Skip to main content
Szabadidő

Vegyes reakciókat váltott ki a segítséget kérő bácsi

By 2015. április 16.5 hozzászólás

Április 12-én felkerült egy kép Zsögöd Benő Tumblr oldalára, mely tartalom mostanra már önálló életre kelt, gyakorlatilag országos ismeretséget szerzett magának. A fotó történetesen azt a bácsit ábrázolja, aki a líceum előtt szokott ülni egy táblával a nyakában, rajta a felirattal, hogy nem koldus, de rászoruló és szívesen veszi a segítséget. Lévén, hogy mind a felirat, mind magának a bácsinak a megjelenése elég szívfacsaró, a várható hatás sem maradt el, napok alatt több ezren osztották meg a képet, nyilván ki-milyen oldalról megfogva a dolgot, de pár kivétellel mindannyian a bácsi pártján állva.

„Megszakad a szívem”

„ezt az országot építi mindenki, aki a fideszre szavazott, aki a közszolgálatban dolgozik, aki pénzért vagy hatalomért becsukja a szemét, az mtva összes dolgozója, és – ne legyenek illúzióitok – mindenki más is, aki nem tesz ellene!!!”

„Szegény elég sűrűn ott üldögél.. Ő az egyetlen a városban akin szívem szerint tényleg segítenék, ha adok neki pénzt.”

A történet ezután lett érdekesebb, amikor is a Szeretlek Magyarország oldal megosztásával egriekhez is eljutott a tartalom. Vagyis olyan egriekhez, akik állításuk alapján ismerik a bácsit. A szánakozás egyszerre rosszindulatba csapott át, az oldal hozzászólásai közt gyakorlatilag elvétve lehet már csak a segítséget kérő pártján álló kommentet olvasni. A hozzászólások egy része tényleg pusztán rosszindulatból fakad, a lakását, autóját, bevásárlását, sőt, meg a táblájának laminálását is betámadták egyesek, tesszük hozzá, alaptalanul, a szöveg ugyanis pont arról szól, hogy a bácsi nem hajléktalan. A végső döfést mindenesetre a személyiségre irányuló kommentek adták meg, az idős úr az elmondások alapján ugyanis nem éppen az a szánnivaló kis békés teremtés, akinek a többség látja.

„Egy 79 éves idős embernek honnan volt ötlete lamináltatni???Nem tudom…..”

„Láttam az ünnepek előtt a lidlben vásárolt, és a parkolóban pakolt be a marutijába.”

„Hát, szerintem, ha valaki nagyon segíteni szeretne, akkor kérje el a személyijét, és a leleteit, vagy menjen el vele kontrollvizsgálatra a kórházba. Na, utána lehet segíteni. Sajnos rákos beteg ismerőssel én már megjártam.”

„Ez a bácsi a Rákóczi úton lakik a lépcsőházunkban a 4. emeleten. Van egy kis piros suzuki marutija és szerintem csak unalmában ül kint. Amúgy nagyon rosszindulatú ember mindenkivel!!!Ja és nem beteg és elég jól él!!!!”

„Emberkénk már vagy három éve ott ül, néha a Fanny előtt is, és tényleg egy mogorva faszi ;(„

Aztán fene tudja persze, hogy mi az igazság, ismeretlenül a bácsira nézve azt is épp annyira kevéssé tudjuk elhinni, hogy egy rosszindulatú ember lenne, mint fordítva, hogy egyesek alaptalanul állítják azt, amit.  Tanulság pedig nincsen a sztori végére. Esetleg annyi, hogy nem árt jóban lenni a szomszédainkkal, mert soha nem lehet tudni, hogy hol köszön vissza, amit ők kapnak tőlünk. Ja, és még annyi, hogy azért buzdítanánk továbbra is, hogy ha van lehetőségünk, adjunk pár forintot a bácsinak. Esetleg felezzük meg a szánt összeget és a másik felét kapja meg egy másik rászoruló. Emberek elé kiülni segítséget kérni ígyis-úgyis egy elesett helyzet, ami még úgy is szomorú, ha az alany éppenséggel egy mogorva emberke.

Szólj hozzá! 5 hozzászólás

 • Erika Kelemen szerint:

  Én adok neki ha ara járok némi aprót, akárki akármit is mond. Tudvalevő, hogy a Csebokszban a rezsi bizony nem kevés még alapjáraton sem.És ha hozzá adjuk a egészségügyi kiadásokat, már el is fogy a nyugdíj és még nem evett. Ahhoz az autóhoz bizonyára ragaszkodik, gondolom, anélkül már ki sem tudna mozdulni, hisz bottal jár csoszogva. Ítélkezünk, miközben nem tudjuk mi miért van..
  Nos ha arra lesz utam, leülök mellé és megpróbálom szóra bírni.

 • Gabi Lipóczi szerint:

  Mi van akkor,ha a betegsége,-mivel 79 éves,- és nem a szegénység kényszeríti ki az utcára ? vagy az egyedüllét !

 • eszes szerint:

  Az szebb ha nyugaton tanulásra, tankönyvre ,, kodulnak,, ??? utána meg séta el a kitanitottból ….????