Skip to main content
Szabadidő

Az új lomtalanítási rendszer sem tökéletes még

By 2015. április 28.One Comment

2013-tól új lomtalanítási rendszert vezettek be Egerben, baromi időszerűen eltörölték végre a csak utcára kidobálós megoldást és helyette a bejelentés alapján történő szemételszállítást választották az illetékesek. A cél annak a közel már tarthatatlan állapotnak a megszüntetése volt, ami a lomtalanítás két hete alatt uralkodott Egerben.

Az új rendszer többé-kevésbé beválni látszik, több városrész is fellélegezhetett a korábbi évekre jellemző szeméttel borított állapotok után, van viszont, ahol még további csiszolásra szorul a lomtalanítás, ez a hely pedig nem más mint a Felsőváros. A lakótelep egri viszonylatban komoly embertömegnek ad otthont, ennek megfelelően a keletkező szemétmennyiség is jelentős – a lomisoknak továbbra is megéri így a kijelölt napokon bóklászni a környéken. A korábbi gyakorlathoz képest érezhetően kulturáltabb lett a lomtalanítás, igaz viszont, hogy még így is adódnak kellemetlenségek és az évi egy alkalom helyett immáron tizenkétszer kell szemet hunyniuk ezek felett a lakóknak.

lomtalanitas-8

Forrás: heveskozelet.blog.hu

Ez a szemhunyás nem mindenkinek megy, erről került fel egy videó nem régen a Youtube-ra, amin egy lakó rendőri segítséggel lehetetleníti el a guberálókat. A dolgot két oldalról lehet megfogni, és mindkét félnek igaza van. Egyrészt a guberálás egy tünet, a szemétben turkáló emberek nem jókedvükből ássák magukat a konténer mélyére, másrészt pedig a lakók ellenszenve is érthető, a szegénység ugyanis nem mentség arra, hogy tönkretegyék mások nyugalmát. Márpedig itt erről van szó, az relatíve kevés embert érdekel ugye, ha csendben kukázik valaki. Sőt. Ez még egészen romantikus sztorikat is képes szülni, komplett lépcsőház is képes összefogni egy szimpatikus hajléktalanért, hogy lehetőségeikhez mérten egy normális életet adjanak neki.

lomtalanitas-6

Forrás: heveskozelet.blog.hu

Na most a tárgyalt guberálók picit mások, ez a videóból is kiderül a “más cigány úgy megverne”, “gyere a Szalába” beszólások sem éppen a békés együttélésre való törekvést tanúsítják, és akkor most nőkről volt szó. A korábbi évekből is tapasztalhatta már mindenki, hogy mi a baj a turkálók egy részével: hangosak és igénytelenek, kis dombból fél teret beterítő szeméthalmazt túrnak szét. A guberálók egy része vagy nem akar, vagy nem is képes beilleszkedni abba a közegbe, ahová érkezik, és ez mindig ellentétet fog szülni. A kérdés, hogy mit tehet a város. Amióta büntethető a guberálás, eszköz már van a teljes megszüntetésére, az viszont nem biztos, hogy kell is élni ezzel, hiszen így azokkal a rászorulókkal is kitolnánk, akik egyébként a légynek sem ártanak. Az ideális megoldás valószínűleg az lenne, ha valahogy a környék lakóinak magatartására lehetne nevelni az ideiglenes vendégeket, ezt legegyszerűbben és legolcsóbban talán polgárőrökkel lehetne elérni. Két-két polgárőr minden lakótelepi konténer mellett elszobrozhatna kihelyezéstől az elszállítás idejéig, a dolguk pedig csak annyi lenne, hogy guberáláskor szemet hunynának, szemeteléskor, hangoskodáskor pedig figyelmeztetnének, hogy ezt így nem kéne. Aztán, ha ez kevés volt, nyilván jöhetnek rendünk őrei és vegzálhatják azt, aki valamiért juszt sem akar beilleszkedni a már így is az ő részére hajló rendszerbe. Idővel talán minden érintett hozzászokna így ahhoz a rendhez, amit a környék lakói is tolerálni tudnak és akkor mindenki nyerne.

Már csak tucatnyi új polgárőr kéne, na meg egy szociológus és rendőr, hogy elmondják, hány ezer sebből vérzik az olyan jól kitalált elméletünk. Ha ilyen könnyű lenne megoldani ugyanis ezt a jelenlegi ellenséges helyzetet, valószínűleg már világ-, de legalábbis országszerte alkalmaznák azt. Mert nehogy azt higgyük ám, hogy máshol jobb a helyzet, sőt. A bejelentős rendszer óta nagyot ugrottunk és azt mi is tapasztalhatjuk, hogy nagyságrendekkel jobb lett a dolog a korábbi évekhez képest. Ha meg nem is oldódott így teljesen a lomtalanításunk ügye, hát legalább valamivel javult a helyzete.

Szólj hozzá! One Comment

  • Meregzacsko szerint:

    Nagyon targyilagos okos cikk,csak dicserni lehet ! Az egyutt erzes ami sok emberbol kiveszett,fuggetlenul attol,hogy nem erinti,csak hallasbol ismeri a tortenteket.Azt,hogy a guberalok es a hsngos karomkodo hajlektalanok,sokszor megkeseritik az emberek eletet ,ezt nagyjabol a tobbsegi tarsadalmireteg maganak is koszonheti.Ilyen cikkeket maskor is szivesen olvasok,ez az igazi egri ugyek,es nem a Dobo ter kove,ami igazat megvalva,lehetett volna szebb is.Allitolag a valszthato mintak kozul a lakossag ezt valasztotta.Akkor ne szidjak a kivitelezot.