Skip to main content
KereskedelemSzabadidő

Ennyi támogatást kapnának az idei nagyrendezvényeink

By 2015. február 24.One Comment

Csütörtökön szavaz a közgyűlés Eger 2015-ös nagyobb rendezvényeinek támogatásáról. Tavaly már írtunk róla, hogy a város úgy tudott jelentősen javítani a programkínálatán, hogy korábban sem volt ez ügyben szégyenkezésre oka – Eger jó ideje túlmutat már a rendezvényeivel a város méretén. Megvan ennek persze az oka, más, hozzánk hasonló mértékben a turizmusukból élő települések is így tesznek a szezonban.

Városunk a Feszt! Egerrel dobbantott tavaly egy nagyot, ez a rendezvény idén is megrendezésre kerül, sőt, fel is fújják kicsit, már kap egy nulladik napot maga elé és a színpadok száma is háromra nő majd. Örömteli, hogy a városi rendezvények idézőjeles sterilségéhez képest a már jobban gazdasági alapon működő Gödör is szépen teljesít közben a háttérben, a szórakozóhely éppen most hétvégén tudott le egy telt házas Kowalsky koncertet, a sort pedig olyan nevekkel folytatja majd mint például a PASO, a Kistehén, vagy éppen a Magashegyi Underground. Panaszra így jó eséllyel 2015-ben sem lesz okunk, mindenesetre alább mutatjuk, hogy milyen, a városimázshoz tartozó nagyrendezvények lesznek várhatóak idén, és, hogy azokra mennyi összeget szánnak első nekifutásra a város vezetői. Vagy éppen mennyit nem szánnak, és azt miért nem.

„Bizonyos programok, úgymint a Tavaszi Fesztivál, a Végvári Vigasságok, a III. Egri Stúdiószínházi Táncfesztivál támogatása, az önkormányzat saját intézményeinél már az intézményi költségvetésbe beépítésre kerültek” – ezek nem szerepelnek a listán. A folytatást a február 26-i közgyűlés 14. előterjesztéséből másoltuk át.

Feszt! Eger Fesztivál

2015. május 28-30.

2014. májusában nagyszabású könnyűzenei fesztivál kibontakozásának adott helyet városunk. A fesztivál sikerét mutatja, hogy három nap alatt több mint 7000 látogató volt kíváncsi a programokra. 2015-ben, a közönség visszajelzése alapján, az eredeti koncepciót megtartva, még több élménnyel gazdagítva szeretne a fesztivál fejlődni. Az idei év fellépője többek között a Tankcsapda zenekar is.

A Feszt Eger megvalósítására 15 millió forint támogatás megítélését javasoljuk.


IV. Egri Csillag Borfesztivál

2015. május 1-3.

XIX. Egri Bikavér Ünnep Szt. Donát Napján

2015. július 9-12.

Május első hétvégéjén neves borászaink az eddigiekről eltérően, a Vár helyett a Szépasszony-völgyben mutatják be a nagyközönségnek pincészetük legjobb Egri Csillag és Egri Bikavér borait. A családias hangulatú fesztiválon kicsik és nagyok számára egyaránt színes a programkínálat. Napközben izgalmas játékok, esténként pedig ismert előadók koncertjei szórakoztatják majd a látogatókat.
Az Egri Bikavér Ünnep Szt. Donát Napján már országos hírnevet szerzett magának. A Bikavér Ünnep a város legnagyobb borgasztronómiai rendezvénye, mely kiemelt figyelmet fordít a bor – gasztronómia – kultúra összhangjára. A már hagyományosnak tekinthető programok mellett (nyitóünnepség, traktoros gyorsulási- és szépségverseny) az év újdonsága lesz határon túli borászok meghívása, akik díszvendégként mutatják be boraikat.

A IV. Egri Csillag Borfesztivál és a XIX. Egri Bikavér Ünnep Szt. Donát Napján megvalósítására 6 millió forint támogatás megítélését javasoljuk.


Kaláka Fesztivál

2015. június 26-29.

A Kaláka Fesztivált 36. alkalommal, Egerben már negyedik alkalommal rendezik meg. A nagysikerű, széles közönséget megmozgató összművészeti fesztivál koncertekkel, kiállításokkal, gyermekprogramokkal várja az érdeklődőket. A 2015 év központi témája: „Eger a művészetekben”. A város adottságai, a fesztivál jellege lehetővé teszi, hogy szinte valamennyi, turisztikai szempontból kiemelt helyszín, intézmény bekapcsolódjon a 4 napos rendezvénybe, ezzel minél több „színt” megmutatva Egerből. A közönség láthatja és hallhatja többek között a Csík zenekart, a Besh-O-Drom zenekart, a MÉZ együttest.

A Kaláka Fesztivál megvalósítására 6 millió forint támogatás megítélését javasoljuk.


Agria Nyári Játékok

2015. június 19. – augusztus 23.

Az Agria Nyári Játékok idén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját. Hagyományoknak megfelelően a Líceum udvarán számos színházi produkcióval várják az érdeklődőket. Egy Gálaműsor keretében az elmúlt 20 év emblematikus személyei, sztárjai lépnek fel. Az Egri Várban idén is bemutatják az Egri Csillagok c. musicalt, mely már 11 éve közönségsiker.

Az Agria Nyári Játékokon belül az Egri Csillagok című musical megvalósítására 5 millió forint támogatás megítélését javasoljuk.


V. Országos Bárzenész Találkozó

2015. július 6-10.

A Bárzenész találkozó évről- évre kínál ingyenes, szabadtéri koncerteket Eger belvárosában. A szervezők célja az élő szórakoztató zene népszerűsítése, a helyi zenészhagyományok bemutatása, felelevenítése, ápolása. Számos már befutott és kevésbé ismert előadó kaphat fellépési lehetőséget a Dobó téren, az Agria Parkban és a Nemzeti Kávéház Étterem teraszán.

Az V. Országos Bárzenész Találkozó megvalósítására 1 millió forint támogatás megítélését javasoljuk.


Kepes Fény – Térfesztivál

2015. nyara

A 2015. évet az UNESCO és az ENSZ a Fény Nemzetközi Évének nyilvánította. Kepes György munkássága szorosan összefonódik a fény- tér alkotásokkal. A fesztivál a legfontosabb hazai és külföldi fényművészek részvételével valósul meg, a Kepes Intézet belső tereiben és Eger város különböző pontjain.

A Kepes Fény- Térfesztivál megvalósítására 2 millió forint támogatás megítélését javasoljuk.


Strauss Est

2015. július

Eger- Szimfonik-live

2015. augusztus

Újévi Koncert

2016. január 1.

Az Egri Szimfonikus Zenekar közreműködésével és szervezésével valósulhat meg Egerben idén újra a Strauss Est, a 2016. évi újévi koncert, valamint új színfoltként a Szimfonik-live előadás. A zenekar és az önkormányzat között született közszolgáltatási megállapodásában megnevezett támogatási összegen felül (mely az együttes működési költségeinek fedezetét szolgálja nagyrészt) külön forrásból szeretnénk biztosítani számukra e három, nagy érdeklődésre számot tartó program megrendezését. Mindhárom előadást kétszer tekintheti meg a közönség a város különböző helyszínein. A Strauss est a korábbi hagyományoknak megfelelően a Kis Dobó téren, valamint a Gárdonyi téren, a Szimfonik-live koncert pedig a tervek szerint a Dobó téren kínál majd ingyenesen is látogatható programot az egrieknek és az ide látogató turistáknak.

A Strauss Est, az Eger Szimfonik-live és az Újévi koncert megvalósítására 6 millió forint támogatás megítélését javasoljuk.


Szép Asszonyok Fesztiválja

2015. augusztus 21-23.

Az Egri Kulturális és Művészeti Központ szervezésében valósulhat meg új rendezvényként a Szép Asszonyok Fesztiválja. Ennek keretén belül a Márai központ, a szépasszony-völgyi pincék, éttermek, szállodák adnak otthont a művészi nyelven megfogalmazott „asszonyi” sorsot bemutató szórakoztató előadásoknak, koncerteknek, táncelőadásoknak, pince randevúknak. Az új fesztivál lehetőséget ad a Szépasszony-völgybe látogató vendégek, turisták számára biztosított programok szélesítésére. Célja, hogy a vendéglátóhelyek, pincék, szállodák is megmutathassák magukat a rendezvényen.

A Szép Asszonyok Fesztiválja rendezvény megvalósítására 3 millió forint támogatás megítélését javasoljuk.


Park Fesztivál

Támogatási igénnyel fordult önkormányzatunk felé a Park Kulturális Szervezőiroda Kft. a Park Fesztivál megvalósításával, mely Kelet-Magyarország és a Kárpát-Eurorégió legújabb gasztro-kulturális össz-zenei fesztiválja lenne. A fesztivál keretein belül könnyűzenei koncertsorozat, jazz estek, civil park és szakmai konferencia valósulhat meg. A Kft. által beadott támogatásigénylés szerint a júniusi rendezvényt több nagyobb cég is támogatni kívánja, így ezen szponzorok segítségével megvalósítható a fesztivál.

A Park Fesztivál rendezvény támogatását Eger MJV Önkormányzata részéről nem javasoljuk.

Szólj hozzá! One Comment

  • Nándi szerint:

    Végre hívtak valami értelmes együttest is Egerbe! Feszt Eger így már várós! A ..-öm ki volt, hogy hozzánk mindig csak a kiscsillag meg kerekes szintű együtteseket tudtak hívni.