Skip to main content
Szabadidő

Helyi védelmet kapott Vak Jancsi malma

By 2014. december 23.2 hozzászólás

2014 utolsó közgyűlésén döntöttek a képviselők a felnémeti Vak Jancsi malom H1 fokozatú helyi védelem alá vonásáról – pontosabban ennek 30 napos közszemlére tételéről. Eger alapokmánya szerint a helyi védelem alá helyezésről szóló rendeletek jóváhagyása két fordulóban történik, ennek megfelelően jutottunk most el a közszemlére tételig. Lényeg a lényeg, hogy örülhet Vak Jancsi, mert legjobb úton halad a malma az utókornak történő megóvása felé.

vakjancsimalma

Vak Jancsiban, vagy becsületes nevén Antal Jánosban egyébként egy felnémeti molnárt tisztelhetünk, akihez 1871-ben került az épület. Becenevét gyenge látása miatt kapta. A malom 1947-ig működött, azóta lassan, de biztosan pusztul. Helyi védelem alá helyezését Felnémet fertálymestere, Vallus István kezdeményezte, aki emellett felhívta az országos műemlékvédelem figyelmét is a romokra, továbbá javaslatot tett az országos műemléki védelemre. Az épület pontos korának meghatározásához még további levéltári és régészeti kutatásokra lenne szükség, az mindenesetre biztos, hogy a 16.-18. században készült, és, hogy fontos történeti emléke a városnak.

A jelenlegi védelem alá vonás komolyabb beavatkozásra sajnos nem-, csak a jelenlegi romos állapot megőrzésére szolgál („H1 védelem: a védelem az épület, építmény teljes tömegére és homlokzataira is kiterjed”). A rendelet alapján kiemelten védendőek: a) az épület tömege, nyílásképzései; b) kő és téglaboltozatai; c) szalagkeretes ablaknyílások, kőkeretek és d) szabadkéményes konyha megmaradt részletei. A semminél már ez is több, illetve így még bízhatunk benne, hogy egyszer, ha csak romos formában is, de látogathatóvá teszik az egykori malmot. Érdekes látnivalója lehetne úgy Felnémetnek, mint akár Eger egészének.

Tovább érdeklődőknek ajánljuk a forráslistánkat, így a TV Eger hírvideóját, Eger helyi védelemről szóló rendeletét, a témáról szóló közgyűlési rendelettervezetet, illetve az ehhez csatolt, malomról szóló tudományos állásfoglalást. Utóbbiakat együtt lehet letölteni egy tömörített fájlban, hozzájuk ide kell kattintani. A felhasznált képeink is a fentebbi listáról származnak.

Szólj hozzá! 2 hozzászólás