Skip to main content
Önkormányzati közlemény

Egerben nem emelkednek a kéményseprés tarifái

By 2015. január 30.

Napokon belül teljes Heves megyében a Városgondozás Eger Kft. fogja végezni a kéményseprő-ipari szolgáltatást. Ennek előzménye, hogy a Borsodi Kéményseprő Kft. a napokban bejelentette: a jövőben minden, számára kijelölt településen nem tudja vállalni a feladat ellátását. A régi kijelölő határozat a Városgondozás Eger Kft. vonatkozásában Egerre és további 26 településre vonatkozott, s ez érvényben marad, a Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól kapott friss információink szerint pedig a jövő hét elején egy új kijelölő határozat is megszületik, melynek értelmében a Városgondozás Eger Kft. Heves megye teljes területén végezheti majd a kéményseprő-ipari szolgáltatást.

(Közben elindult a szükséges létszám feltöltése Egerben. A Városgondozás természetesen a Heves Megyei Tűzkév korábbi alkalmazottjaival működik együtt, akik tapasztalt szakemberek, sok esetben mestervizsgával is rendelkeznek – tájékoztatott Jakab Zoltán, a Városgondozás Eger Kft. igazgatója.)

Az egri cég által ellátandó, legtávolabbi település 45 km-re van Egertől. Mindez ügyeleti szakaszban négy munkahelyet jelentett a közszolgáltatásban, azóta a 27 településen 18 fő végzi a munkát. A sormunka ellátásához megfelelő létszám elérése érdekében a vállalat folyamatosan bővíti a divízió állományát, a következő napokban már 52 fővel látja el a feladatot, immár megyei szinten. Minden munkatárs abban a körzetben lakik, ahová a beosztása szól, így nem több tíz km-t ingázó kéményseprőkre kell gondolni. A tárgyi és személyi feltételeket Eger biztosítani fogja a feladat ellátásához.

Az Eger Közgyűlése által decemberben elfogadott előterjesztésben nem szerepelt, hogy Eger Önkormányzata gyakorolja az árhatósági feladatokat is. A kéményseprő-ipari szolgáltatásról szóló rendelettervezetünket minden érdekképviseletnek és szakmai szereplőnek megküldtük véleményezésre, visszajelzésük szerint a terv minden szakmai és jogszabályi feltételnek megfelel. Január 29-én olyan döntést hozott a Közgyűlés, amely kimondja, hogy Eger Önkormányzata nem kíván élni a szolgáltatási díjemelés lehetőségével.

Fontos tudnivaló továbbá, hogy a kormányzat intenzíven dolgozik a szabályozás finomításán. Eger is hozzájárul a közös munkához: javaslataink megfogalmazásával az a célunk, hogy korrekt, jó kereteket kijelölő jogszabályok szülessenek.

Habis László polgármester a napirend vitájában elmondta: a kéményseprő-ipari feladatellátást és szabályozást illetően Egernek törvényi kötelezettsége van, ugyanakkor alapvető felelősség az is, hogy a közpénzekkel ésszerűen gazdálkodjon a helyhatóság. E két nagyon fontos feladatot összhangba kell hozni. A városvezető kiemelte: fontos, hogy minden egri polgár és a Közgyűlés tagjai is adjanak bizalmat a Városgondozás Eger Kft-nek, higgyünk abban, hogy az önkormányzati vállalat felkészülten, jól fogja végezni a dolgát ezen a területen is.