Skip to main content
Fejlesztés

Rendbe szedték kicsit a Belvárosi udvart

By 2015. április 9.2 hozzászólás

Húsvétra kipofozták kicsit a Belvárosi udvart – azt a fantáziadús elnevezésű tömbbelsőt Egerben, amit meglepően ügyesen tudott hasznosítani a város. Ez csak itt, az Erzsébet udvarban és a Fellner tömbbelsőben sikerült ugye, az Érsekudvar, és a Bajcsy tömbbelső adottságaikhoz és méretükhöz méltatlan módon szépen-csendben pusztulnak. Mindegy, ez nem ide tartozik, lényeg, hogy a Belvárosi udvar papíron köszöni, jól van, több üzlet, a belvárosban aranyat érő parkoló és kis park is található benne.

A papírformás jóllétet az élet persze némiképp áthúzta, a kis parkot valamiért jó ötletnek tartották anno bokrokkal telezsúfolni, mostanra ott így egy dzsungel keletkezett. A dzsungelbe aztán jöttek a lakók, romantikázó városi fiatalok és pihenő idősebek helyett dugó nomádok, drogosok és hajléktalanok. Úgy néz ki, végre megelégelte ezt a város is és meglépte a legolcsóbb megléphetőt: kiirtották a bozót nagy részét, majd talajtakaró növényekkel és virágokkal pótolták azt. Az udvar így jóval rendezettebb- és ami még fontosabb, átláthatóbb lett. Kérdéses, hogy a valódi eredményhez elég lesz-e ennyi, a keresztben futó sétány mellett például valamiért meghagyták a bokrot, így pont a legforgalmasabb részről nem lehet látni, hogy mi zajlik a zöld túloldalán. Az viszont biztató, hogy a kitisztított oldal irányában van egy térfigyelő kamera, így legalább a rendőrség takarás nélkül követheti már elvileg az udvar történéseit. Aztán ha figyelik, érdekli őket és még intézkedni is hajlandóak a rendünk őrei, kis időn belül hátha születik majd egy éjjel-nappal biztonsággal használható, hangulatos kis tömbbelsői parkunk.

Szólj hozzá! 2 hozzászólás

  • Bea Farkas szerint:

    Igen, engem is zavar, hogy azt az egy bokorcsoportot, ami még a sétány felé van, vajon mi célból kellett ott megtartani, de már sokkal barátságosabb a hely. Az Érsekudvar viszont…Mondjuk, úgy hallottam, hogy a Palota felújítása után az lesz a következő helyszín, ahol gőzerővel indul majd a munka, kívánom, hogy úgy legyen. Az udvart körbevevő épületek szinte rohadnak. Meg az Erzsébet udvarba is jó lenne egy hinta és egy ivókút a játszótérre, de arról már álmodni sem merek. Legalább fa van a homokozó felett és az ifjúságnak még nem sikerült kitörni, halleluja.

  • ms szerint:

    Az Érsek udvar körüli épületek egyházi tulajdonban vannak. Ameddig az önkormányzat és az állam gondozta, addig szép volt, az épületekben – a Belvárosihoz hasonlóan – üzletekkel. Az egyháznak “nagyon” kellett. A rádiójuk és kegytárgyboltjuk árválkodik benne. (Csak zárójelben: a sok kispap mit csinál egész nap? Arra sincs idejük, hogy néha egy kicsit kertészkedjenek Isten földjén?!…)