Skip to main content
Kereskedelem

Milyen hatással lehet Egerre a demjéni barlangfürdő?

By 2015. február 3.4 hozzászólás

Szombaton nyitotta meg kapuit a demjéni barlang és élményfürdő. “A 760 méternyi barlangrendszerben, a „hegybe süllyesztett” 24 méter átmérőjű csúszda toronyról 25 méter mélységbe lehet lejutni, a 550 méter hosszú csúszdán. Közép-Európa legnagyobb Barlangfürdőjében, a különféle medencékkel, egy elvarázsolt, földalatti vízi világot valósítottak meg, ahol a fürdőzés élményét a fények, a színek játéka tesz különlegessé, melyek a kikapcsolódás, a pihenés és az élményfürdőzés örömeit szolgálják” – írják magukról a facebook oldalukon. Első ránézésre öröm és boldogság, hogy már ilyen szolgáltatást is találhatunk Eger közvetlen közelében, de vajon milyen hatással lehet egy ilyen fejlesztés a város turizmusára?

Forrás: Cascade barlang és élményfürdő

Az első szereplő, aki egyből eszünkbe jutott a nyitás hallatán, az Eger Termál Kft volt. Az uszodáikat és a török fürdőt aligha befolyásolhatja a demjéni fejlesztés, a termálfürdőt viszont annál érzékenyebben érintheti az új jövevény. Az egri strand persze soha nem akart többet adni attól, ami egy városi strandtól elvárható. A területhatárok fixek, a lehetséges fejlesztéseket is erősen le vannak így korlátozva. A fürdőnk ettől függetlenül ügyesen játszik, 2013-ban komoly fejlesztést eszközölt, ami után a 2014-es szezont áremelés nélkül vitte végig – jó időben szépen növekedett is a vendégszám. A kínált színvonalban sem lehet ok panaszra, ahogy a linkelt cikkünkben is írtuk, továbbra is valljuk, hogy az ország egyik  legjobb városi strandja a miénk. Nem elhanyagolható viszont, hogy egy városi strandról van szó, ami eddig idézőjelben, de versenyelőnyt élvezhetett a környék fürdőivel szemben. Tudniillik nagyon jó helyen van, relatíve széles a szolgáltatások köre, nagyon korrektek az árak és magas a színvonal. A demjéni fejlesztéssel ez a helyzet némiképp borult, vagyis a felsorolt erősségek közül egyetlen egy esett ki, az viszont nagyon: a szolgáltatások széles köre. Demjén innentől ugyanis nagyságrendekkel többet nyújt az egri fürdőtől, a gyerekes turistáknak pedig ez már bőven elég lehet ahhoz, hogy inkább azt válasszák a miénk helyett. A helyi- és környékbeli lakosság az alacsonyabb árai és a kedvezőbb elhelyezkedése miatt valószínűleg továbbra sem fog átpártolni Egerből, kérdés viszont, hogy az egy-két alkalmas, gyerekes turisták mennyire játszottak jelentős szerepet a fürdőnk életében. Gyanítjuk, hogy nagyon. A fürdőnk ilyen téren még egy dologba kapaszkodhat, mégpedig a szállásadókba, akikkel együttműködve kedvezményt lehet nyújtani a strand belépőjéből. Nem új dolog ez, több szállodával is karöltve üzemel a strand, talán nem lenne viszont rossz ötlet kibővíteni a kört a kisebb panziókra, vendégházakra is. Jó lenne továbbá még erősebben ráfeküdni a török fürdővel való összekötésre, mivel úgy már egy nagyon jól karakterizálható, még komolyabb vonzerejű strand lenne az egri. Addig viszont rövid távon valószínűleg megérzi majd Demjén hatását, hát kíváncsian várjuk, hogy miképp alakul a helyzete.

Forrás: origo.hu

A strandunkkal ellentétben, Eger maga viszont profitálhat Demjénből. A környéken eddig is érződött egy természetes központi hatás Eger irányába, ami azt jelentette, hogy a vendégek nálunk szálltak meg, majd innen indultak utána a szélrózsa minden irányában megismerkedni a környékkel. Ez a szerep még erősebb lehet ezután, eggyel több ok miatt lett ugyanis érdemes hozzánk jönni. A demjéni fürdőhöz tartozó szálloda befogadóképességétől, illetve magának a falunak a szálláskapacitásától pedig várhatóan jóval több fürdővendég érkezik majd hozzájuk. Azokkal is jól járhatunk viszont, akik falun szállnak meg, aligha lesz ugyanis olyan látogató köztük, aki messziről érkezve ide csak Demjénbe megy el, a tőle pár kilométerre fekvő Egerbe már nem néz be egy vacsora- vagy egy várlátogatás erejéig. Bízhatunk abban is, hogy némiképp csökken majd az egy napos látogatók száma. Aligha lesz ez meghatározó – aki eddig egy napra jött Egerbe, ő eddig sem igazán akart fürdeni, és ezután sem fog rá vágyni – mindenesetre remélhetjük, hogy lesz egy réteg, akik Demjénben látják a második (vagy a plusz egyedik) itt töltött nap indokoltságát. Ők elsősorban azok a gyerekesek lehetnek, akik eddig nem találtak a család minden tagjának megfelelő attrakciót a megyeszékhely környékén. További remény a szezonalitás csökkenése, egy fedett fürdőben ugye nem nagyon vannak évszakok, és az időjárással sem annyira kell törődni. Eger forgalmán így dobhat a fejlesztés. Nyilván nem egy 10 millió körüli látogatottságú Disneylandről van szó, viszont, ha azt nézzük, hogy a strandunknak tavaly januártól-szeptemberig 212 ezer látogatója volt, akkor sejthető, hogy a demjéni attrakció jóval ezen szám fölött vár vendégeket. Amivel ők pedig többet fognak tudni a mi szempontunkból, hogy az ő vendégeik közt várhatóan jóval kevesebben lesznek a környékbeliek – ergo annál többen azok, akik közvetve, vagy közvetlenül igénybe veszik majd az egri szolgáltatásokat is.

Szólj hozzá! 4 hozzászólás

 • Varikon szerint:

  Teljesen egyetértek azzal, hogy Eger valószínűleg profitál a demjéni barlangfürdőből, azonban nem hinném, hogy a strandtól sok embert elvinne. Olyan döbbenetesen magas belépő árak vannak, amit – véleményem szerint – sajnos már egyre kevesebben tudnak megfizetni. Könnyen lehet, hogy elmennek az emberek, kipróbálják, hiszen szép, érdekes, egyedülálló, de ha többször szeretnének strandra menni, akkor inkább választják a “városi” strandot.

 • Niki szerint:

  Egyetértek Varikonnal, mi is szeretjük Demjént, de az árak miatt inkább választjuk a városit, főleg, hogy az is elég színvonalas.

 • Tóth Anita szerint:

  Nekem kedvencem az egri strand. Türelmetlenül várom, hogy mikor kerítenek már az illetékesek egy kis uniós támogatást az évek óta lefüggönyzött régi önkiszolgáló étterem felújítására, (vagy lebontására), mert ez így rettenetesen néz ki az egyébként gyönyörű strandon. Hiányolom a retró óriás sakkfigurákat – már a tavalyi szezonban nem voltak a helyükön -, és a régebben eltűnt nagy hintákat. Vajon mi történt velük?

 • Cimballom szerint:

  Nem hinném, hogy az Egri Strandot félteni kéne. Azért ez a demjéni csoda 4x-es belépői áron elég drágára sikeredett. Tehát egy 4 tagú családnak majdnem 20 ezrébe kerüljön egy kis strandolás? Nevetséges. Vagy amolyan, “majd szülinapodkor kisfiam”, meg “2 évente egyszer elmegyek” féle strand lesz.