványosság”…,
  A haranglábakat mindig egyszerűség jellemezte, ne várjunk egy agyon díszített építményt. Egyszerűség, mely a mai világban meghökkentő? Nem hinném. Az egyházmegye főpásztora: Dr. Ternyák Csaba egri érsek, hozzá értően méltatta a tervező munkáját, amely szerintem a Bíró úr beszédében kicsit alul lett értékelve… ( mások szerint is, részt vettem az ünnepségen), de visszatérve a haranglábhoz, a Magyar Néprajzi Lexikon így ír róla:
  „harangláb
  a templomi harang elhelyezésére szolgáló egyszerű oszlop, gerendaszerkezet, amelyet legfeljebb az időjárás viszontagságai ellen védőtetőkkel látnak el, amelyek oltalmazzák magukat a harangokat, a harangok felfüggesztő mozgató mechanizmusát, valamint a tartószerkezetet és alapozását…Gyakran magánosak, de gyakran egy-egy templom vagy szakrális célokra is igénybe vett épület, pl. iskola szomszédságában áll…”
  Igen, sáros a terület, mert előtte sok eső esett, nem tud már a télen megszáradni. Mi itt élők polgármester úrtól. helyi képviselő úrtól ígéretet kaptunk, hogy a terület rendezése folytatódik. A 8 millió összeget, ha jól tudom úgy kell értelmezni, hogy ebből közel 2 millió felajánlás, mely ledolgozott munka formájában jelent meg.
  Úgy gondolom, hogy mindenki, (nem csak) az itt élők örülnek e csodálatos építménynek, hiszen addig egy gazos, mások szemétlerakója volt a terület…

 • Szilágyi József (Facebook) szerint:

  Hurrá! Semmi sem hiányzott jobban a városnak! Kórház helyett lehet majd harangozni. :(

 • József Szilágyi! A kórház is épül!

  • Szilágyi József (Facebook) szerint:

   Kedves Lőrinczné! Hiába a kórház, ha nincs orvos (sürgősségiek esete), hiába a harangláb, ha sem hagyománya ezen a helyen, sem nem szent hely. Valakiknek jól jött ez a megrendelés. Hajdúszoboszlón legalább a legforgalmasabb helyen, idegenforgalmi látványosság, több szólamú alumínium harangokkal, játszótérrel, parkkal, a fürdő bejárat és autóbusz pályaudvar közelében. Ez talán csak utalás a környék elöregedésére, mert ha nem így lenne, a játszótér fontosabb volna. Az egri, hagyományos harangláb a Ráchegy utca elején van, ez itt tájidegen, hegyvidéki, erdélyi, illetve felvidéki mintájú.

   • Szilágyi József barátja szerint:

    KEdves Józsikám! Ne legyen már ilyen rossz májú! Örüljön ami van! Nagyon savanyú a szőlő! Menjen ellenzéki politikusnak!

 • Névtelen szerint:

  Kedves Bogica! Teljesen egyet értek az írásoddal…némi kiegészítéssel. Ezek a szoknyás haranglábak Magyarországon elsősorban a Dunántúlra jellemzőek s ezen belül is főként az Őrség jellemző építményei (bár Nógrád megyében is található 1-2 db belőlük). Sajnos nekem ezen a helyen ez az építmény tájidegen! Csakúgy mint a Makovecz uszoda egy szép barokk városka kellős közepén… :( Mindezek mellett szeretem a közosség építő létesítményeket és örömmel tölt el ha újabb és újabb épül időnként (kár hogy a helyes stílus és funkcionalitás megvalósításában némi fennakadást látok… :( ). De fel a fejjel s legyünk optimisták: talán a jövőben jobban odafigyelnek az erre konkrétan hívatott és fizetett szakemberek…