Skip to main content
Önkormányzati közlemény

Eger önkormányzata részt vesz a főiskola „TUDÁS-PARK” című pályázatában

By 2015. január 8.2 hozzászólás

A kutatást-fejlesztéssel is aktívan foglalkozó Eszterházy Károly Főiskola (EKF), az önkormányzat és a helyi gazdasági szereplők (Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara) együttműködésével indulhat Egerben 450-500 millió Ft-os, 100%-os támogatási intenzitású pályázati program Egerben. A cél az, hogy a főiskola a város hosszú távú stratégiai céljait és a helyi vállalatok piaci igényeit leginkább szolgáló innovációs tevékenységet végezzen három tudományos témában: az élelmiszeripar, a megújuló energiaforrások innovatív felhasználása és a számítástechnikai alapú, intelligens szolgáltatások területén.

Eger Önkormányzata konzorciumi partnerként részt vesz az EKF „Tudás-Park” – A növekedési zónák tudástranszfer tevékenységének támogatása a felsőoktatási intézmények bevonásával című (TÁMOP 4.2.1C-14/1/Konv. kódszámú) pályázatában. A kiírás – amely a megyei jogú városok és térségük fejlesztésén keresztül a vidéki innovációs bázisok erősítését szolgálja – 2014. december 11-én jelent meg. Miután a pályázatok benyújtási határideje 2015. január 12-e, Eger Közgyűlése január 8-án, rendkívüli ülésen döntött arról, hogy a hevesi megyeszékhely csatlakozik a programhoz. A kiíráson csak felsőoktatási intézmények és önkormányzatok által létrehozott konzorciumok indulhatnak, ám az együttműködésbe bevonják a szakmai kamarákat és a helyi civil szféra képviselőit, így létrejön egy állandó tanácsadó testület, mind a négy szektor részvételével.

Habis László polgármester a rendkívüli közgyűlési ülésen kifejtette: a város stratégiai alapelveivel és konkrét fejlesztési céljaival is találkozik a pályázati kiírás, hiszen a 2014-ben elfogadott településfejlesztési koncepcióban kiemelt helyen szerepel egy kutatás-fejlesztési központ létrehozása, a megújuló energiák újszerű felhasználása, a szőlő-bor és élelmiszer ágazat fejlesztése, vagy a korszerű informatikai megoldások előtérbe helyezése. A fejlesztési koncepciónk gazdaságfejlesztési fejezetében külön is szerepel az innováció súlyának növelése, tudáspark létrehozása – húzta alá a városvezető.

Hozzátette: a 2014-20-as településfejlesztési koncepció elkészítésén rendkívül sokat dolgoztak, s erre az alapos munkára építve az önkormányzat jelentős mértékben hozzájárulhat a pályázat sikeréhez. A cél új termékek és új szolgáltatások létrehozása, bevezetése. Példaként említette a szőlő-bor ágazat fejlesztését és növényi alapú élelmiszerek és gyógyászati termékek gyártását (pl. borzselé, vagy gyógynövény-kivonatok).

A konzorciumhoz való csatlakozás mellett Eger Önkormányzata számára fontos érv volt, hogy a létrehozandó „Tudás-Park” bázisán előkészíthetők a 2014-20-as uniós fejlesztési időszak azon kiemelt projektjei, melyek az EKF kutatási területeihez (mint élelmiszeripar, energetika, informatika) kapcsolódnak.

Fontos az is, hogy a főiskola mind a három tudományterületen a kormánnyal stratégiai megállapodást kötött piaci szereplőkkel működik majd együtt, Egerben erre jó példa a Zf-Hungária Kft.

 

MI TÖRTÉNIK, HA NYER A PÁLYÁZAT?

 

Siker esetén egy igen intenzív, féléves munka vár a konzorciumi partnerekre, hiszen a pályázatot 2015 október 31-ig meg kell valósítani, s még az idén pénzügyileg is le kell zárni.

Habis László szerint ha a „Tudás-Park” pályázat elnyeri az igényelt 450-500 millió Ft-os támogatást, a megújuló energiával kapcsolatos gyakorlati munkába bekapcsolódhat az Egererdő Zrt., valamint leányvállalatival együtt az Egri Vagyonkezelő- és Távfűtő Zrt. Az alkalmazott informatika területén szintén vannak komoly javaslatok, melyek például a hulladékgazdálkodás újszerű megoldásairól, valamint az Eger városkártya használata által elérhető lehetőségek bővítéséről szólnak.

Siker esetén a pályázóknak alapvetően öt feladata lesz:

 • közös stratégia megalkotása
 • szolgáltatásfejlesztés
 • intézményi K+F tevékenység harmonizálása a gazdasági igényekkel
 • kapcsolatrendszer-fejlesztés
 • eredmények közkinccsé tétele

Szólj hozzá! 2 hozzászólás

 • kelemeng szerint:

  Fél év? Nem irigylem azokat, akiknek ennyi idő alatt kell valami kreatív eredményt kiizzadniuk.

 • Tudor szerint:

  Polgármester Úr: „…a 2014-20-as településfejlesztési koncepció elkészítésén rendkívül sokat dolgoztak, s erre az alapos munkára építve az önkormányzat jelentős mértékben hozzájárulhat a pályázat sikeréhez.”