Skip to main content
Fejlesztés

Érsekkerti fejlesztések anno

By 2015. április 17.One Comment

Alapvetően nem nagyon szoktunk régi dolgokkal foglalkozni a blogon, mert van erre a célra egy külön oldal Facebookon, akkor meg minek ismételjünk tartalmat ugye. Amikor találunk valami érdekesebb képet, általában oda töltjük fel, így tettünk már többek közt a Széchenyi utcai árvíz-, a felsővárosi síroller verseny-, az egykori Barátok hídja-, az épülő Tesco hipermarket-, a feltúrt Szent János utca-, vagy éppen a lakótelepi Fényszobor kapcsán is. Ezekre az ínyencségekre általában a Helyismereti gyűjtemény filmarchívumában lelünk, a régi videók minősége alapból sem túl jó, pláne úgy, hogy ebből egy állóképet igyekszünk kinyerni, de mindegy, a lényeg azért látható szokott lenni rajtuk. Érdeklődőknek ajánljuk egyébként az utolsó linket, baromi jó dolgokat lehet ott találni. Na és, ez eddig mind csak mese volt, a lényeg, hogy néha egészen nagy fogásra bukkanunk, ami megér egy külön bejegyzést is a blogon. Most az Érsekkerttel voltunk így, pontosabban annak a 2000 környéki nagyszabású fejlesztésével.

A szökőkútról azt általában szokták tudni, hogy egy másolat: az eredeti kút annak idején a Bárány uszodában állt, az érsekkerti változatot korabeli fényképek alapján tervezték meg. A felhasznált követ Ausztriából kapta Eger, a közel 40 millió forintból elkészült új kutat pedig 2000 júniusában, az Európa Napon adták át a környező sétányokkal és vázákkal együtt. A területen korábban egy szovjet hősi emlékmű állt, a katonáról is van kép az interneten, így nézett ki szegény.

A kútról szóló két hírvideó ide és ide kattintva nézhető meg, a fontosabb képeket pedig mi is kimentettük belőle.

A zenepavilont a szökőkút után két évvel, egészen pontosan 2002. június 10-én adták át. Ez a mintegy 23 millió forintos beruházás teljes egészében a Philip Morris Kft. támogatásával valósult meg. A pavilon építése mellett 1000 négyzetméteren magát a parkot is felújították, gondolva itt a zöldfelületre, járdákra és utcabútorokra.

A pavilonról szóló három videó ide, ide és ide kattintva érhető el, a többit meg már úgyis tudja mindenki. Bár ide csak a korábbi állapotról töltöttünk fel képeket, mert az az érdekesebb, a pavilon nagyjából ugyanolyan mint napjainkban :)

Szólj hozzá! One Comment

  • Bogica szerint:

    Az Érsekkerti Szökőkút és az Érsekkerti Zenepavilon valóban minta értékű alkotások. “az érsekkerti változatot korabeli fényképek alapján tervezték meg” , de kik tervezték meg?? A cikk írója vehette volna a fáradtságot és ennek is utána nézhetett volna, ahogy illene. A tervező Fehér László iparművész, aki elég sokáig Egerben élt. A Zenepavilon ugyancsak az ő tervei alapján épült meg.