Skip to main content
Önkormányzati közlemény

Fejlesztési célú és áthidaló hitel

By 2015. február 26.

Eger alapos, körültekintően elkészített költségvetéssel rendelkezik a 2015-ös évre, ugyanakkor rendkívüli kihívásokkal nézünk szembe. Miközben átalakult az önkormányzati feladatok állami finanszírozásának rendszere, a város intenzív fejlesztési időszakot él.

A folyamatban lévő fejlesztések eredményes befejezéséhez, s ezzel összefüggésben, a város gazdálkodási egyensúlyának megteremtéséhez a belső finanszírozási lehetőségek mellett fejlesztési célú hitel felvétele is szükséges. A 2015-ös költségvetésben a felhalmozású célú, vagyis beruházást, fejlesztést szolgáló előirányzat 3 milliárd 644 millió Ft, amely az előző évi pénzmaradvány igénybe vételével tovább nő majd.

KORMÁNYENGEDÉLYES HITEL

Fentiek értelmében Eger Önkormányzata olyan kiemelt fejlesztési célok megvalósítása érdekében, melyek a mellékelt táblázatban szerepelnek, legfeljebb 497,2 millió Ft összegű hitel felvételét tervezi, közbeszerzési eljárással.

Az önkormányzat a hitelfelvétel érdekében kormányengedély iránti kérelmet nyújt be a Magyar Államkincstárhoz. Az ajánlatokat az önkormányzat hét éves futamidőre kéri a pénzintézetektől (a tőketörlesztés megkezdése vonatkozásában egy év türelmi idővel). A törlesztés biztosítéka az önkormányzat saját bevétele, ezen belül is leginkább a helyi adókból származó bevétel, amely az elmúlt évek tapasztalata alapján biztonságosan tervezhető.

KORMÁNYENGEDÉLY NÉLKÜLI HITEL A VÁR FEJLESZTÉSÉÉRT

A Vár-rekonstrukció kapcsán 2015. december 31-ig minden, a projekthez kapcsolódó számlát pénzügyileg teljesíteni kell, más esetben az önkormányzat elveszítené a Vár-projekthez kapott támogatást. A kivitelezői számlákat ez év október 31-ig lehet benyújtani a finanszírozó intézményhez, s ahhoz, hogy Eger Önkormányzata időben ki tudja fizetni a beruházáson dolgozó vállalkozásokat, áthidaló megoldásként – az előzetes számítások alapján – mintegy 100 millió Ft + ÁFA összegben meg kell előlegeznie a megítélt támogatási részt. Itt is szükségessé válhat hitel felvétele, ám miután ez a város számára megítélt támogatáshoz kapcsolódik, kormányengedély ez esetben nem szükséges.

0226-Fejlesztési hitel felvételéről TÁBLÁZAT