Skip to main content
Kereskedelem

614,4 millió forint támogatást kapott Eger

By 2014. december 30.One Comment

Év végén bevett gyakorlat, hogy rendkívüli támogatást kapnak az önkormányzatok – így történt ez idén is, Eger számlája 614 millió forinttal gyarapodott. A hír kétharmada politikai vonatkozású, így ezt kihagyjuk, a maradék egyharmad viszont érdekes lehet a város szempontjából is, történetesen, hogy mire fordítják majd ezt a pénzt.

A kormány december 19-én hozott határozatott arról , hogy felhalmozási célokra 174,4 millió forint támogatást nyújt Eger Megyei Jogú város feladatainak ellátására . A kormány döntésének az alapja , hogy Habis László polgármester kérelemmel fordult a Belügyminisztériumhoz, hogy a csökkent munkaképességűeket foglalkoztató Agria Humán Kft.  teljes hitelállományának törlesztéséhez a város kapjon központi segítséget.

A kormány december 23-án határozott egyes önkormányzatok feladatainak támogatásáról.  A kormány a Belügyminisztert hatalmazta fel arra , hogy az Eger városnak nyújtandó 400 millió forint felhasználásáról és elszámolásának feltételéről kössön támogatási megállapodást.

Mindezek mellett a mai napon a város 40 millió forint rendkívüli támogatásban részesült , amelyet várhatóan a közösségi közlekedés költségeinek finanszírozására fordíthat a Nemzetgazdasági – és Belügyminiszter döntése alapján.  A polgármester által benyújtott rendkívüli támogatás iránti kérelmet a közgyűlés december 18-i ülésén hagyta jóvá .

Polgármesteri hivatal

Alább a Hír24 cikkéből szedegettük át az összeg elköltésének helyeit.

„174 millió forintból, kiváltják az egri Agria-Humán Közhasznú Nonprofit Kft. adósságát.” Ahogy írják, a cég nemcsak helyi, hanem országos viszonylatban is fontos, hiszen rengeteg megváltozott munkaképességű embert foglalkoztat. Arról nem szól a fáma, hogy hogyan keletkezett ez a veszteség, vagyis inkább, hogy van-e bármi terv a későbbi működés fenntarthatóságának megteremtésére, de a cég sajátos profiljából kiindulva egészen egyedi gazdálkodás folyhat a háttérben, amit kívülről elég nehéz lenne megérteni.

„Jelentős összegeket fordítanak a támogatásból a város üzemeltetésére”, ami nagyjából annyit tesz, mintha mi szólnánk, hogy kérünk pénzt életre, elég sok irányba ágazik ugye szét a városüzemeltetés címszó. A közterület-felügyelettől a városfejlesztési csoporton át a beruházási csoportig kismillió irányban tömködhet űrt a pénz, ettől valamivel szűkebben meghatározott „nyertese” a támogatásnak az Agria Volán. A pénz egy részéből ugyanis fejlesztik a közösségi közlekedésünket, fontos: fejlesztik! A volánok mindenhol nehéz esetek a városok életében, nem csak a nyereséges üzemeltetésük számít szinte lehetetlenségnek, de a nullszaldóra hozásuk is. Úgy tűnik, jelenleg két véglet létezik: az egyik vagyunk mi, akik jelképes fejlesztésekkel, arányaiban kis (százmilliós méretű) adósságot halmozunk fel, illetve a másik oldal, akik komoly beruházásokkal, tetemes hiánnyal élnek. Debrecen közösségi közlekedése éppen napokban kapott több mint kétmilliárd forintot az adósságainak rendezésére. Hogy melyik a jobb megoldás, persze fene tudja. Lényeg a lényeg, hogy elméletileg most megint cseppen-csurran egy kisebb összeg a volánunkhoz, amit még kérdéses, hogy mire költenek. Az elavult járműparkot éppúgy fejleszteni kéne mint az utastájékoztató rendszerünket. Ha beszélhetünk egyáltalán jelenleg ilyen rendszerről Egerben. Egy új szóló Ikarus ára egyébként 45- egy csuklósé pedig 75 millió forint körül mozog, persze egy változhat a megrendelő kívánságainak függvényében. Legrosszabb esetben persze az is lehet, hogy mégsem fejlesztés lesz ebből, csak adósságrendezés, ekkor adunk majd egy pacsit a semminek és várhatjuk, hogy meddig képes életben maradni az egri közösségi közlekedés.

„A támogatásból templomfelújításra is jut: mintegy 50 millió forintból befejezhetik a szentély korábban feltárt barokk festményeinek rekonstrukcióját.” A Szent Bernát Ciszterci Borgia Szent Ferenc Templomról van szó, témában kevésbé jártasaknak írjuk, hogy ez a Széchenyi utca elején, a Kepessel szemben lévő templom, ami nappal is szép, de este valami egészen lenyűgözően fest. Ez az összes közül a legtisztább, vagy legérthetőbb felhasználása a támogatásnak. És egyben az egyik legörömtelibb is, hiszen a templomot, ha jól tudjuk, tervezik megnyitni a nagyérdemű előtt, így egy új (felújított) látnivalóval bővülhet hamarosan a városunk.

Szólj hozzá! One Comment

  • Méregzacsko szerint:

    ez megint egy jó hír,március 15-ike után lesz hova menni az egrieknek,nem beszélve a turistákról akik száma a bolt bezárások okán, egyre kevesebben lesznek.Ne legyen igazam !