Skip to main content
Szabadidő

Új kiállítás nyílt a patakmederben

By 2015. március 26.3 hozzászólás

Immáron a harmadik kiállítás nyílt meg szerdán a patak menti kerékpárútnál, a cím ezúttal Térbeli gondolatok lett. Az első alkalom műveit nehéz lenne überelni, nálunk eddig az a befutó, de a mostani kiállítás is baromi jó, nyilván szeretjük, hiszen egri épületeket mutat be. Mi több egri épületeket… Modern egri épületeket! Ez tetszik benne a legjobban, hálásak vagyunk ugyanis elődeinknek azért, amit ránk hagytak és máig csodáljuk, hogy miket tudtak építeni, ugyanakkor napjainkban is születnek még látnivalók a városban. Sajnálatunkra közel sem akkora volumenűek mint anno, de ettől még érdekesek és a kelleténél talán mégis kevesebb figyelmet kapnak.

DSC_0097

A Térbeli gondolatok kiállítás a mai Egerből emel ki 10 új épületet, hogy egy-egy gondolattal kísérve megmutassa őket a városlakóknak. Legalábbis a városlakók egy rétegének. Ötletes bevezetőjével utal ugyanis a kiállítás a minden mai település életében jelenlevő picit megkeseredett és mindent jobban tudó polgárokra. Aztán nagyon jól rávilágít a lényegre is, hogy nincs elmondva, hogy mi-miért történik körülöttünk, így gyakran még az sem tudja az okokat, aki alapból egyébként nem lenne ilyen megsavanyodott emberke. Bevalljuk, ilyen szempontból csalódtunk némiképp a kiállításban, mert arra számítottunk, hogy itt majd megvilágosodunk. Nyilván nem sokoldalas leírásra vártunk a molinókon, csak kis kulisszatitkokra, történetekre. Ezt pont nem kapjuk meg a Térbeli gondolatoktól, ettől viszont még érdemes végigbattyogni a pár méteres szakaszt. A képek április 25-ig tekinthetőek meg. Aki valamiért nem szeretne/nem tud elmenni, viszont érdekli a dolog, neki alább mi is megmutatjuk a kiállítás anyagát.


DSC_0095
 

Térbeli gondolatok

Kortárs építészeti terek és gondolatok – molinó kiállítás a Meder galériában

Miért…? Nem olyan, mint!? Milyen? Nem barokk! „Szocreál”. Beton. Doboz. Szürke. Fehér. Miért nem sárga? Ezt ugyan ki…? Ettől én is jobbat…!

Az elmúlt évtizedekben épülnek az épületek, de (az idő, vagy igény hiánya miatt) rendre elmarad a gondolatok átvezetése a köztudatba. Mi volt a döntés, miért olyan, amilyen!? A kiállítás az elmúlt évek egri kortárs építészet épületeit mutatja be a belvárosi rehabilitáció során megvalósult elemekkel együtt. 10 épület az építészek gondolataival kiegészítve.

[clear]

DSC_0096

Borterasz és venyige spa

A dűlő a természeté maradt: az ember csak vendég.

Gereben Péter – Marán Tamás

[clear]

DSC_0094

Fúzió: Bikavér múzeum és borszalon

Fúzió: a történeti folytonosság térbeli megjelenítése, a meglévő értékeket megtartva, a régi és az új egyesítésével.

Fábián Gábor – Fajcsák Dénes

[clear]

DSC_0093

Knézich Károly utca 8. társasház

Opponál és összefűz.

Főczény László

[clear]

DSC_0092

Valide sultana hamam fürdőrom

Átlátni az időn… Inkább sejtések, mint biztos tudás a múltról. Vékony hártya, mely finoman jelez tömeget, teret és időt.

Komáromi Tas

[clear]

DSC_0090

Egri termálfürdő – fürdőház

Egyszerűség, tradíció és korszerűség a téralakításban és az anyaghasználatban.

Rátkainé Kiss Róza

[clear]

DSC_0089

Kepes György Művészeti Központ

Egy műemlék épület helyreállításakor fel kell ismernünk a múlt üzenetét, meg kell felelnünk a jelen kihívásainak, és hinnünk kell abban, hogy az örökkévalóságnak dolgozunk.

Botos Judith

[clear]

DSC_0088

Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium új tornaterme

Építészeti kihívást a városnak ezen a jellegzetes pontján az épületnek a környező urbánus és kulturális városszövetbe való beillesztése jelentett, a történeti építészet itt megszokott struktúráihoz és anyaghasználatához való harmonikus, de mégis megkülönböztethető kapcsolódással.

Cséfalvay Gyula

[clear]

DSC_0087

Agria Tiszk Központi Képzőhely

Teret nyerni – teret hagyni. Iskolabővítés föld fölött és föld alatt.

Janik László – Jacsó Tibor

[clear]

DSC_0086

Imola Hotel Platán

Mi az?

Alacsony és magas, egyenes és hasas.

Más és mégis hasonló, beforduló, kinyíló.

Teraszos és kertes, száraz és nedves.

Tompa és éles, árnyékos és fényes.

Ez az.

Janik László – Jacsó Tibor

[clear]

DSC_0085

Márai Látogatóközpont

Színpadkellékek.

A terep, a meglévő színpad és a kiszolgálóépületek a klasszikus görög színház elemei. Janus két arca: Szkéné – a hegy felől, tufapincés sora – a völgy felől.

Horváth István – Dely György

[clear]

Szólj hozzá! 3 hozzászólás

 • Anci Farkasné szerint:

  Egri sétány a patakmederben, hurrá!

 • Egy Egri. szerint:

  Igazán nem akarok ünneprontó lenni.

  „Ezt pont nem kapjuk meg a Térbeli gondolatoktól, ettől viszont még érdemes végigbattyogni a pár méteres szakaszt.’
  1/1975 KPM-BM rendelet.
  Gyalogosok közlekedése

  21. § (1) A gyalogosnak a járdán, ahol pedig járda nincs, a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton kell közlekednie.
  Szerintem ott van járda!
  Bár az is igaz, hogy nem sok kerékpáros használja a kerékpárutat.
  De az ördög nem alszik!!!
  Mi lesz, ha történik egy baleset ?

 • Tudor szerint:

  Én kerékpáros vagyok, sokat tekerek arra és nagyon szeretem. Sokan járnak arra gyalog, babakocsival is, és egyáltalán nem tartom veszélyesnek, simán elférünk egymás mellett. Az embernek az agyát is kell használnia, amikor közlekedik, mindig, mindenhol a körülményeknek megfelelően kell menni, akár gyalog, akár bringával, akár motorral, vagy autóval. Nagyobb eső idején elkerülöm a mederben épített kerékpárutat, mert a híd alatt eléggé elönti a patak. Ez van, remélem azért, hogy ez változik, ha elkészül szemben a Végvári vitézek tere.