Skip to main content
Fejlesztés

Ágyú-rekonstrukcióra pályázik a Vármúzeum

By 2015. április 22.One Comment

Nagyon meglódult a Vármúzeumunk, jelenleg is zajlik egy tekintélyes méretű felújítás a területén, ezt idén év végére szeretnék befejezni, de már ott toporog a kapuban a következő nagyberuházása is. Utóbbira 6 milliárd forintot szánnak és olyan, városképileg is jelentős beavatkozások készülnek majd el a keretében mint a székesegyház homlokzatának részleges rekonstrukciója, vagy éppen a Varkoch-kapu rekonstrukciója az egykori felvonóhíddal együtt. Ezekről a munkákról éppen ma írt a Heol, érdeklődőknek érdemes ott érdeklődni tovább.

1_(29)_1280

Eger.hu

Amiről most mi írunk az egy harmadik projekt, igaz sokkal kisebb méretű, de mindenképp fontos azért. A múzeum szeretné kicsit kipofozni a kiállított ágyúit, sőt, bővítenék a számukat és használhatóvá is tennének közülük párat, hogy interaktív jelleggel lehessen lövöldözni velük a városban bóklászó unszimpatikus emberekre. Á nem, vicc volt, de tényleg működőképessé tennének párat, hogy rendezvényeken lehessen villogni velük. Az ágyúk felújítása mintegy 25 millió forintból valósítható meg, a virtuális attrakció-fejlesztés közel tízmillióba kerül a tervek szerint. A költséget persze pályázati pénzből igyekszik fedezni a múzeum, ezért került napirendre a dolog, a közgyűlésünk holnap bólint rá várhatóan a pályázat benyújtására.

Nagyon érdeklődőknek alább bemásoltuk az előterjesztés ide vonatkozó részét, kicsit érdeklődőknek meg eddig tartott a cikk.

Az egri Dobó István Vármúzeum Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeuma, az 1552-es törökök felett aratott diadalnak, valamint az azt feldolgozó regénynek köszönhetően kultuszhely, illetve 2014-től nemzeti emlékhely is egyben.

A múzeum vezetésével közösen arra törekszünk, hogy a vármúzeum kulturális és történelmi jelentőségéhez méltó állapotba kerüljön.

Ezen cél érdekében az Emberi Erőforrások Minisztere által a „Muzeális intézmények támogatására” meghirdetett pályázatra, a Kubinyi Ágoston Program keretében a megadott határidőig „A végvári hősök ágyúi” – Állandó szabadtéri kiállítás az egri vár ágyúrekonstrukcióiból címmel Önkormányzatunk a Dobó István Vármúzeum által előkészített pályázatot nyújtott be.

A vár egyik legnépszerűbb és legnagyobb vonzerővel bíró jelképe az ágyúpark, amely az ország legnagyobb ilyen témájú szabadtéri tárlata. Az egri ágyúpark, az erődítmény különböző pontjain összesen 17 löveget foglal magába. A szabadtéri kiállítás eredeti és utánöntött ágyúcsövek felhasználásával 2003-ban épült. Akkor összesen kilenc ágyú kapott eredeti tüzérségi szakkönyvek alapján készült talpakat. Ezek, és a korábban készült ágyútalpak mostanra teljesen tönkrementek, életveszélyessé váltak. Az ágyúk állapota és a látogatói igények indokolják, hogy az egykori végvári harcok legendássá vált „fegyvernemét” egy új, élményszerű és több szintű interpretációt magába foglaló tárlattal mutassa be a múzeum.

A felújítandó kültéri kiállítás 14 ágyút jelent. Ezek mind másolatok illetve rekonstrukciók. Az eredeti ágyúcsövek, védett helyen, a vármúzeum fegyvergyűjteményében, a vár kazamata rendszerében kerültek elhelyezésre. A szabadon álló ágyúkat a korabeli tüzérségi gyakorlatnak megfelelően ágyúkasokkal együtt helyezzük ki, korhű ágyúállást imitálva.

A látogatóknak lehetősége lesz arra, hogy helyszínen selfie-t készítsenek, korhű ruhába virtuálisan beöltözve, de többek között része a programnak gyors, közérthető információkat tartalmazó applikáció, web portál.

Az Egri Vár kiállításai főszezonban 18.00 óráig látogathatók. A várkapuk ezt követően még 21.00 óráig tartanak nyitva. A fennmaradó 3 órában a szabadtéri kiállítás látogatható, igénybe vehető, bővítve a kínálatot.

A Várban, így Egerben számos társadalmi ünnepség presztízsét emelheti az ágyúk jelenléte és működőképessé tétele. Az ágyú elsütése az ünnepségek fényét emeli, illetve speciálissá, különlegessé teszi a rendezvényeket.

Az ágyúk felújítása mintegy 25 millió forintból valósítható meg, a virtuális attrakció-fejlesztés közel tízmillióba kerül a tervek szerint.

A 38 800 F Ft összköltségvetésű pályázati program végrehajtására 3 880 E Ft önerő biztosításával 34 920 E Ft támogatás nyerhető el. Előreláthatóan 2016-ban szükséges az önerőt felhasználni.

2015. ÁPRILIS 23-I KÖZGYŰLÉS ANYAGA (1. Előterjesztés)

Szólj hozzá! One Comment