Skip to main content
Önkormányzati közlemény

Ismét jó adófizetők voltak az egriek és az Egerben működő vállalkozások!

By 2015. április 15.

Eger Megyei Jogú Város működése szempontjából igen fontos, hogy a saját bevételekből és adókból származó adóforintok határidőben érkezzenek meg a költségvetésünk számára.

2015. évtől a forrásszabályozás változásának következtében – néhány „mikró” önkormányzat kivételével – valamennyi önkormányzat élt a helyi adókivetés lehetőségével. A települések 15%-a tud 100 millió forintot meghaladó saját helyi adóbevételt beszedni. Az adóbevételek többségét a nagyvárosok (Főváros, Kerületek, Megyei Jogú Városok) szedik be, ahol az iparűzési adó és az építményadó bevétel dominál. A 10 ezer főnél nagyobb lakossággal rendelkező településeken szinte kivétel nélkül bevezették az iparűzési adót, valamilyen vagyoni típusú helyi adó fajtát (jellemzően az építményadót) és a nem helyi lakosokat terhelő idegenforgalmi adót. Legtöbb településen az iparűzési adót vezették be a helyi adó közül, az önkormányzatok 88,5%-a ilyen címen szed adót a vállalkozásoktól. A vagyoni típusú helyi adók közül a magánszemélyek kommunális adója a „legnépszerűbb” adófajta 2.311 önkormányzat élt a kivetéssel. Nem népszerű a települési adó, a 3.178 önkormányzat közül eddig mindössze 16 település vetett ki ilyen címen valamilyen közterhet.

Az első negyedéves fizetési határidők leteltét követően az adószámlákra 1.765,8 millió forint adóbefizetés érkezett, melyből 1661,5 millió forint illeti meg Eger Önkormányzatát.

A befizetések 86,48%-a a vállalkozásoktól érkezett. Az önkormányzatot megillető adóbevételek 95,5%-a helyi adókból származott.

A tavalyi időszak hasonló időszakához képest – annak ellenére, hogy a telekadó időközben megszűnt – 114,2 millió forinttal magasabb adóbevétel érkezett be az önkormányzathoz.

Adóhatóság