Skip to main content
Fejlesztés

Megoldódik-e valaha a belvárosi villámárvizek kérdése?

By 2015. május 22.5 hozzászólás

Szokásos jelenség városunkban, hogy felhőszakadások után elönti a belváros egy részét a víz, a helyzet két okra vezethető vissza, egyszer a városrész (ilyen szempontból) kedvezőtlen fekvésére, másszor pedig a csatornák nem megfelelő állapotára. Ha jön egy nagy zuhé, már lehet sejteni, hogy megint úszik majd az Uránia mozi környéke, ez minden alkalommal így van és valószínűleg még egy darabig így is marad. A tegnapi esőre úgy ráizgult amúgy néhány egri oldal, mintha soha nem láttak volna még ilyet korábban, ettől függetlenül a kicsit higgadtabb beszámolókból ajánljuk érdeklődőknek az Agria TV kommentár nélküli videóját.

Az egyik látványos elem minden hasonló alkalom után a Csiky Sándor utca, amit ismétlődő jelleggel felszakít a Hajdúhegyről lezúduló víztömeg. A szakaszon „komolyabb” beavatkozást két éve, 2013 júniusában eszközöltek, amikor is egy tegnapihoz hasonló eső után ismét széttört a csatorna és egy ponton vészjóslóan megsüllyedt az út. A hibát kijavították, szélesebbre cserélték a megrongálódott szakasz alatti csatornarészt. Persze más szavakkal, de akkor is elmondták viszont, hogy gyakorlatilag adtak egy pacsit a tudjukminek, az akkori 8 millió forintos beruházás ugyanis annyira volt elég, hogy újra megindulhatott a forgalom az utcán. A csatornahálózat többi része maradt a régi átmérőjű, a probléma végső megoldásához nagyságrendekkel komolyabb beavatkozásra lesz szükség, a belváros ebben érintett egész területén.

csiky

A jelenlegi problémát két utca okozza, történetesen a Bródy és a Csiky. Bizakodásra adhat okot, hogy előbbit tervezik már egy ideje felújítani, ezeréves elképzelés ez, de legalább tervben van. Az emelkedős terület egy elég komoly átalakításra vár, amiben helyet cserél majd többek közt az út és a lépcsősor is. Egy ilyen, alapokig visszanyúló fejlesztésbe már beleférhet a komplett csatornacsere is, bízunk benne, hogy ez meg is történik majd. Ha így lesz, egy darabra csökken a belvárosi árvizekért felelős utcák száma. A Csikyről egyelőre nem hallottunk, hogy azon túl, hogy jó lenne, komolyabban is szóba jött volna a teljes átalakítása. Ő így jó eséllyel évekig szórakoztatja még az arra közlekedőket, na meg a gyermekded lelkesedéssel felhőszakadást csodáló felnőtteket.

Hogy milyen helyzetek is voltak a felhőszakadások miatt Egerben, azt ez az 1998-as videó mutatja meg. A szó szoros értelmében vett árvizekkel nézett ekkor szembe a belváros, bokáig érő víz öntötte el a Dobó- és a Gárdonyi teret is. Ugyanígy a Verőszala és a Vécseyvölgy is sokáig más méretben hadakozott a vízzel mint ma, napjainkra az ő helyzetük is több-kevésbé megoldódott. Utóbbi helyen 540 millió forintot fordítottak a csatornahálózat megizmosítására, a munkát 2010-ben adták át.

Szólj hozzá! 5 hozzászólás

 • Sándor Tóth szerint:

  Nem tanultak a Széchenyi út csapadékvíz elvezetésének hibájából, azt tovább fokozták az új burkolatú utakon és tereken. A tervezők további hibája, hogy túl kevés a zöld terület, minden sivár beton.

 • Ha jól sejtem, az az alap, hogy a Csiky az Eger-patak egyik mellékvölgyére épült rá. Ha ez így van, akkor természetes, hogy összegyűlik a víz, és lefolyik. Így nincs mit csodálkozni. Megoldás lehet, hogy így marad és továbbra is számítunk az évi pár elöntésre, vagy bővíteni a vízbefogadó-kapacitást (ha jól kiszámolják, akkor működhet, de gondolom nem óccsó) vagy valahogy kinyitni és közelíteni az eredeti állapothoz (ez meg a beépítettség miatt nehézkes). Lehet ezzel az állapottal együtt kell élnie a városnak a jövőben is…

 • Lakatos Dávid szerint:

  Vissza kell marni földutasra a belvárost és kész

  • Lakatos Dávid szerint:

   Viccet félretéve gondolkodhattak volna a nagyobb vízmennyiséget elnyelni képes csatornarendszer építéséről is mert anno is tudták bajos az a rész

 • eszes szerint:

  De ha valaki/k/ nem értenek hozzá – mert már ,, bizonyitották ,, annyi pénzért mit keresnek ott ????