Skip to main content
Közlekedés

Egerben is jöhetnek az egységes taxik

By 2015. február 17.4 hozzászólás

Várhatóan február végéig megszületik a vidéki taxizást szabályozó kormányrendelet előterjesztése. Ez számos egyéb kikötés mellett minden bizonnyal a taxik egységes színét is tartalmazni fogja – ami viszont a korábbi vélekedéssel ellentétben állítólag mégsem lesz országosan egyező. Szerencsére. Az önkormányzatok vélhetőleg egyénileg dönthetnek majd a település taxiszínéről, így mi is eljátszottunk a gondolattal, hogy Egernek milyen szín állna jól. A forrásunkként használt Index cikk ide kattintva olvasható el érdeklődőknek.

Az egység dinamizál – sajnos nem volt még alkalmunk New Yorkban átélni ennek a taxikon megmutatkozó példáját, mindenesetre el tudjuk képzelni. Kétségtelen, hogy Pesten is szépen hatnak a flottaszínben cirkáló egyenkocsik. Fővárosunk – de mondhatnánk akár Prágát is – példájában azt sajnáljuk, hogy egy metropolisz-, a világ minden táján mélyen az emberekbe égett ötletét honosították meg, ami így inkább csak egy kicsit szomorú keleti másolatként hat, hiába igyekeztek egy árnyalattal világosabb színt kikeverni maguknak. Olyan szín már aligha van, amit ne használna valamely másik város a Földön (a példa kedvéért piros, fehér, narancs, rózsaszín, fekete, kék és krém színű egyentaxik is rohangálnak már adott városokban) olyat viszont lehetett volna választani, ami nem ennyire jellemző szín. Ezért csillant fel a szemünk, amikor olvastuk, hogy vidéken nem kötelezően sárga taxik lesznek.

Egerben mindenképp valami, a városhoz kapcsolódó színt tudunk elképzelni. Nálunk nem jellemző a taxik leintése, ergo még az sem annyira fontos, hogy nagyon hivalkodó legyen a jármű megjelenése. A magunk részéről első helyen a város logójában szereplő sötétkék színt támogatjuk. A másik domináns szín a sárga, róla már írtuk, hogy miért nem szeretnénk, ezen a vonalon maradva viszont akár a sötét lilát is magunk előtt tudjuk látni, utalva a szőlőre. Ha nem akarunk a városhoz kapcsolódó színt, akkor is valami elegánsabb, minőséget sugalló megjelenést támogatnánk, utalva az ITS-ben megfogalmazott, a ‘minőség városa’ jövőképre. Ilyen szín lehetne mondjuk az arany! Á nem, de a fehér, vagy szürke nagyon finom letisztultságot vihetne az utakra. Színtől függetlenül jól hatna, ha a város logója is megjelenne az autókon.

A Tourist Taxi fényképét felhasználva alább mutatunk pár elképzelést, azok alatt pedig szavazni is lehet, hogy kinek-melyik tetszene a legjobban. A minorita templomnál is csináltunk ilyet anno, imádunk átfesteni dolgokat. Azon cikkünk óta még mindig nem tanultuk meg használni a Photoshopot, úgyhogy kéretik hunyorítva nézni a képeket és nem törődni az össze-vissza bemázolásokkal.

[poll id=”9″]

Szólj hozzá! 4 hozzászólás