Skip to main content
Kereskedelem

Kávézóval bővült az Uránia mozi

By 2015. május 4.4 hozzászólás

Egészen váratlan helyszínen, az Uránia mozi épületében nyitott meg május 2-án Eger legújabb kávézója, az Uránia Café. Általában minden üzletnyitásnak örülni szoktunk, hiszen ezektől a kis lépésektől lesz egyre nagyobb a városunk kínálata, most viszont más miatt is felcsillant a szemünk, a vendéglátóhely ugyanis a város egésze mellett a mozinak (mint Egerért dobogó szívünk egyik csücskének) is jó szolgálatára lehet.

DSC_4788

Mint az talán már ismert, január óta új szereplők dolgoznak az egri mozikért, cserélődött így az ügyvezető igazgató személye is, a plázás Cinema Agria és a Széchenyi utcai Uránia is Berényi Tamáshoz került. Hogy az új vezető mennyire válik be, persze csak idővel derül majd ki, az mindenesetre biztató, hogy egyfajta vérpezsdítés már most is tapasztalható az önkormányzat kasszájából működő cégnél. A mozik világszerte vergődnek, a folyamatos nézőszám-csökkenés ellen gyakorlatilag mindent bevetettek már az érintettek: jobb lett a képminőség, -a hangzás, 3D-s szemüveg került a fejekre, a fenekek alá meg ágyak, bízva benne, hogy így majd vissza lehet csábítani a közönséget. Az eredmény felemás, az mindenesetre világosan kiderült, hogy az eddigi ötletekkel maximum éppen csak, hogy nyereségessé lehet tenni a mozikat, komoly profit hosszú távon nem szerezhető velük. Így van ez az egri mozik esetében is, az Uránia bár nyereséges, a plusz bevétel egy része a veszteséges plázás egység kompenzálására megy el, így nem igazán haladunk sehová, erről itt írtunk korábban egyébként. Technikai hátterét tekintve a mi vállalkozásunk már korábban felzárkózott a kor diktálta színvonalhoz, itt így nem maradt komoly teendő, na de akkor mit lehet tenni, ha a cél az, hogy valóban életképes legyen a kft? Ha a filmekkel nem lehet komoly eredményt elérni, hát jön a kényszeres nyitás valami új profil felé – ezt ismerte fel példás módon az új igazgató. Adottságai miatt az Uránia képes kibővülni, aztán így is lett, mozi mellett egyfajta rendezvényközpont- és mini irodaház igyekszik majd lenni az épület. Az innen becsorgó összeg pedig jó eséllyel elég lehet ahhoz, hogy az anyagi téren tapasztalt eddigi egy helyben toporgást egyetlen ugyan, de annál masszívabb előre lépés kövesse. Ehhez a pénzhozó-profilnyitó tervhez tartozik a most megnyitott új kávézó is.

DSC_4781

A kávézó általunk legjobban várt újdonsága a terasza lesz. Ez egyelőre még nem települt ki, várhatóan ezen a héten viszont már meglátjuk. Az Egriest bezárásával a Széchenyi utca egy száz méteres szakasza gyakorlatilag meghalt estére, ez baromi égető hiány azóta is, már csak azért is, mert a Kepes előtti nevenincs tér az egyik leghangulatosabb rész a belvárosban. Az Uránia sem fogja tudni eddig elvinni a turistákat és a szórakozó fiatalokat, viszont arra mindenképp jó lesz, hogy legalább lecsökkenti a megölt utcarész hosszát. Illetve lecsökkentheti. A kérdések száma ugyanis végtelen: mekkora lesz, meddig lesz nyitva az a bizonyos terasz? Jó, igazából csak ez csak két kérdés van, viszont ők annál fontosabbak. Égető szükség lenne egy nagy befogadó képességű kiülős rész létesítésre, akár a szemközti épület utcafrontjának felhasználásával is – este nem zavarnák az ottani üzleteket, egy önkormányzathoz tartozó cégnek meg talán nem lenne nehéz engedélyt szereznie erre a közterület használatra. Az égető fontosság csak részben szól egyébként az utcaképnek, a másik szereplő ugyanis maga a kávézó, hiszen az Uránai Café legnagyobb vonzereje az egy tömbbel arrébb kereskedő vendéglátóhelyekhez hasonlóan a terasza lehetne. A beltér hangulatos, a popcorn illat már önmagában élmény és a moziszékek csak tovább emelik ezt a hangulatot, a szűkös hely miatt viszont mindössze 5 asztal fért be, ezekhez pedig 17 embert lehet maximum leültetni, ami nagyon kevés. Ráadásul nem csak kevés, de kényelmetlen is, a bejáratnál ülnek a vendégek, nincs elszeparálva a kávézó a mozitól (nem is lehetett volna ezt megoldani) így viszont a csak fogyasztani beülő vendég egyszerűen láb alatt érzi magát. A hangulaton- és maximum még az egy ingyenes csocsón kívül pedig nem igazán tud más vonzerőt felmutatni az Uránia, a kínálata a belvárosi átlag, csak úgy, ahogy az árai is.

DSC_4784

Kíváncsian várjuk a teraszt, nem feltétlenül az első kitelepülését, hanem inkább a jövőjét – az első próbálkozáson ugye simán lehet csiszolgatni a későbbiekben. Komoly terasszal egy új szórakozóhely születhet a városban, olyasmi, ahová egriek és turisták is eljárnak, mert hangulatos, szép helyen van és tudja mindazt, amit a többi, szomszédos vállalkozás is. Nagy kapacitású terasz nélkül félő, hogy csak a mozilátogatóknak fog majd szólni a kávézó. Ez szomorú lenne, mert egy tök jó bevételi forrást játszana így el a mozi (és végső soron az önkormányzat), veszteni viszont ezzel sem igazán lehetne, hiszen az alap cél már teljesült azzal, hogy a mozinak nem csak a filmekből és a büféből lenne bevétele. A valódi kérdés így tehát csak az, hogy ez a bevétel mekkora lesz, izgatottan várjuk mind a megvalósítást, mind pedig a jövőre közzétett zárást. Az ötlet mindenesetre támogatandó és buzdítanánk mi is az Uránia felkeresésére legalább egy kávé erejéig – tényleg egészen különleges hangulata van mozi illatban elkortyolni egy kávét. Érdeklődőknek linkelünk egy facebook oldalt kedvelésre, illetve alább a nyitás sajtóanyagát is elolvasásra.

Megnyílt az Uránia Café

Május 2-án, szombaton megnyílt Eger első cinecaféja, az Uránia Kávézó.

Nappal a kávézni vágyókat szolgálja ki, majd a mozi közönségét és alkalmanként késő estig nyitva tart a belváros legújabb színfoltja. A vendéglátóhely kialakítása nagy előrelépés az Uránia Filmszínház életében, hiszen így az ingatlan alkalmas zártkörű rendezvények, különvetítések, céges rendezvények és egyéb nagyobb volumenű események megrendezésére is, az összesen öt különálló helység szekcionálásával.

Nagy meglepetésben lesz részük az Uránia Moziba betérő vendégeknek, ugyanis az előtér és a büfé teljesen átalakult. A dekorációt gondos tervezéssel alakították ki, így egymás mellett jól megfér a retro és a modern stílus. Az eredeti Chaplin plakát mellett több 40 évnél is régebbi plakát díszeleg a falon, ami évtizedekig a filmszínház padlásán porosodott. Az egyedi tapéták, melyen a kedvenc színészeink, szuperhőseink találhatóak a mai modern kor hangulatát adják vissza. A televízión pedig mi más is mehetne, mint a legújabb filmek előzetesei és a moziműsor. A premier filmek plakátjai pedig úgy díszelegnek a falon fakeretbe, mint egy modernkori festmény. A kévézós fotelek valójában felújított moziszékek, aminek izgalmas anyaghasználata és a retro formavilága szintén egyszerre adja a régi mozi élményt és az új kor szellemét.

A termékkínálat három fő részre osztható, mely látványosan jól el is különül a pultban. Elsőként a mozis termékek szúrnak szemet a nagy popcorn-tartóval, nachossal és a filmezéshez nélkülözhetetlen rágcsákkal és üdítőkkel.

Mellette egy impozáns kávégép áll, ami köré épülnek a kávézói termékek. Az izgalmas termékkínálat gyorsan a fiatalok kedvence lehet, hiszen a minőségi olasz presszó mellett ízesített lattékat, frappékat (mogyoró, csoki, vanillia, karamell stb.) is árulnak, természetesen elvitelre is trendi, névreszóló pohárban. Hétvégente pedig a koktélok kerülnek előtérbe. Az üzemeltetők ígérete szerint hamarosan a teraszt is megnyitják a napokban.

Agria Film Sajtóanyag

Szólj hozzá! 4 hozzászólás