Skip to main content
Önkormányzati közlemény

Eger sokrétűen kívánja segíteni a kárpátaljai Nagyszőlős polgárait: megnyílt a letéti számla

By 2015. május 13.One Comment

Az Ukrajnában kialakult helyzet miatt Eger Önkormányzata többféle módon is segítséget kíván nyújtani a kárpátaljai Nagyszőlős város lakosságának, az Ukrajna területén élő magyar nemzettestvéreinknek. Orbán Viktor Miniszterelnök Úr felkérésének eleget téve, valamint a Nagyszőlőssel az elmúlt évek során kialakított kiváló kapcsolat alapján lépéseket tettünk annak érdekében, hogy Eger Városa és a jó szándékú egri polgárok minél hatékonyabban nyújthassanak segítséget. Tartós élelmiszer-adományokat várunk a Városházán, valamint letéti számlát is nyitottunk.

A letéti számla száma: 12033007-00102883-03400003.

Megnevezése: „Eger MJV Önkormányzata, Kárpátalján élő magyarok megsegítése számla”

Habis László polgármester korábban sajtótájékoztatón hangsúlyozta: meggyőződése szerint a mostani megmozdulásnak nem egy egyszeri fellángolásnak kell lennie, hiszen az anyaországi magyaroknak fontos kötelessége és felelőssége a segítségnyújtás egészen addig, amíg a kárpátaljai magyarság helyzetében nem következik be megnyugtató változás. Kifejtette: a határon túli magyarsággal való kapcsolattartást Eger mindig is komolyan gondolta, a Rákóczi Szövetségen keresztül, a fiatalok ügyét segítve erősítjük a magyar-magyar kapcsolatokat, folyamatosan építjük a közösséget erdélyi testvérvárosunkkal, Gyergyószentmiklóssal, s a kárpátaljai térségben Munkács a testvérvárosunk. Évek óta komoly együttműködésben igyekszünk segíteni az ukrán, a román és a magyar határ háromszögében elhelyezkedő szőlő- és borvárost, Nagyszőlőst. A településre különböző adományokat jutattunk el gyermekintézmények és karitatív intézmények számára, s a Szépasszonyvölgyben látható az a díszes szökőkút, melyet Nagyszőlőstől kapott Eger városa.

Konzultációt folytattunk a Beregszászban székelő konzullal, valamint Nagyszőlős polgármesterével, s Martoné Adler Ildikó alpolgármester asszony május 15-én ellátogat a kárpátaljai városba, ahol személyesen találkozik a városvezetőkkel, felmérve a szükségeket.

Habis László polgármester a napokban Majnek Antal ferences püspökkel, a Munkácsi Egyházmegye főpásztorával is felveszi a kapcsolatot annak érdekében, hogy tájékozódjon a segítségnyújtás lehető legjobb formáiról, az egyház esetleges szerepvállalásáról. Olyan intézményi csatornákat térképezünk fel, melyek jól szolgálhatják ezt az együttműködést – tette hozzá Eger polgármestere.

A kárpátaljai programot Martonné Adler Ildikó alpolgármester asszony koordinálja, aki elmondta: már most tudható, hogy tartós élelmiszerre is szükség lesz, hiszen sajnos egyre többeket visznek be katonának, s így kereső nélkül marad számos család, ami azonnal szegénységbe sodorja őket. Az élelmiszer adományokat a Városházán gyűjtik.

Hozzáfűzte: Ukrajnában akadozik az egészségügyi ellátás, a boltokban fogy az árukészlet, az árak kiszámíthatatlanok, így pénzbeni adományokra is számítunk, ezért nyitott letéti számlát Eger Önkormányzata. A pénzadomány útja ellenőrzött és átlátható lesz, az összegeket garantáltan a megjelölt feladatra használják fel a kárpátaljai partnerek és intézmények.

Bízunk abban, hogy Eger Önkormányzata mellett egri és környéki vállaltok is bekapcsolódnak a segítségnyújtásba, a napokban megnyitott letéti számlára pedig kifejezetten a magánszemélyek részéről várunk kisebb-nagyobb összegű befizetéseket. Olyan széleskörű összefogásra van szükség, melybe mindenki a saját lehetőségeit mérlegelve kapcsolódhat be, ahogyan azt a lelkiismerete, szíve diktálja.

Szólj hozzá! One Comment