Skip to main content
Kereskedelem

Most hétvégén teszkózhatunk utoljára vasárnap

By 2015. március 5.2 hozzászólás

Meg persze adventkor, illetve a választott nyitva tartós hétvégén, de akkor már nem olyan lesz a hangulata. Március 15-én lép életbe a hétvégi- és esti nyitva tartást korlátozó törvény, melynek következtében még jobban kiürülnek majd a városok a hét utolsó napján. A magunk részéről mély búskomorsággal nyugtáztuk, hogy lőttek a vasárnap délelőtti teszkózásainknak, egy dolog miatt szerettük nagyon ezeket az alkalmakat, mégpedig, hogy ilyenkor kevesebben vásároltak velünk együtt mint hétköznap délutánonként.

A politikusok vázolta indokok persze abszurd hülyeségek a zárva tartásra, gazdasági oldalról viszont nem lenne rossz az ötlet: papírforma szerint a jövedelmek állandósága miatt nem lesz kisebb a piac, csak más szereplők kerülnek előtérbe. A multik úgy realizálnak kisebb hasznot, hogy mellette még bőven nyereségesek maradnak, a kiskereskedők pedig örülnek, mert a fogyasztók egy nagy része hozzájuk bandukol át pénzt költeni. Az alap ötlet tehát jó – nem is nekünk jutott ez először eszünkbe, több ország is ezt a gyakorlatot folytatja jelenleg, például Horvátország, Ausztria, Németország, Hollandia, Belgium, vagy éppen Görögország. Az némiképp persze árnyal a képen, hogy ezek az országok is inkább szenvednek a rendszerrel, mintsem önfeledten örülnének neki, az ügyben hol a tartományokra- (Németország), hol pedig a városokra (Görögország) bízták a döntés jogát, míg máshol pedig a bezárós nap kiválasztásában adtak szabad kezet az áruházaknak (Belgium). Az is árulkodó lehet, hogy a 2009-es bevezetés utáni fél évben a horvátoknál 15%-kal zuhant a kiskereskedelmi forgalom az előző évhez képest. Gyanús hát, hogy a rendszer csak papíron mutat jól, vagy legalábbis, hogy még jócskán kell csiszolni rajta, és félő, hogy nem mi mutatjuk majd meg a világnak, hogy hogy is kéne ezt csinálni, mindenesetre izgalmas időszak előtt állnak most a kereskedőink.

tesco_eger_belso

Az egri Tesco. Forrás: FK Raszter Építő Zrt.

Érdekes lesz Eger helyzete is az új rendszerben. Pontos adatokat persze csak később fogunk majd tudni, az viszont biztató lehet, hogy városunk gazdaságában nem meghatározóak a bevásárlóközpontok. Vagyis nyilván azok, de nem annyira mint néhány más városban. Eger ugye pechjére kiesik az ország fő közlekedési hálózatából, mintegy zsákvárosként éldegélünk itt a Bükk lábánál, így a régiókat kiszolgáló áruházak is elkerülnek minket. Eger kereskedelmi vonzáskörzete aránytalanul pici, gyakorlatilag csak magunknak szólunk, na meg a turistáinknak. Ilyen tekintetben tehát kicsit kisebb lesz a szálkánk, bár az áruházak attól nálunk is nagyot buknak majd. Egri viszonylatban a legnagyobbat egyértelműen a Tesco szív majd. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy az üzlethálózat fejében van-e már valami ötlet kiskapura, az utolsó vasárnapjuknak mindenesetre stílusosan egy “Viszlát vasárnap! Helló kuponok!” kampánnyal ugranak neki. A kisebb láncok közül eddig a Lidl jelentette be, hogy országos szinten meghosszabbítja az üzletei nyitva tartását, Eger ebből a kivételek közé került, nálunk az országos 7-21 helyett 7-22 óra közt lehet majd vásárolni a hét többi napján.

Az Agria Park is nagyokat nyel a változás miatt, nincs ezzel egyedül, az ország többi plázája is az esélytelenek nyugalmával vág neki az előttük álló kalandnak. Ahogy a legtöbb-, úgy az egri bevásárlóközpont is nyitva lesz vasárnap, a mozi és a vendéglátóhelyek kivételével viszont egy-két üzletben lehet majd csak vásárolni, akiknek viszont nagy eséllyel nem fogja megérni kinyitni a hetek utolsó napjain. Hogy a maradék egységek mennyi vendéget vonzanak majd, az első pár hónapban kiderül, aztán azt is meglátjuk, hogy maguknak a plázáknak megéri-e majd nyitva tartaniuk. A Tesco-hoz hasonlóan egyébként az Agria Park is stílusosan búcsúzik a vasárnapoktól, ők alkoholba fojtják bánatukat és megtartják a 4. pálinka fesztiváljukat 13-14-én.

agria_06

Agria Park. Forrás: aspe.hu

A város turizmusát hagytuk a végére, ahol aztán már végképp az időre kell bízni a dolgokat. Két forgatókönyv létezik ugyanis, egyik, hogy az üzletek zárva tartása miatt az ország lakosai begubóznak otthon és tesznek a világra, a másik pedig, hogy ennek ellenkezője történik, vagyis a menési kényszer előtör belőlük a szabadnapjukon. Utóbbival nagyon jól járna Eger, hiszen, ha nincs bolt, akkor marad a kirándulás. Lévén, hogy ebből él a város egy meghatározó része, a dologból jócskán profitálhatnának mind a vendéglátóhelyeink, mind a turisztikai attrakcióink. Ha viszont az első forgatókönyvre kerül a sor, akkor az lesz csak igazán a szopacs. Ezen csak annyira komoly anyagi ráfordítással ellensúlyozhatna a város ilyen-olyan programok szervezésével, hogy felmerül, hogy megérné-e egyáltalán erőlködni. Mindenesetre optimisták vagyunk, elég csak kimenni szép idős napokon a városba, hogy mennyien bóklásznak Egerben – nagy úr a mehetnék mindenkinél, hátha érződik majd ez vasárnaponként is.

Szólj hozzá! 2 hozzászólás

 • Gabriella szerint:

  Szomorú vagyok,még bele gondolni is rossz,hogy beakarok szaladni Tescóba vagy a Spárba a Dobó téren mert nincs otthon liszt a panírhoz és nekimegyek a kirakat üvegnek.Jól beverem a fejem és felébredek.:-( Azért legyünk igazságosak az ott dolgozók többsége örül,hogy otthon lehet vagy programot csinálhat magának egész vasárnapra.

 • Egy Egri. szerint:

  Valami olyasféle indokkal vezették be ezt a hétvégi zárva tartást, hogy a családok többet lehessenek együtt és szeretteikkel stb-stb.
  Hát ez ugyan olyan álszenteskedés mint ahonnan fakad ez az egész elgondolás.
  Mert dolgozni azért még kell !!! Még ünnepnapokon is !!
  És most nem csak a mentő,tűzoltó stb jól ismert szállóigére gondolok.
  Jelen cikknek is abban bizakodik az írója, hogy talán felkerekednek az emberek és kirándulni fogak országszerte.
  Ami nagyon jó dolog lenne!
  Mert a turizmus mindig is húzóágazata egy gazdaságnak!
  De gondoljunk csak bele, ha több turista megy valahová, akkor ott több kiszolgáló személyzetre lesz szükség.
  Több felszolgáló, szakács,mosogató,pultos,bolti árus,taxis,benzinkutas,múzeumi teremőr,biztonsági személyzet, takarító,cukrász,fagylaltos fog dolgozni, és bocsánat azoktól akiket most nem soroltam fel.
  Ezekkel az emberekkel és az Ő családjukkal mi lesz ? Nekik nem jár a hétvége ?
  Abba már bele sem merek gondolni, hogy ha ez nem következik be és valóban otthon maradnak begubózva az emberek, akkor milyen lesz ez az ország?
  És ha lehet ne hivatkozzon arra senki, hogy valamikor is zárva voltak hétvégén az üzletek és mégis éltünk valahogy, mert akkor az illetőtől meg kérdezem, (tisztelettel), hogy azért ugye nem lesz megint fekete-fehér tv adás és autó kiutalás a Merkúrnál???