Skip to main content
Önkormányzati közlemény

Alakulóban a Végvári vitézek tere

By 2015. április 2.

Eger MJV Önkormányzatának történelmi jelentőségű városfejlesztési projektje a „Dobó tér – Eger patak – belvárosi térsor funkcióbővítő rehabilitációja”. A 25 elemből álló programból egy maradt még hátra, ez a Végvári vitézek terének kialakítása, ahol korábban teljes régészeti feltárást kellett elvégezni. A kutatást és a megtartandó, illetve elbontható falmaradványok kijelölését követően a kivitelezési munka az elmúlt napokban elindult. A Gerl utcai gyaloghíd lezárására a tavasz és a nyár folyamán még többször is szükség lehet, egészen a kivitelezés befejezéséig. Kérjük a gyalogosok megértését, türelmét.

Az új tér garantáltan a fiatalok számára vonzó, amfiteátrum-jellegű közösségi tér lesz, ahol kisebb rendezvények, zenei események is helyet kaphatnak. Az Eger patakkal közvetlen kapcsolatot biztosító közösségi tér elkészültével létrejön az összefüggő, egységes belvárosi térsor.

Kialakítás alatt áll Eger teljesen új, impozáns közterülete, amely a Végvári vitézek tere nevet kapta. Itt – korábbi helyétől kb. 100 méterre – lel új otthonra, s egyúttal „saját teret kap” az igen kedvelt, Eger egyik jelképeként ismert lovas szoborcsoport. A régészeti feltárás nyomán kiderült, hogy a kialakítandó tér nyugati és keleti részén fellelt, török hódoltság-kori épületek falmaradványait meg kell tartani, a többi falmaradványt a szakértők elbonthatónak ítélték.

Összességében elmondható, hogy az eredeti koncepció a vízi játék kivételével megvalósul. A keleti falat vissza kell temetni, jelzése a burkolaton jelenik majd meg. A nyugati fal új falazattal egészül ki, folytatódik a járószint fölött és úgymond „leülős”, felső kialakítást kap, emellett elhelyezünk egy tájékoztató táblát a régészeti feltárásokról és a megtartott falrészekről. E falak miatt az eredeti tervekhez képest némileg változik a lépcsős rész geometriája és a támfalak kialakítása.

Kis mértékben változik a téren megmaradó parkolók kialakítása: a mozgáskorlátozottaknak szánt várakozóhely a Lenkey iskola mellé kerül. A játszóeszköz körüli burkolat – akárcsak a Gólya utcában – tartós, öntött gumi lesz, amely a legjobb megoldás erre a célra.

A közművesítésről és a további ütemezésről:

A Végvári vitézek terén beépítettek 220 méter szennyvíz vezetéket, 182 méter vízvezetéket, valamint 330 méter csapadék csatornát és 160 méteren elektromos vezetéket is cseréltek. A tér burkolatának kialakításával válik majd lehetségessé a felállások és bekötések elvégzése.

A kivitelező a héten vonul fel a szádfalazáshoz szükséges gépekkel és berendezésekkel, s a Húsvéti, ünnepi napok után kezdi meg a szádfalak leverését. Ezt követően indulhat meg az Eger patakhoz lelépcsőző rész kialakítása, előbb a földmunkával és támfalépítéssel, majd a lelépcsőzés megépítésével.

A lovas szoborcsoport visszatéréséről:

A Végvári vitézek lovas szoborcsoport hamarosan visszakerül a belvárosunkba: elhelyezése április végére tehető. A posztamens néhány régi elemét pótolni kell, helyükre új, ám természetesen a korábbival teljesen megegyező elemeket kell készíteni. A posztamens elkészültét követően emelik be a szoborcsoportot, s ezt követően indul a tér és park kialakítása az alkotás körül. A Végvári vitézek tere kivitelezési munkáinak vége június végére, július elejére tehető.