Skip to main content
Szabadidő

Egerről is tanulnak majd a leendő főiskolások

By 2015. március 24.

Jövő tanévtől új kurzussal bővül a főiskolánk – az elsőéves hallgatók Eger kulturális örökségéről bővíthetik ismereteiket. Mindezt nem is feltételes módban, a tanegység ugyanis mind a négy egri székhelyű kar kínálatába kötelezően teljesített egységként kerül fel. A későbbiekben tervezik a sárospataki Comenius karra is átvinni a kezdeményezést, igaz, ott logikusan Sárospatak kulturális örökségéről hallgathatnak majd a hallgatók. Nem írjuk le újra az egész tájékoztatót, mert minek, érdeklődők megannyi részletet megtudhatnak belőle alább görgetve. Mániákus egriként nyilván teljesen odavagyunk az ötletért, a gyakorlatban ugyan vannak kétségeink, hogy hogy fog működni a dolog – az ilyen nagy létszámot érintő kötelező órák ugye jelképes látogatottsággal szoktak bírni, de ettől függetlenül ártani biztos nem tud a tárgy. Ha meg a vizsgára már két momentummal többet tud alanyunk Egerről, megérte az egész.

liceumudvar

Illusztráció, hogy milyen gyönyörűséges díszletben lehet majd Egerről tanulni. Forrás: Szántó György

Eger kulturális öröksége kurzus az Eszterházy Károly Főiskolán

 Egyedülálló „egrikum” az EKF-en

Az alma mater iránti elhivatottság, illetve elköteleződés fontos szempont a felsőoktatás világában, aminek akár hallgatókat vonzó, illetve megtartó szerepe is lehet. Ennek okán új oktatási kurzus indul az Eszterházy Károly Főiskolán a 2015/2016- os tanév első félévétől, Eger kulturális öröksége címmel. A kurzus gazdája a Tanárképzési és Tudástechnológiai Karon működő Médiainformatika Intézet Kulturális Örökség és Művelődéstörténet Tanszéke.

Az EKF rektorának és az intézmény vezetésének célja, hogy olyan, úgynevezett egri identitásképző tárgyak is szerepeljenek a Főiskola kínálatában, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy hallgatóinkban valamiféle helyi kötődés alakuljon ki.

Tapasztalataink szerint ugyanis az Eszterházy Károly Főiskolán alapképzésüket megkezdő hallgatók egyáltalán nem, vagy csak részben ismerik Eger kulturális örökségét.

A tantárgy célja, hogy a főiskola valamennyi hallgatója számára ismereti alapokat adjon, ezzel értő módon tegye elérhetővé számukra az évszázadok során a városban kialakult jelentős épített, tárgyi és szellemi örökséget, mely alapján Eger Magyarország meghatározó szellemi központjainak sorába tartozik. Fontos továbbá, hogy a tanulmányok során a hallgatók az elsajátított magas szintű szakmai ismereteken túl lássák meg azt a helyi értéket, melyet az alma mater több mint két évszázados oktatási és Eger kulturális hagyományai együttesen képviselnek.

A magyar kultúra szerves részeként, összefüggéseiben bemutatott egri örökség segítséget nyújt ahhoz, hogy a hallgatók az itt töltött éveiket egri diákként élhessék meg, melynek szellemisége elkísérheti őket a diploma megszerzése után is.

A vezetői elképzelés szerint az „egrikum” tárgy a tanulmányaikat frissen megkezdő minden első évfolyamos, nappali tagozatos alapképzésen (BA) tanuló hallgató számára kötelezően teljesítendő. Az első félévben két kar, a második félévben szintén két kar hallgatói részesülnek majd az egri, illetve Eszterházy-szellemiséget közvetítő tárgy oktatásában. A későbbiekben ötödik karunk, a sárospataki Comenius Kar hallgatósága számára is szeretnénk meghirdetni a Sárospatak kulturális öröksége tárgyat. A remélhetőleg sikeres kezdeményezésnek köszönhetően az EKF portfóliójába organikusan épülnek be olyan elemek, amelyek az egri képzést országosan, sőt a szélesebb régióban is egyedülállóvá teszik, hiszen alapoznak a helyi kulturális értékek, illetve az Eszterházy-hagyaték folyamatos életben tartására.

EKF Sajtóanyag