Skip to main content
Önkormányzati közlemény

Kedden érkezik az első lovas: visszatérnek Eger belvárosába a Végvári vitézek

By 2015. április 27.6 hozzászólás

2015. április 28-án, kedden, várhatóan 9.00 órakor érkezik meg a Végvári vitézek terére a szoborkompozíció első lovas alakja.

(Miután a restaurátorok munkája a külső helyszínen igen összetett és nagy koncentrációt igényel, s a legfontosabb szempont az alkotások biztonságos rögzítése, lehetséges, hogy a szoborcsoport csak néhány nap elteltével válik teljessé.)

Háttér:

Az egri belvárosi rehabilitációs program hivatalos hírlevelében ez állt 2014. márciusában: „A Dobó téren és környezetében zajló munkálatok során február 7-én kezdődött a Végvári vitézek szoborcsoport leemelése a talapzatról. A fokozott körültekintést és különös óvatosságot igénylő műveletsor első lépéseként a szakemberek már korábban elbontották Kisfaludi Stróbl Zsigmond 1967-ben felállított alkotásának talapzatát borító, egyenként egy tonnás mészkőlapokat. Ezután megkezdték a három, darabonként nagyjából 2,7 tonnás szobor leemelését. A munkafolyamat több napig tartott: mindent megelőző szempont volt az alkotások megóvása, s ezért a folyamatot nem lehetett siettetni.”

Egy bő év elteltével a lovas szoborcsoport visszatér a belvárosba és eredeti helyszínétől mintegy 100 méterre, a Dobó tér közvetlen szomszédságában kap új helyet. A több mint 5 milliárd Ft-os belvárosi rehabilitációs program keretében zajló munkálatok a nyár folyamán érnek véget a készülő Végvári vitézek terén (egykori Szúnyog-köz), amely a teljesen megújított szoborkompozícióval és az Eger patakhoz épített lelépcsőzéssel Eger új színfoltja lesz.

A történelmi belvárosban így a Dobó tér (a várkapitány szobrával) és a Kis Dobó tér mellett további három közösségi tér alakul ki: a Gárdonyi tér (Gárdonyi Géza szobrával) és az új gyaloghíd megépítésével az Eszperantó sétány mellett létrejött terecske mellett (ide egy különleges térplasztika kerül) a Végvári vitézek terének kialakítását (ide kerül a lovas szoborkompozíció) régóta várják az egriek és a hozzánk látogató vendégek is. A nagyszabású rehabilitációs program 24 építést-felújítást tartalmazott, s ezek közül a Végvári vitézek terének létrehozása a záró projektelem.

Szólj hozzá! 6 hozzászólás

 • Béla szerint:

  Tökéletes helyre kerül sajàt térrel. Sokan meg puffogtak ezen… Kb senki nem jàrt eddig a Szúnyog közben, na majd most!

 • Tudor szerint:

  A szépen megcsinált Lenkey suli által is színezett, díszített környék, a vár és a Dobó-bástya látképe szerintem ütős. Nekem nagyon tetszik az is, ahogyan alakul a tér, gondolom, hasonló burkolatokkal, stb. Most úgy látom, hogy nagyon is szeretni fogom!!! De ami most még fontosabb: borzasztóan kíváncsi vagyok a restaurált lovas szobrokra, mert Dobó iszonyúan jó lett!

 • ms szerint:

  Több szempontból is jó – tökéletes – helyre kerül. A Dobó téren elnyomta a gyönyörű Városházát. Miután a Vitézeket elvitték, akkor tűnt fel az épület szépsége. Ha a Zalár utcából nézünk a Vár felé, nagyon szép a látvány. A Vitézek felteszik a koronát. Nagyon tetszik.

 • Tökéletes helye lesz az “új” téren. A gyönyörű Városháza eltörpült mögötte.

 • Dani szerint:

  Nagyon jó hír! Végre! :-)
  Szerintem is jó helye lesz, biztos szép lesz a tér, HA az Arany Oroszlán minősíthetetlenül ocsmány, a tér felé eső illegális (? ha engedéllyel épült, annál rosszabb) hozzáépítését lebontják. Erre rákérdezhetnétek, hogy mikor fogják bontani.

 • Lakatos Dávid szerint:

  Mááár mindjárt